Test av UMPC à la Nokia

Vi tester Nokia N810

UMPC er en produktklasse som ikke har slått seg helt fram i jungelen av mobile enheter. Den er ment å tilby bærbarheten fra Ipod, arbeidskraften fra PC-en og multimediamulighetene til en portabel DVD-spiller. Her får du lese om hvordan Nokia N810 fungerer i bruk.

Publisert Oppdatert

Nokia N810

Spesifikasjoner - Nokia N810:

  • Dimensjoner: 14x128x72 mm
  • Vekt: 226 gram.
  • Skjermstørrelse: 4.13 tommer
  • 400MHz prosessor, 128 MB ram
  • OS2008 operativsystem
  • Flash-harddisk og SD-kort
  • GPS, WiFi og Bluetooth
  • Fullt QWERTY-tastatur med norske taster

Oppgitt batteritid til: 14 dager i standby, musikkavspilling 10 timer og full aktivitet 4 timer. Opplevd batteritid er som forventet under dette.

Medfølgende i pakken: Etui, ekstra pekepenn, lader, høretelefoner med minijack, pusseklut, holder til bruk i bil og USB-kabel.

På en pidestall sitter Nokia N810 i esken sendt fra Nokia. Som et skikkelig designprodukt gir N810 et solid inntrykk av børstet stål. Den har runde kanter, og selv med et utskyvbart tastatur er den ikke påtrengende tykk. Den ligger tungt i hånden, et sikkert tegn på kvalitet. Den har en form som en innerlomme på en dressjakke.

Design

Nokia N810 har en kjølig finsk design som er funksjonell. En skjerm på over 4 tommer gir et klart bilde og teksten på hjemmesider leses veldig lett. Et børstet stålfinish over store deler av enheten gir N810 en ekstra tyngde, som oppleves som ekstra kvalitet i bruk. Den ligger dypt i lommen, men på grunn av en relativt tynn profil på 14 mm. sees den ikke som bulkete eller føles ikke sjenerende.

Knapper og penn

Tastaturet til N810 strekker seg over nesten hele lengden av spilleren, med en navigasjonstast til venstre. Denne tasten føles ulogisk plassert på venstre side. Tastaturet er greit å skrive på, men hastigheten på skriving går ikke betydelig kjappere enn på en mobil med T9-ordbok. Det finnes diverse funksjonsknapper rundt spilleren som styrer zoom og diverse andre funksjoner. Zoom-knappen kommer godt med når man navigerer rundt på hjemmesider. Det finnes ingen dedikert volumknapp eller stilleknapp, et stort minus. Pennen fungerer fint og presist på skjermen. Mangler scroll-knapp slik vi finner på Blackberry.

Funksjonalitet

Elefanten i rommet med en UMPC er: "Hva i alle dager skal jeg bruke denne til?". Nokia N810 leveres med et monteringssett for bruk i bil som erstatter for GPS, men dette er ikke mulig å teste per dags dato, siden programvaren ikke lanseres før i desember. Videre har man mulighet for avspilling av video, men her kommer problemene på rekke og rad for N810. Den har lite prosessorkraft og begrenset ram. Dette betyr at alle programmer tar lang tid å åpne, men ennå verre er det at video og lyd ikke alltid er synkronisert. Vi lastet ned en filmsnutt fra Google Video i mp4-format. Vi spilte den av på en normal bærbar PC og spilte av med innebygget avspiller i Nokia N810. Det var en gjennomgående trend på N810 at det var usynkronisering av lyd og bilde. Dette demonstrerer et formidabelt problem for N810, da det gjenspeiler seg i alt ved bruk av enheten. Som ved alle andre mobile enheter, kan man sjekke mail og bruke chatte-program. Man kan kun installere Google Talk, Jabber og SIP. RSS-leser følger også med og fungerer veldig fint som bakgrunnsprogram.

Internett

Problemene med en underdimensjonert prosessor er tydelig også ved surfing på internett. Oppkobling til WiFi-nettverk er veldig enkel og grei. Alt går forholdsvis automatisk og du som bruker må bare godkjenne valget av nettverk. Dette er et stort pluss for funksjonaliteten, men selve bruken er veldig begrenset da sider bruker 10-15 ganger lengre tid å laste enn på en bærbar PC i samme nettverk. www.HjemmePC.no tar 15 sekunder å laste på et høyhastighets bredbåndsnett. Dette er rett og slett ikke bra nok og i hverdagen vil det være et stort irritasjonsmoment. Dessverre går bare surfingen alt for tregt, selv med WiFi.

Konklusjon

Nokia N810 er en fantastisk enhet. Den får deg til å se utrolig bra ut når du sitter på et fly mens du ser på film. Den er ikke fullt så fantastisk når du setter deg ned for å bruke den i hverdagen. I de dagene vi har hatt N810, har det blitt smertelig klart hvor lite den faktisk kan gjøre. Den byr opp til dans, men får det ikke helt til. Om du ønsker noe veldig bærbart kan det kanskje lønne seg å kjøpe en ultraportabel PC som gir deg større skjerm og komplett PC-funksjonalitet. I tillegg kan du heller kjøpe en litt kraftigere mobil som HTC Touch eller Blackberry. N810 er nemlig ikke særlig brukbar til video, musikk, skriving, internettsurfing eller noe annet de annonserer med. Det er mulig GPS-funksjonen er bra, men programvaren er da ennå ikke klar.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning