Test av Iphone 5

Test av iPhone 5

iPhone 5 er en super mobil. Har du iPhone 4S trenger du ikke å oppgradere – og det finnes mange konkurrerende mobiler som har mer å by på.

TEST: Vi har testet iPhone 5. En bra mobil som frir til Apples egen menighet.
TEST: Vi har testet iPhone 5. En bra mobil som frir til Apples egen menighet. Foto: Apple
Publisert Oppdatert

iPhone 5 er en super mobil. Vi sier det først som sist. Den er nok også en av de 4-5 beste mobilene på markedet akkurat nå, men likevel var det mange med oss som trakk på skuldrene da Apple lanserte iPhone 5 for noen uker siden. Og flere enn oss mente at iPhone 5 hadde flere mangler og at iPhone 5 manglet WOW-faktoren.

Var dette virkelig alt? Litt raskere, litt tynnere, litt letter og litt større skjerm? Svaret er ja. Det er faktisk alt, men det er nok. For menigheten.

Det er også nok til at Apple vil ligge på topp på salgslistene til NetCom og Telenor hvert fall i 5-6 måneder fremover. Men for alle som ikke har latt seg begeistre av Apple og iPhone, så finnes det veldig mange alternativer som er bedre eller minst like bra - og til en langt lavere pris. Mer om det senere.

Ikon?

iPhone 4 har et ikonisk design. Som mange av Apples andre produkter. Vi er ikke like sikre på om iPhone 5 skal få den samme hedersbetegnelsen. Selv om både versjon 4 og nye iPhone 5 er relativt like, er det noe med formen på iPhone 5 som gjør oss litt usikre. I tillegg synes vi ikke baksiden er like pen som på iPhone 4. Der iPhone 4 har en heldekkende «glassfasade», har iPhone 5 et glassfelt i topp og bunn med et aluminiumsfelt i midten. Årsaken til at ikke hele baksiden er dekket av aluminium er på grunn av at det ville hindret signalene fra telefonens antenner.

Uansett. Byggekvaliteten på iPhone 5 står ikke tilbake for noen. Her er Apple best i klassen. Til tross for rapporter om både hakk og riper, var vårt testeksemplar helt perfekt. Alle kanter, fasetter, porter og gjennomføringer er helt perfekte. Dette er industridesign og -produksjon i verdensklasse.

IKON: Om iPhone 5 får den samme ikoniske statusen som sine forgjengere gjenstår å se. Det er uansett en bra mobil om du alt er på innsiden av Apple-leiren.
IKON: Om iPhone 5 får den samme ikoniske statusen som sine forgjengere gjenstår å se. Det er uansett en bra mobil om du alt er på innsiden av Apple-leiren. Foto: Foto: Hallvard Lunde, HjemmePC

Ytelse

NYE PLUGGER: Apple har faktisk lagt ved et par nye øreplugger som ganske ok.
NYE PLUGGER: Apple har faktisk lagt ved et par nye øreplugger som ganske ok. Foto: Apple

Spesifikasjoner: iPhone 5

 • Skjerm: 4 tommer, retina
 • Oppløsning: 1136 x 640 punkter
 • Lagringsplass: 16, 32 eller 64 GB
 • Kamera: 8 MP
 • Frontkamera: 1,2 MP
 • Blits: LED-blits
 • Bluetooth: Versjon 4
 • 4G: Ja, men ikke for Norge
 • Størrelse: 123,8 x 58,6 x 7,6 mm (h x b x d)
 • Vekt: 112 gram

Raskere surfing er et av argumentene Apple bruker for at du skal kjøpe iPhone 5. Blant annet skal det trådløse nettverket være inntil dobbelt så raskt. Både på grunn av at iPhone 5 støtter de raskeste trådløse nettene, men også på grunn av måten antennene er implementert på. Vi har testet iPhone 5 mot iPhone 4 på en rekke nettsider og finner med få unntak små forskjeller. iPhone 5 er stort sett litt raskere, mens den på noen få nettsider er svært mye raskere.

iPhone 5 har ikke støtte for 4G i Norge, men støtter 3G-surfing opp til 42 Mbit/s. Våre tester her viser at iPhone 5 jevnt over er raskere enn iPhone 4S, men vi fant ingen dramatiske forskjeller. Faktisk viste mange av testene at iPhone 4S var bedre på opplasting enn iPhone 5.

De øvrige ytelsestestene våre viser at iPhone 5 er en svært kapabel maskin og den satte rekord både i Browsermark- og Sunspider-testen og slår her Samsungs flaggskip med grei margin.

Der iPhone 5 ikke imponerer like mye er på batterilevetid. Vi målte den til 6 timer og 57 minutter i vår test. Til sammenligning holdt Samsung Galaxy S III i over 8 timer - og det med en langt større skjerm.

God skjerm

Skjermen på iPhone 5 er hakket større enn på iPhone 4 og har litt høyere oppløsning, men med samme pikseltetthet. Apple sier fargemetningen har blitt inntil 44 prosent bedre. Og ja, side om side med iPhone 4 så ser vi at fargene på iPhone 5 er bedre. Grønt er grønnere, blått er blåere og svartnivået er bedre. Men vi tror ikke dette er noe iPhone 4S-eiere vil miste nattesøvnen av - forskjellene er relativt marginale.

Kamera

Kameraet på iPhone 4S er fortsatt et av de beste mobilkameraene og Apple hevder at kameraet på iPhone 5 skal være minst like godt, selv om ingeniørene til Apple har måtte krympe kameraet for å få plass. Vi skal komme tilbake med en grundig kameratest av iPhone 5, men de foreløpige testbildene viser at Apple har sine ord i behold. Faktisk ser det ut til at kameraet på iPhone 5 er litt bedre i dårlig lys

Konklusjon

FORSKJELLEN: Det er ikke veldig stor forskjell på iPhone 4 (hvit) og iPhone 5. Nye iPhone 5 er litt høyere, litt tynnere og litt lettere. Bredden er den samme.
FORSKJELLEN: Det er ikke veldig stor forskjell på iPhone 4 (hvit) og iPhone 5. Nye iPhone 5 er litt høyere, litt tynnere og litt lettere. Bredden er den samme. Foto: Hallvard Lunde, HjemmePC

Apple frir først og fremst til sine egne med iPhone 5. Mobilen er ingen revolusjon og det finnes flere mobiler som for mange kan være bedre valg enn iPhone 5. Samsung Galaxy SIII er kanskje den beste akkurat nå - om du ønsker en større skjerm. HTC One X er også et godt alternativ. Denne modellen har også nettopp fått en lett oppgradering i modellen One X+.

Testresultater: iPhone 5

 • Batterilevetid: 6 timer 57 minutter
 • Browsermark: 190 275
 • Sunspider: 978
 • Geekbench: 1178
 • Linpack singel: 353,5
 • Linpack multi: 585,72

iOS 6 er heller ingen revolusjon, men en lett forbedring av forrige versjon. Det er få eller ingen funksjoner du ikke får om du har en iPhone 4 eller nyere. Vi hadde forventet mer av iOS 6 og operativsystemet fremstår som lite fleksibelt og gammeldags i forhold til de nyeste Android-versjonene fra Samsun og HTC.

Hvem bør kjøpe iPhone 5?

Har du en velfungerende iPhone 4S i dag, ser vi liten grunn for å oppgradere til iPhone 5. Men for alle med eldre iPhone-modeller, vil iPhone 5 være et naturlig valg. Unntaket er om du har svært mye tilbehør der du trenger Apples gamle tilkobling, da kan det være at du er tjent med å velge iPhone 4S slik at du slipper å måtte handle inn et uttal med adaptere.

Prisen på iPhone 5 er høy og det tror vi får mange til å se seg om etter rimeligere alternativer. På Android finnes det mange gode telefoner til under halve prisen av iPhone 5.

Du er kanskje også interessert i å lese våre tester av iPhone 4 og iPhone 4S.

Les også:

Test: Samsung Galaxy SIII

Disse supermobilene får du til halv pris

Test: Billig og solid Ultrabook

Guide: Slik bygger du en PC

NY PLUGG: Appla har byttet ut den snart 10 år gamle pluggen med en ny og mindre plugg. Det kan nok irritere enkelte, men det er nok en nødvendighet når produktene blir tynnere og tynnere. Den nye pluggen virker også mye mer robust enn den gamle.
NY PLUGG: Appla har byttet ut den snart 10 år gamle pluggen med en ny og mindre plugg. Det kan nok irritere enkelte, men det er nok en nødvendighet når produktene blir tynnere og tynnere. Den nye pluggen virker også mye mer robust enn den gamle. Foto: Hallvard Lunde, HjemmePC

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning