Fotografering med mobiltelefon

Slik tar du proffe bilder med mobilen

Jepp. Bildet over er tatt med iPhone.

Dette bildet er tatt med iPhone 3GS av Lee Morris. Se <a href=http://www.flickr.com/photos/fstoppers/sets/72157624296312079/>flere av hans bilder på Flickr</a>.
Dette bildet er tatt med iPhone 3GS av Lee Morris. Se flere av hans bilder på Flickr. Foto: Lee Morris
Publisert Oppdatert

Fotograf Lee Morris driver fotonettstedet fstoppers.com. Han ble lei av utstyrhysteriet til mange av leserne hans. Derfor ønsket han en gang for alle å ta lurven av argumentet om at utstyret ikke er bra nok. Han tok det dårligste kameraet han kunne finne, rigget opp studio og gjennomførte en profesjonell fototagning. Resultatet ble fantastisk.

- Jeg skapte denne videoen for å vise at du ikke skal la deg begrense av kameraet ditt. Selvsagt er vårt oppsett profesjonelt forøvrig. Veldig mange fotografer blir besatt av tekniske egenskaper ved bildene og glemmer hvordan man skal ta fengslende bilder. Denne videoen er for dem, sier Morris på sitt eget nettsted.

[Den originale videoen som var linket her er dessverre borte, men du kan se en video som er inspirert av Lee Morris sin originale video: video som er inspirert av Lee Morris her.]

 

Slik tar du bra mobilbilder selv

De fleste av triksene Morris brukte for å lage disse videoene kan du selv benytte når du skal ta mobilbilder.

1. Pøs på med mest mulig lys

Et dårlig kamera trenger masse lys. Det er mer lys ute enn inne. Gå ut om du kan. Hvis det ikke er mulig, slå på lys i rommet, trekk fra gardinene. Kjør på med alt lys du kan finne. Lommelykt, billys hjelper i mørket. Vær kreativ.

2. Gå nærmere

Når du har få megapiksler, har du ikke muligheten til å beskjære bildet etterpå uten at kvaliteten blir for dårlig. Gå tettere på motivet. Studer motivet nøye og se om du kan komponere det enda strammere.

3. Hold kameraet stille

Du har sikkert merket at mobilbilder lett blir uskarpe. Det skyldes ofte at du ikke har klart å holde kameraet i ro, og at kameraet har brukt ganske lang tid på å ta bildet. Det beste er en form for anlegg. Støtt mobilen opp mot en vegg, en bordkant, en stolrygg, en ølboks - hva som helst. Bildene vil bli dramatisk mye bedre. Om du ikke kan det, sørg for at du tar bilder med begge albuene inn mot kroppen (hofta). På den måten bruker du overarmene som et slags stativ, og du vil klare å holde det roligere. Det verste du kan gjøre er å ta bilde med strak arm.

4. Ikke bruk zoom

Digital zoom kan se kult ut på den lille mobilskjermen. Men det ødelegger bildet. Kameraet blir ikke bedre enn det er, og digital zoom gjør bare at bildet blir grovere. Ingen mobiler vi vet om har optisk zoom. Dermed kan du glemme å zoome inn, gå heller for rådet i punkt to.

5. Ta mange bilder

I gamledager var det en tommelfingerregel at du skulle være fornøyd om det var ett bra bilde per filmrull på 36 bilder. Tenk på det når du tar bilder og knips løs. Du kan rydde opp minnekortet senere, men det er nå det gjelder. Knips i vei i flere forskjellige vinkler og avstander. Sjansen blir større for at ett av bildene virkelig sitter.

6. Slett bilder fra PC

Når du ser på bildene på den lille mobilskjermen er det ikke så lett å se om bildet er bra eller ikke. Hent ut bildene via ledning til datamaskinen din og studer de på en stor pc-skjerm. I samme slengen får du rydda plass på minnebrikken til flere blinkskudd. Har du ikke ledning til kameraet, kan du laste opp bildene rett fra mobilen til Flickr eller Picasaweb.

7. Etterbehandle bildene

Alle fotografer justerer bildene etterpå. Du kan biffe opp fargene, sprite opp kontrasten og jevne ut bildene i Photoshop. Vi har skrevet en egen artikkel over hvordan du kan bruke noen smarte programmer til å øke kvaliteten på bildene.

8. Hold linsa ren

De fleste har mobilen i lomma sammen med annet rask. Sørg for å rense linsen før du tar bilder. Hvis ikke vil du få duse og grumsete bilder. Vær spesielt oppmerksom hvis du bruker mobildeksel. Da bør du ta av dekselet og rense objektivet med jevne mellomrom.

Les også:

Her er verdens feteste iPhone covere

Her er de beste gratis alternativene til Photoshop.

Kate Moss med Puppeglipp på photoshoot

Riktig lys er alt. Men du kan ikke klage på dårlig kamera. Dette er tatt med Iphone.
Riktig lys er alt. Men du kan ikke klage på dårlig kamera. Dette er tatt med Iphone. Foto: Lee Morris

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning