N-da bedre!

Test: Nokia N95 8GB

Nokia N95 er mobilen som har alt. Den oppgraderte N95 8GB har alt, litt til og enda litt til.

Publisert Oppdatert

Nokia N95

Spesifikasjoner:

  • Radio: Ja
  • Minne: 8GB
  • Bluetooth: Ja
  • Kamera: 5 Megapixel
  • 3G: Ja
  • Super3G: Ja
  • EDGE: Ja
  • WiFi: Ja
  • GPS: Ja

For dem som ikke kjenner den gamle N95 er dette mobilen som faktisk har alt. For å oppsummere gamle N95; GPS med kart, 5 megapikslers kamera, WiFi, musikkspiller, 2,6 tommer skjerm, 3G, HSDPA, blåtann, radio, e-post, osv., osv. Med andre ord var dette lenge kongen blant mobiltelefoner.

Så hva har den oppgraderte versjonen N95 8GB å by på? Utseendemessig er skjermen blitt større og fargen er blitt svart og knappene er litt forandret. Ellers er mobilen blitt en tanke slankere og har ikke lengre linsedeksel til kameraet. Går vi inn i mobilen er det derimot litt større forandringer. Telefonen leveres med 8GB internminne, men i motsetning til lillebror har den ikke minnekortleser. Man må med andre ord klare seg med 8GB. Menyene er blitt oppgradert og telefonen oppleves kjappere enn forgjengeren.

GPS

Mobilens GPS er rett og slett formidabel. Den kan settes opp til å snakke til deg, noe som passer perfekt til bilkjøring, men den har også til fots-modus som er skreddersydd til å finne adresser i byer og lignende. Alt dette er tøft, men den kanskje kuleste GPS-funksjonen er samarbeidet den gjør med kameraet. Tar man et bilde, kan man velge å få GPS-en til å tagge bildet med posisjon. Videre, kan man sende bildene direkte til for eksempel Flickr på nett, der man får et kart som viser hvor alle bildene dine er tatt. Ikke bare er dette helt veldig kult, men det er også en nyttig funksjon om man er på steder man ikke er kjent.

Lyd, bilde og spill

Musikkspilleren er god og det følger med gode høretelefoner med standardplugg, som dermed kan byttes ut etter ønske. 8 GB skulle også være nok til å boltre seg i en liten stund, i hvert fall.

Telefonen leveres også med podcastmuligheter. Her kan man abonnere på filmklipp og lydklipp. Tjenesten leveres av podHead og man har muligheten til å abonnere på alt fra Autofil på NRK til Kommisjonen på kanal 24 og nyhetsklipp fra CNN. Helt gratis.

Kameraet med autofokus, og 5 megapiksler er markedsledende. Sony Ericsson K850i er vel den eneste mobilen med bedre kamera, men N95 8GB er ikke langt bak. Vi ønsker oss imidlertid en ordentlig blits, ikke bare et kameralys, men det får være grenser for hva vi kan kreve av denne mobilen.

Av spill ligger en testversjon av Nokias relanserte spillplattform N-Gage, og man har mulighet til å teste spill som Fifa 08 og et bilspill som heter Asphalt 3. Det skal bli gøy når N-Gage sparkes i gang for alvor, for grafikken er helt rå.

Det er vanskelig å tenke seg hvordan man kan putte inn mer i en telefon enn dette. Telefonen er rett og slett tilnærmet fullkommen. Det eneste nevneverdige ankepunktet er, som på forgjengeren, batteritiden. Bruker man mobilen til å snakke med og sende sms, vil det vare i flere dager. Setter man derimot på en film, tar det ikke mange timene før batteriet er tomt. Men er du forberedt på å lade hver natt, vil batteriet holde, selv ved heftig bruk.

Fortalte vi at hele Spiderman 3 ligger på mobilen ved kjøp?

Finn laveste nettpris her

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning