Samsung Galaxy Tab S

Supert nettbrett med super skjerm

En veldig god skjerm og veldig god batterilevetid er høydepunktene for Samsungs nyeste nettbrett.

TO FARGER: Galaxy Tab S kommer i en sort og en hvit farge.
TO FARGER: Galaxy Tab S kommer i en sort og en hvit farge.
Publisert Oppdatert

En veldig god skjerm og veldig god batterilevetid er høydepunktene for Samsungs nyeste nettbrett.

Galaxy Tab S er det nyeste tilskudd på Samsungs etter hvert voksende familie av Galaxy-nettbrett. Galaxy Tab S må sees på som en ny toppmodell. Fra før har Samsung Galaxy Tab 4, Galaxy Note og Galaxy TabPro og Galaxy NotePro. Forvirret? Ja det er lett å miste oversikten. En «huskeregel» som kan være nyttig er at Note-serien kommer med en penn, mens Tab-seriene er vanlige nettbrett uten penn.

Les også:

Bli en Galaxy-ekspert

Nydelig skjerm

Men tilbake til den nye toppmodellen, Galaxy Tab S. Her er det uten tvil skjermen som er det store høydepunktet. Målene 2560 x 1600 punkter forteller om en høyoppløst skjerm som strekker seg over 10,5 tommer med en pikseltetthet per tomme på 287,5. Til sammenligning har hovedkonkurrenten iPad Air en oppløsning på 2048 x 1536 punkter og 264 ppi.

Forskjellen er med andre ord til stede, uten at vi tror folk flest ville tenkt noe annet enn at her har vi to gode skjermer. I tillegg til den høye oppløsningen har Samsung tatt i bruk AMOLED-teknologi i sin skjerm, noe som gir sylskarpe bilder med en utrolig palett av farger. Noen vil nok synes fargene er litt for intense, så en mulighet for å justere fargene på skjermen hadde vært bra.

Skal vi pirke på noe så synes vi den automatiske lysjusteringen har litt store utslag noen ganger. Blir det helt mørkt i rommet, blir skjermen veldig mørk. Men kommer det litt lys i rommet, for eksempel en nattbordlampe, så blir lysstyrken satt litt for høyt. Vi synes skiftene er for brå og for voldsomme. En mer gradvis overgang hadde vært mer behagelig.

NYDELIG: Skjermen er kanskje den viktigste grunnen til å velge Galaxy Tab S om du går i tanker om å kjøpe et Android-nettbrett.
NYDELIG: Skjermen er kanskje den viktigste grunnen til å velge Galaxy Tab S om du går i tanker om å kjøpe et Android-nettbrett.

Super batterilevetid

Spesifikasjoner: Samsung Galaxy Tab S

 • Operativsystem: Android 4.4
 • Skjerm: 10,5 tommer, AMOLED
 • Oppløsning: 2560 x 1600 punkter, 287,5 ppi
 • Prosessor: Exynos 5 Octa (1.9 GHz QuadCore¿1.3 GHz Quadcore)
 • Minne: 3 GB
 • Lagringsplass: 16 GB
 • Minnekort: Ja, microSD opp til 128 GB
 • Batteri: 7900 mAh
 • WiFi: 802.11 ac/n/a/b/g
 • 4G: Nei, modell SM-T800 støtter 4G
 • Kamera: 8 MP
 • Frontkamera: 2 MP
 • Størrelse: 247,3 x 177,3 x 6,6 mm
 • Vekt: 465 gram

I tillegg til skjermen kan Galaxy Tab S også by på en utrolig bra batterilevetid. Vi målte den til 12 timer og 37 minutter (kontinuerlig videoavspilling med lysstyrken på maks og flymodus slått på). Det er det beste vi noensinne har målt på et nettbrett.

Det gjør også at man føler man aldri trenger å lade nettbrettet. Med normalt bruk kan det gå dager mellom hver gang behovet for en lader melder seg. Men når du først trenger en lader, så bør du bruke laderen som følger med i esken. For Galaxy Tab S opplevde vi som utrolig kresen på ladere. Nesten ingen kombinasjoner av andre ladere (også kraftige iPad/Android-micro USB) ga rask nok ladding. Fra andre nettbrett er vi vant til at vi kan bruke det vi finner av ladere og det meste går greit, men med Galaxy Tab S ladet den tregt på det meste bortsett fra originalladeren.

God på nettverk

Galaxy Tab S opplevde vi som veldig robust og god når det kommer til nettverksdekning (WiFi). Den fanget opp signaler i deler av huset vårt og leverte god Netflix-kvalitet der vår iPad Air ikkje en gang klarer å sende en enkel Twitter-melding. I kominasjon med AC-nettverk er Galaxy Tab S en liten «nettverksråtass».

For øvrig legger Galaxy Tab S seg på et greit nivå på ytelsestestene våre og den kommer ut ganske likt med Galaxy TabPro 12.2, noe som ikke er så rart siden disse to nettbrettene deler svært mye av den samme maskinvaren.

Voksen Android

Operativsystemet på Galaxy Tab S er Android i versjon 4.4 og da snakker vi om en versjon som er begynt å bli voksen. Med Samsungs eget grensesnitt (Touchwiz) på toppen, så blir brukeropplevelsen ganske bra.

Skal vi pirke på noe så må det være at man kan oppleve at menyer, innstillinger og apper ikke alltid er like «smoth» som på iOS, men jevnt over er ikke dette noe som plager oss nevneverdig.

På plussiden fremhever vi at Galaxy Tab S har en del smarte funksjoner, som muligheten for å vise to vinduer side ved side, fingeravtrykksleser (som på Galaxy S5) og en har IR-sender slik at du kan bruk nettbrettet som en universalfjernkontroll.

Byggekvaliteten på Galaxy Tab S oppleves også som svært god. Høyttalerne er plassert øverst på sidene om du holder nettbrettet «riktig vei», noe som gjør at lyden ikke drukner i fanget eller i dynen når du sittende eller liggende ser film i sengen eller i sofaen. I tillegg liker vi godt den fysiske hjem-knappen.

Konklusjon

PEN: Baksiden er litt ruglete med en overfalte som føles gummiert ut. Det gjør den god å holde.
PEN: Baksiden er litt ruglete med en overfalte som føles gummiert ut. Det gjør den god å holde.

Skjerm, batterilevetid og byggekvalitet gjør at Samsung Galaxy Tab S plasserer seg i tet blant premium Android-nettbrett. Men det er fortsatt ting som kan gjøres bedre. Vi synes for eksempel at et nettbrett i denne prisklassen i 2014 burde fått mer intern lagring. 32 GB burde vært minimum i dag, selv om man alltids kan sette inn et minnekort som tar 128 GB.

PREMIUM: Den gode skjermen og god ytelse for øvrig gjør at Galaxy Tab S plasserer seg langt oppe på premium-skalaen blant Android-nettbrettene.
PREMIUM: Den gode skjermen og god ytelse for øvrig gjør at Galaxy Tab S plasserer seg langt oppe på premium-skalaen blant Android-nettbrettene.

Vi synes også at Android/Google/produsentene har litt igjen før de lager systemer som er like «smooth» som iOS, selv om det er blitt mye bedre. I tillegg synes vi Android ironisk nok mangler et godt universalt søk. S Finder til Samsung er et forsøk, men søket er for godt gjemt og det er for tregt og for lite presist. Her burde Android (Google) av alle være best i klassen.

Prisen på testmodellen (SM-T800 - WiFi) starter på cirka 4.300 kroner, mens du må ut med cirka 5.000 kroner for en modell (SM-T805) med 4G og WiFi.

Selv med et par minus her og der, så synes vi Galaxy Tab S fortjener vår toppkarakter.

Les også:

Sjekk superoppløsningen på denne mobilen

8 høyttalere som gir deg god lyd på terrassen

13 funksjoner du kan skru av på iPhone

TYNN: Galaxy Tab S er kun 6,6 mm tykk.
TYNN: Galaxy Tab S er kun 6,6 mm tykk.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning