Vi har prøvekjørt LG Optimus 2X mobil

Verdens raskeste mobil

Er LG den nye mobilkongen? Optimus 2X kan tyde på det. Vi har prøvekjørt LGs kommende fartsmonster.

FARTSMONSTER: Med to prosessorkjerner på 1 GHz hver burde LG Optimus 2X utføre de fleste oppgaver raskt nok.
FARTSMONSTER: Med to prosessorkjerner på 1 GHz hver burde LG Optimus 2X utføre de fleste oppgaver raskt nok. Foto: LG
Publisert Oppdatert
SNIKTITT: Vi fikk sjansen til å prøve LG Optimus 2X godt over en månede før den er leveringsklar, og det ser lovende ut.
SNIKTITT: Vi fikk sjansen til å prøve LG Optimus 2X godt over en månede før den er leveringsklar, og det ser lovende ut. Foto: Lars Vidar Nordli
FLAGGSKIP: LG Optimus 2X blir LGs flaggskip på Android-plattformen.
FLAGGSKIP: LG Optimus 2X blir LGs flaggskip på Android-plattformen. Foto: LG
STORSKJERM: LG Optimus 2X har en fire tommer stor skjerm, som er merkbart større enn 3,5 tommer skjermen til iPhone 4, eller i dette tilfellet iPod Touch.
STORSKJERM: LG Optimus 2X har en fire tommer stor skjerm, som er merkbart større enn 3,5 tommer skjermen til iPhone 4, eller i dette tilfellet iPod Touch. Foto: Lars Vidar Nordli
SLANK: LG Optimus 2X er så vidt over 1 cm tykk på det tykkeste.
SLANK: LG Optimus 2X er så vidt over 1 cm tykk på det tykkeste. Foto: LG

LG prøver virkelig å heve uttrykket "flaggskipmobil" til nye høyder. Kommende P990 Optimus 2X har dobbelkjerneprosessor og kan filme og spille av video i full HD.

LG har ikke tradisjonelt hatt de kuleste mobilene på markedet, og vel heller ikke de beste, men med sin Optimus-serie ser det ut til at de vil snu trenden.

Vi har før testet Optimus One, en forholdsvis billig Android-telefon som imponerte til tross for prisen, og Windows Phone 7-mobilen Optimus 7. Sistnevnte viste seg å være solid utført og svært responsiv, og fikk bare trekk for begrensningene som lå i Microsofts operativsystem Windows Phone 7.

Mer Optimus

De to nyeste modellene i Optimus-serien fortsetter å legge listen høyt. Optimus Black skal få verdens mest lyssterke mobilskjerm, og Optimus 2X er verdens første mobil med dobbeltkjerneprosessor.

Optimus 2X kommer ikke på markedet før tidlig i mars, men vi fikk låne en tidlig versjon for å få et inntrykk av hva 2X kan gjøre, og det ser imponerende ut.

Dette er en såkalt pre-sample, og har fortsatt uferdig programvare. Alle ustabiliteter og bugs vi opplevde, vil dermed forhåpentligvis være fjernet før mobilen havner i butikkhyllene.

Flaggskip

Optimus 2X kjører Android 2.2, og vil kunne oppgraderes til versjon 2.3.

I X2 får du alt du forventer deg av en high-end smarttelefon. Her får du innebygget GPS, 4 tommer stor skjerm med 480 x 800 piksler, FM-radio, akselerometer og gyrosensorer. Prosessoren er en Nvidia Tegra 2, som har to kjerner på 1 GHz hver. Det er denne prosessoren som får X2 til å skille seg fra mengden.

Lynrask

At Optimus 2X er rask, er det ingen tvil om. Mobilen reagerer lynraskt når vi trykker oss inn på menyen, og programmene ser også ut til å nyte godt av tokjerneprosessoren i form av at også de reagerer kjapt.

Spesielt godt merkes dette på hvor raskt tunge nettsider lastes inn. Her går det ikke mye tregere enn på en standard PC.

Det er selvsagt begrenset hva en dobbeltkjerneprosessor kan få til. Selve oppstarten av programmer, for eksempel Angry Birds, ser ut til å ta like lang tid som på mobiler med bare en prosessorkjerne, som for eksempel HTC Desire.

Dette har nok med at en tokjerneprosessor ikke gjør ting dobbelt så raskt, men gjør at den enkelte kjernen ikke blir belastet like hardt når flere programmer kjører samtidig, og dermed fortsatt er i stand til å reagere kjapt.

Full HD

En konsekvens prosessorkapasiteten er at 2X har muligheten til å både ta opp og spille av videoer i full HD-kvalitet.

Med forbehold om at programvaren på denne modellen er uferdig, så ser verken videokvaliteten eller bildekvaliteten ut til å konkurrere helt i toppen.

En del merkelige fargefeil og plutselige kontrastendringer i skyggeområder så godt som bekrefter at heller ikke kameraprogramvaren er helt ferdig i utgaven vi har prøvd. Det er uansett litt tøft å få ut videofiler på 1920 x 1080 piksler rett fra mobilen.

Du kan spille av full HD-videoer rett på TV-en din ved hjelp av en HDMI-kabel. Du må da ha en kabel med såkalt HDMI-D-kontakt, eller Micro HDMI om du vil. Dette virker å fungere bra uten noe hakking eller feil, uten at vi fikk gjennomtestet denne funksjonen.

Her er noen bilder tatt med Optimus 2X sitt 8 megapiksel kamera.

Eksempelbilde 1: Nattfoto - ISO 800

Eksempelbilde 2: Dagslys - ISO 100

Eksempelbilde 3: Makro - ISO 100

Uferdig

På grunn av at programvaren på modellen vi fikk låne var ganske uferdig så opplevde vi noen ustabiliteter og feil.

Det største problemet var at mobilen stadig ble veldig varm og plutselig kunne tappe batteriet i en fart (i løpet av en time eller to).

At hele telefonen hengte seg helt opp innimellom, og noen programmer avsluttet uten forvarsel må nok også tilskrives den uferdige programvaren.

Når det er sagt virker 2X som en veldig lovende mobil, som absolutt kan hevde seg mot andre flaggskiptelefoner som HTC Desire HD og Samsung Galaxy S.

Spenningen nå ligger i om LG greier å optimalisere batteribruken og gjøre programvaren stabil før den kommer ut i butikkene.

Vi kommer selvsagt tilbake med grundig test når Optimus 2X blir lansert i ferdig versjon.

Prisen på Optiimus 2X er satt til 4900 kroner, men hos NetOnNet.no kan du forhåndsbestille telefonen for 4249 kroner.

Mobilen skal som sagt være i butikkhyllene i månedsskifte februar/mars.

Les mer om Optimus 2X på LGs hjemmesider.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning