Fitbit Blaze

Et armbånd menn vil falle for

Stor fargeskjerm, en bra pulsmåler og brukervennlige apper, gjør Fitbit Blaze til et godt aktivitetsarmbånd.

DELTE MENINGER: Hvorvidt Fitbit Blaze er pen eller ei er det delte meninger om. Vi likte den godt, men ser at den kan være litt for maskulin for enkelte.
DELTE MENINGER: Hvorvidt Fitbit Blaze er pen eller ei er det delte meninger om. Vi likte den godt, men ser at den kan være litt for maskulin for enkelte. Foto: Hallvard Lunde
Publisert Oppdatert

Fitbit Blaze er det nyeste tilskuddet til Fitbit-familien, som etter hvert er blitt ganske omfangsrik. Blaze er det andre produktet fra Fitbit som mer har form som en klokke enn som armbånd. Fra tidligere har Fitbit også lansert aktivitetsmåleren Fitbit Surge, som har form som en klokke eller et litt bredt akvitetsarmbånd. Forskjellen på Blaze og Surge, er at sistnevnte har innebygd GPS og noe lenger batterilevetid. Storselgeren til Fitbit den siste tiden har nok likevel vært armbåndet Fitbit Charge HR.

Ikke smartklokke

Fitbit Blaze er ikke en smartklokke, selv om den både kan ha utseende til en smartklokke og noen av smartklokkens funksjoner. Fitbit Blaze er først og fremst en aktivitetsmåler. Det som er nytt er at Blaze har fått en stor og god fargeskjerm som måler 2,5 x 2 cm. Blaze har en «startskjerm» som kan skiftes ut via Fitbit-appen på mobilen. På den måten kan du til en viss grad kan velg hva som skal vises som standard på klokken. Blaze er nå utstyrt med fire til fem apper. Blant disse er «Today», «Exercise» og «FitStar» de viktigste. «Today» viser dagens aktivitet. «Exercise» er stedet der du manuelt starter en trening, mens «FitStar» er en treningsapp.

Blaze kan også vise innkommende SMS-er og den kan varsle deg når mobilen ringer. Spesielt anropsvarslingen synes vi er nyttig.

APP: Fitbit har en god app til iOS og Android og på klokken får du noen få apper som hjelper deg til å både trene og for å logge selve treningen.
APP: Fitbit har en god app til iOS og Android og på klokken får du noen få apper som hjelper deg til å både trene og for å logge selve treningen. Foto: Hallvard Lunde

Automatisk

Går du en tur, jogger, sykler eller tar deg en runde på en ellipsemaskin, så logger Fitbit Blaze dette automatisk, så lenge du holder på i minst 15 minutter. Andre treningsøkter som spinning, styrketrening starter og avslutter du manuelt i «Exercise»-appen. Blaze har kun plass til et lite utvalg av de mange treningsformene du kan logge, men via appen på mobilen kan du selv bestemme hvilke treninger, og rekkefølgen på dem, som skal vises på selve Blaze-enheten.

Spesifikasjoner: Fitbit Blaze

  • Type: Aktivitetsarmbånd
  • Skjerm: Berøringsskjerm, LCD farge
  • Oppløsning: 240 x 180 punkter
  • Bluetooth: v 4.0
  • GPS: Nei, men bruker mobilens GPS
  • Batterilevetid: Opp til 5 dager
  • Støtter: Android, iOS og Windows
  • Vanntett: Sprutsikker, kan ikke brukes til svømming
  • Måler: Skritt, etasjer, distanse, puls, søvn, kalorier

Treningsapp

I tillegg til selve loggingen, er Fitbit Blaze også utstyrt med appen FitStar. Dette er en app/tjeneste som tilbyr nettbasert trening – og som Fitbit kjøpte for en tid tilbake.

På mobilen skjer dette via korte treningsøkter. Her kan du velge mellom en økt for oppvarming, en «7 Minute Workout» og «10 Minute Abs». Alle er korte økter som er rettet mot folk som tenker at de egentlig ikke har tid til å trene. Sju og ti minutter bør vel de fleste av oss kunne sette av til trening? Appen guider deg med visuelle figurer og varsling via skjermen på Fitbit Blaze – og forteller deg hvor lenge du skal holde på. Vi synes det fungerer veldig bra og kan være en fin måte for å få opp pulsen uten å måtte bruke mye tid – alternativt bruke det som «styrketrening» etter en tur på spinningsykkelen eller løpeturen.

OPTISK: Pulsmåleren på Fitbit Blaze er en optisk leser som klarer å måler hvor raskt pulsen din slår. Den gjør en ok jobb, men den er ikke like nøyaktig som målinger du får med et godt pulsbelte.
OPTISK: Pulsmåleren på Fitbit Blaze er en optisk leser som klarer å måler hvor raskt pulsen din slår. Den gjør en ok jobb, men den er ikke like nøyaktig som målinger du får med et godt pulsbelte. Foto: Hallvard Lunde

Virker det?

Ja, det er mye som virker veldig bra på Fitbit Blaze. Vi har tidligere kritisert Fitbit for at deres aktivitetsarmbånd teller for mange skritt. Også Blaze teller opp til 20 prosent flere skritt enn vår referanse, Polar Loop. Det er likevel verdt å merke seg at du kan justere skrittlengden i Fitbit-appen, slik at du på den måten kan «kalibrere» aktivitetsarmbåndet slik at det harmonerer med din skrittlengde.

Pulsmåleren opplevde vi som mer nøyaktig og mer responsiv enn på Fitbits tidligere modeller med pulsmåler, som Fitbit Surge og Fitbit Charge HR. Vi opplevde også at pulsmåleren på Blaze var mer villig til å bli med på raske pulsendringer. Like presis som et pulsbelte er Blaze likevel ikke. Vi kunne for eksempel sitte på spinningssykkelen med 145 i puls, for så å se at pulsen på Blaze var 95. Et lite øyeblikk senere kunne pulsen på Blaze igjen vise riktig puls. Blaze er uansett ikke laget for Petter Northug, men for mosjonister som deg og meg. Da er ikke 100 prosent riktig pulsmåling til enhver tid det viktigste, men i større grad om man trener med riktig intensitet og i riktig sone. Og her kan Fitbit Blaze gi deg gode nok pulsmålinger slik at du vet at du trener riktig.

Snodig design?

Fitbit Blaze har et litt snodig design. Selve Blaze-enheten sitter inne i en ramme som igjen har remmer som enkelt kan byttes ut. Selve Blaze-enheten kan enkelt fjernes fra rammen, noe man må når man skal lade. Denne løsningen gir Blaze en viss fleksibilitet hva utseende gjelder. Ulempen er at selve Blaze-enheten må lades i en egen dokkingstasjon – så igjen har Fitbit lansert en ny lader. Til nå har stort sett alle produktene til Fitbit hver sin lader! I miljøets og brukervennlighetens tegn burde det vel vært mulig å finne en løsning der man brukte USB-standarden på en litt smartere måte?

Designet på selve klokken har vi i testperioden fått ulike tilbakemeldinger på. Alt fra at Blaze ser ut som et Casio-ur fra 80- og 90-tallet, til at den er stilig. Personlig liker vi designet godt, men ser også at de fleste damer nok vil finne designet for maskulint. Her vil nok kvinnelige mosjonister heller falle for Fitbit Alta som er på vei ut i butikkene i disse dager.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning