TomTom bilnavigasjon for iPhone

TomTom for iPhone virker ikke

Verdens beste gps-programvare funker ikke på Iphone.

NOE ER GALT: Vår tester klarte ikke å få TomTom på iPhone til å fungere slik en GPS skal. TomTom har laget en holder med en egen GPS-mottager er på vei. Denne skal løse problemet.
NOE ER GALT: Vår tester klarte ikke å få TomTom på iPhone til å fungere slik en GPS skal. TomTom har laget en holder med en egen GPS-mottager er på vei. Denne skal løse problemet. Foto: FOTO: TomTOm
Publisert Oppdatert

Svært mange har ventet på å få lov til å kjøre TomTom på sin iPhone, og nå kan man endelig laste ned programvaren fra App Store og installere på iPhone 3G og 3GS.

Programvaren er den samme over hele fjøla, men det finnes en rekke forskjellige kartpakker.

TomTom Western Europe eller TomTom Nordic er mest aktuelle for oss nordmenn, og prisene er henholdsvis 699 kr og 489 kr.

Programvaren støtter IQ Routes-teknologien til TomTom, som beregner ruter avhengig av når på døgnet du kjører og tar høyde for hvordan trafikken statistisk sett er på tidspunktet.

Det er også fotoboksvarsling. En veldig fin egenskap er dessuten at du kan navigere direkte til adressene som er arkivert under kontaktene du har lagret på telefonen.

Les også: iPhone 3G S er fortsatt den beste berøringsmobilen

Full forvirring

På papiret burde denne pakken vært helt ideell, men i praktisk bruk er den fullstendig ubrukelig! iPhone og TomTom greier nemlig ikke å holde orden på hvor du er!

Markøren på kartet virer hit og dit og mister totalt kontrollen med hvor du kjører.

Problemet er størst i byer blant høye bygninger, men også tilstedeværende langs landeveien.

Når markøren greier å holde seg på den veien du faktisk er på, kan programvaren til og med komme med anvisninger 100 meter for sent. Her er det noe fundamentalt galt med GPS-mottaket, og resultatet er feilkjøring og frustrasjon.

TomTom har selvsagt oppdaget dette de også, og har derfor laget en egen bilholder med egen GPS-mottaker som kobler ut den integrerte mottakeren i telefonen.

Holderen har også en høyttaler slik at lyden blir bedre, samtidig som den forsyner telefonen med strøm fra sigarettenneren. Problemet er bare at holderen ikke kan kjøpes enda!

Vi testet programvaren med en universalholder montert forskriftsmessig i frontruta, og konklusjonen er at det ikke virker. Du må vente på holderen fra TomTom.

Les også: Så lett får du god lyd fra PC-en

Ingen advarsler

I App Store er det ingen advarsler om at applikasjonen ikke fungerer uten denne holderen, kun en henvisning til nettstedet for mer informasjon om holderen.

Derfor kommer mange til å bli svært skuffet etter å ha brukt 489 - 699 kr på denne applikasjonen. Hva TomTom-holderen vil koste i tillegg vet ingen enda, men siden den inneholder en egen GPS-mottaker er det nok ikke feil å tippe at den vil koste minst like mye som applikasjonen.

Fin til fots

Man kan sette standard ruteberegningsmetode til gangveier, og til fots fungerer pakken fint.

Når farten er såpass lav greier enheten å holde følge.

Til fots hadde det imidlertid vært greit om applikasjonen kunne benytte seg av det elektroniske kompasset som man kan jo har i iPhone som standard, slik at kartet orienterer seg i riktig retning selv om man ikke er i bevegelse.

Menyene er oversiktlige og svært responsive.

Man har muligheter for alle tenkelige ruteberegningsbehov.

For deg som er vant med TomTom fra før av, vil du dra kjensel på kartvisningen, men menyene er litt annerledes bygget opp.

Funksjonalitetsmessig savner vi imidlertid MapShare, en funksjon for å gjøre egne forbedringer og endringer i kartverket, som i sin tur kan deles med andre brukere.

Hvem har skylden?

Om det er Apple som har laget en telefon med altfor dårlig GPS-mottak eller om det er

TomTom som har utnyttet iPhone for dårlig, er umulig for oss å ta stilling til.

Men for sluttbrukeren er det nok å konstatere at TomTom på iPhone foreløpig ikke funker som det bør.

Vi har all tro på at dette blir en bra pakke når bilholderen til TomTom kommer på plass, men det er synd at TomTom ikke kan brukes i bil uten enda en investering.

Karakteren er dermed tuftet på hvordan applikasjonen funker på iPhone 3GS akkurat nå, og den forteller helt klart at du bør holde deg unna den foreløpig, uansett hvor fristende det måtte være.

TomTom har lovt å sende bilholderen til test så fort den er tilgjengelig, og vi kommer tilbake med ny konklusjon da.

Les også: Alle våre mobiltester finner vi her

VENT: TomTom på iPhone er en veldig god ide. Dessverre fungerer det ikke ennå til bilnavigasjon. Det kan være en ide å vente til til den nye bilholderen med egen GPS kommer på markedet.
VENT: TomTom på iPhone er en veldig god ide. Dessverre fungerer det ikke ennå til bilnavigasjon. Det kan være en ide å vente til til den nye bilholderen med egen GPS kommer på markedet. Foto: FOTO: TomTOm

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning