Sony SmartWatch 3 SWR50

Smartklokker med Android Wear har så langt ikke imponert oss på noen måte

Kan Sony SmartWatch 3 endre dette inntrykket?

I TEORIEN: Ja, man skal kunne sykle og lese inn en tekstmelding samtidig. Send oss en melding når du har klart det.
I TEORIEN: Ja, man skal kunne sykle og lese inn en tekstmelding samtidig. Send oss en melding når du har klart det. Foto: Sony
Sist oppdatert

Spesifikasjoner: Sony SmartWatch 3 SWR50

  • OS: Android Wear, krever mobil med Android 4.3 eller nyere
  • Skjerm: 1,6 tommer, 320 x 320 punkter
  • Prosessor: ARM A7, 1,2 GHz
  • GPS: Ja
  • Bluetooth: Ja
  • NFC: Ja
  • Sensorer: Lyssensor, akselerometer, kompass, gyro, GPS
  • Batteri: 420 mAh (2 dager vanlig bruk)
  • Vekt: 45 gram
  • Annet: Vann- og støvtett (IP68)

I år vil vi oversvømmes med nye smartklokker og smarte aktivitetsarmbånd.

Sony SmartWatch 3 er tredje forsøk fra Sony på å knekke smartklokkekoden. Klokken er utstyrt med operativsystemet Android Wear, som vi tidligere har testet blant annet på LGs smartklokke LG G Watch.

Der var vi ikke spesielt imponert over Android Wear. Samsung droppet også Android Wear fra sin smartklokke Gear S og valgte heller å bruke sitt eget operativsystem, Tizen.

Litt mer fornøyd var vi med den runde smartklokken til LG, G Watch R W110

Snakker – ikke?

Årsaken til at vi sliter litt med å falle for Android Wear, er at mye av funksjonaliteten og den praktiske nytten ligger i talekommandoer. Og det fungerer ikke spesielt bra for oss som snakker norsk eller engelsk med norsk aksent.

På diverse reklamevideoer på nett kan vi se hvor lett det er å bare si «Ok Google» og så be klokken om å sende en tekstmelding til «Jim» om at man er litt forsinket til møtet. Alt dette mens man løper opp en trapp med en kaffe i den ene hånden og en muffins i den andre.

Ok, vi overdriver litt, men når essensen til Google Wear er at det skal være talestyring som er den tingen som skal skille seg ut – så må det faktisk fungere. Og det gjør det ikke.

Forsøker vi å sende en tekstmelding vil vår kollega Tron Høgvold, foreslår Google Wear Krohn Devold, tronfølgeloven, Ullevål og så videre. Der den fungerte var faktisk på notater. Men her kutter Google å notere hva vi sier om vi stopper for å trekke pusten. Er vi heldige klarer vi å lese inn tre ord (på norsk) før den lagrer og avslutter den funksjonen.

Oppsummert er det vår oppfatning at Googles talegjenkjenning rett og slett er ubrukelig. Gi oss gjerne innspill som gjør at vi endrer oppfatning, men enn så lenge er Google talegjenkjenningssystem noe vi legger i «skrivebordsskuffen».

Helt ubrukelig?

Men selv om den essensielle talegjenkjenningen til Google ikke fungerer, så er ikke Sony SmartWatch 3 helt ubrukelig av den grunn. Klokken kan brukes sammen med Google Nå, som har et par snedige funksjoner for å varsle deg om kommende aktiverer, som kommende møter og trafikksituasjonen når du skal hjem.

Klokken fungerer også med Google Fit, noe som gjør den til en et ok aktivitetsarmbånd og du kan installer apper som er laget for Google Wear, som for eksempel Endomondo og Runtastic.

Siden klokken har innebygd GPS og den tåler både regn og møkk, så kan du trygt legge ut på en treningstur og får resultatet synkronisert med favorittappen din.

EN KLOKKE: I bunn og grunn er Sony SmartWatch 3 SWR50 en klokke med en del smarte funksjoner.
EN KLOKKE: I bunn og grunn er Sony SmartWatch 3 SWR50 en klokke med en del smarte funksjoner. Foto: Sony

En klokke

Designmessig synes vi Sony har lyktes med SmartWach 3. Den er relativt diskret og den ser ut som en klokke – riktignok med firkantet skjerm. Remmen er utskiftbar og nå får du også klokken med en litt mer eksklusiv metallrem. Så om talefunksjonen svikter, så er det mye annet du kan bruke klokken til.

Byggekvaliteten virker til å være god og klokken er behagelig å gå med. Batterilevetiden er oppgitt til cirka 2 dager med vanlig bruk, noe som stemmer ganske greit med vår erfaring. Bruker du den hyppig til lange treningsturer må du lade oftere.

Vi synes kanskje at to dager er i minste laget for en klokke, men til Sonys forsvar skal de få skryt for å ha integrert en micro-USB-lader i selve klokken.

Det gjør det lett å lade klokken og du trenger ikke bekymre deg for å måtte bruke en spesialkabel, slik vi har sett hos på noen andre smartklokker og aktivitetsmålere.

Konklusjon

Til tros for at talestyringen fungerer relativt dårlig – og at vi ikke alltid er like fortrolig med Android Wear, har Sony SmartWatch 3 mye for seg.

Du kan se på den som en rimelig klokke med en del smarte ekstrafunksjoner eller som et rimelig, men avansert, aktivitetsarmbånd.

PEN: Vi likte godt Sony SmartWatch 3 SWR50 og tenker ikke så mye over at skjermen er firkantet.
PEN: Vi likte godt Sony SmartWatch 3 SWR50 og tenker ikke så mye over at skjermen er firkantet. Foto: Sony

Denne saken ble første gang publisert 17/02 2015, og sist oppdatert 02/05 2017.

Les også