Samsung Galaxy S5

Samsung lanserer etter all sannynlighet Galaxy S5

Pakker ut sin nye supermobil.

GALAXY S5: I kveld lanseres trolig Samsungs nye toppmobil Samsung Galaxy S5.
GALAXY S5: I kveld lanseres trolig Samsungs nye toppmobil Samsung Galaxy S5. Foto: Illustrasjon, HjemmePC
Publisert Oppdatert
INVITASJON: I kveld har Samsung invitert til utpakkingsfest i Barcelona.
INVITASJON: I kveld har Samsung invitert til utpakkingsfest i Barcelona.

I kveld klokken åtte er pressen og utvalgte kunder og partnere invitert til Samsungs Unpacked-event, som er blitt en tradisjon når Samsung «pakker ut» nye produkter. Forrige «Unpacked Event» var i fjor høst på IFA da Samsung lanserte Galaxy Note 3.

I kveld forventer alle at Samsung lanserer etterfølgeren til de suksessfulle modellene Galaxy S2, S3 og S4. Om ikke Samsung gjør noe veldig annerledes, blir Samsungs nye toppmobil hetende Samsung Galaxy S5. Hvert fall er vi og andre invitert til en «Unpacked 5»-lansering i kveld.

Som forgjengerne kommer nok også Galaxy S5 i flere utgaver, slik de gjorde med Galaxy S4. Den kom både i en miniversjon av Galaxy S4 mini og en mer robust utgave i Galaxy S4 Active.

Organisk

Dersom vi skal ta Samsung har sagt og gjort det siste året alvorlig, vil Galaxy S5 få et mer organisk design med samme type bakside som kjempemobilen Galaxy Note 3 har fått. Her er det brukt et materiale som ligner på skinn med pålimte kontrastsømmer. Det er et design de også har videreført på nettbrettene i Note-serien og i den nye Galaxy Tab Pro-serien. Dette designet gir enheten et visst eksklusivt preg.

Det har også gått flere rykter om at Samsung vil forlate bruken av plast, som Galaxy S3 fikk noe kritikk for, og gå for en metallfinish, slik både HTC og iPhone 5S har gjort. Ryktene vil ha det til at Galaxy S5 skal få en aluminiumskropp med et nytt design som Samsung kaller «design 3.0».

Ifølge Digitimes, som ofte har gode kilder hos mobilprodusentenes leverandører, er det ikke tegn på store ordrer på en «metall-mobil», så det gjør øker nok sannsynligheten for at Samsung viderefører den organiske designprofilen en stund til.

Bøyd skjerm?

Hvorvidt Samsung Galaxy S5 får en bøyd skjerm, slik vi har sett på LG G Flex, er usikkert. Det er også mange usikre rykter knyttet til skjermen på en ny Galaxy-modell. Samsung har alt svært gode skjermer på sine toppmobiler, men på Galaxy S5 bør listen heves nok et hakk.

Techradar.com har spekulert i om Galaxy S5 får en høyoppløst AMOLED-skjerm på 2560 x 1440 punkter en pikseltetthet på 556 piksler per tomme. Skjermstørrelsen antas å bli på 5 tommer.

Til sammenligning har Galaxy S4 en Super AMOLED-skjerm med en oppløsning på 1920 x 1080 punkter en pikseltetthet på 441 punkter per tomme. Apple iPhone 5S har en skjerm på 1136 x 640 punkter og en pikseltetthet på 326 punkter per tomme.

Kraftigere maskinvare

Ryktene om hva som kan skjule seg på innsiden av maskinvare er varierer også. Enkelte medier har tidligere spekulert i om Samsung vil gå for en 64 bit-prosessor, slik Apple har gjort med sin A7-prosessor i iPhone 5S. Ifølge Techradar.com har ryktene om en 64-bit prosessor bølget fram og tilbake, mens andre kilder har pekt på at Qualcomms raskeste prosessor, Snapdragon 800 quad core, er et naturlig valg. Det som taler mot denne prosessoren er at det alt er lansert flere modeller med Snapdragon 800, men Samsung kan selvsagt utstyre Galaxy S5 med en raskere versjon av denne prosessoren.

De raskeste Android-enhetene i dag er utstyrt med 3 GB hurtigminne (RAM). Det er trolig at Galaxy S5 legger seg på dette nivået eller klatrer et lite hakk opp til 4 GB.

Kameraet på Samsung Galaxy S4 er på 13 megapiksler, men de seneste modellen til Nokia, som Lumia 1020 og Lumia 1520, har fått supre kamera med henholdsvis 42 og 20 megapiksels oppløsning. Phonearena.com mener for eksempel at Samsung Galaxy S5 vil få et 16 megapiksels kamera.

Hva vil den koste?

Samsung Galaxy S4 ble lansert i fjor vår og fikk da en anbefalt utsalgspris på 6000 kroner, men den reelle gateverdien lå i starten på rundt 5.500 kroner. Det er også her de fleste nye toppmodeller legger seg i pris.

Det har gått rykter om at Samsung ønsker å gå lavere ned i pris, men vi blir vi blir overrasket om det skjer. Vårt «stalltips» er at Samsung forsøker å holde prisnivået på drøyt 5.000 kroner i starten og heller lanserer varianter av Galaxy S-serien til lavere priser. Samsung Galaxy S4 koster i dag 3.990 kroner hos de rimeligste nettbutikkene.

Les også:

Nokia med 3 Android-mobiler

Skydrive blir OneDrive

Her er de beste billig-mobilene

TEASER: På YouTube har Samsung lagt ut en liten reklamefilm som skal pirre nysgjerrigheten vår. Tallet 5 går igjen og filmen avsluttes med "The Next Galaxy".
TEASER: På YouTube har Samsung lagt ut en liten reklamefilm som skal pirre nysgjerrigheten vår. Tallet 5 går igjen og filmen avsluttes med "The Next Galaxy". Foto: Skjermbilde fra YouTube

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning