Mobil og nettbrett med 3D-skjerm

Nå kommer 3D-mobilene

Og du kan spille inn din egen 3D-video.

NY 3D-MOBIL: Optimus 3D (innrammet til høyre) kan vise 3D uten at du må bruke spesialbriller. LG lanserer også nettbrettet G-Slate som kan ta opp 3D-video.
NY 3D-MOBIL: Optimus 3D (innrammet til høyre) kan vise 3D uten at du må bruke spesialbriller. LG lanserer også nettbrettet G-Slate som kan ta opp 3D-video. Foto: LG Electronics/Phandroid
Publisert Oppdatert
LG IKKE FØRST UTE: Sharp lanserte i høst brillefri 3D Android-telefoner. Men disse selges ikke i Norge.
LG IKKE FØRST UTE: Sharp lanserte i høst brillefri 3D Android-telefoner. Men disse selges ikke i Norge. Foto: Sharp
LEKKET BILDE: Dette er angivelig LG Optimus 3D. Bildet ble lekket ut av bloggen Phandroid.com.
LEKKET BILDE: Dette er angivelig LG Optimus 3D. Bildet ble lekket ut av bloggen Phandroid.com. Foto: Phandroid.com
TO KAMERAER: De stereoskopiske kameraene på baksiden av nettbrettet LG G-Slate skal gjøre det mulig å filme i 3D.
TO KAMERAER: De stereoskopiske kameraene på baksiden av nettbrettet LG G-Slate skal gjøre det mulig å filme i 3D. Foto: LG

LG lanserer mobil og nettbrett med 3D-skjerm.

Nå kommer 3D-skjermer til mobiltelefoner. Alt tyder på at det er koreanske LG som blir først ut på det norske markedet.

Vi har testet mange av 3D-skjermene som har dukket opp på markedet, og hittil har du stort sett vært nødt til å bruke spesielle 3D-briller for å se film i 3D.

Den siste tiden har det kommet tv-er med såkalt brillefri 3D. Det vil si at du kan se 3D-bilder uten å bruke briller i det hele tatt.

Brillefri

Det sier seg selv at en mobiltelefon med 3D-skjerm bør være brillefri, ellers vil den neppe friste mange kjøpere.

Allerede i november viste Sharp fram Android-telefoner med brillefri 3D-skjerm. Men disse er laget for det japanske markedet, og vil ikke dukke opp her i landet.

LG-mobil med 3D-skjerm

Koreanske LG selger imidlertid telefoner i Norge. De har annonsert at de skal lansere en Android-mobil med brillefri 3D-skjerm under Mobile World Congress i Barcelona 14. februar.

Telefonen skal hete LG Optimus 3D.

Det har lekket ut et bilde av telefonen, samt en rekke ubekreftede detaljer, blant annet om lynrask prosessor, HDMI-utgang og 4,3-tommers skjerm.

Opptak i 3D

Optimus 3D får ikke bare muligheten til å vise 3D-innhold. Den har også to kameraer på baksiden som gjør det mulig å spille inn video i 3D med telefonen.

LG har også presentert detaljer om det nye Android 3.0-baserte nettbrettet G-Slate. Dette kan filme full HD-video i 3D, men har ikke brillefri skjerm.

Opptakene gjort med G-Slate kan vises på en 3D-skjerm ved hjelp av en HDMI-utgang, eller ved å bruke 3D-briller.

Lanseres det flere?

Det ventes at det lanseres flere telefoner med både 3D-skjermer og -kamera under mobilkongressen i Barcelona i februar.

Selv om LG bare har bekreftet noen veldig få detaljer om Optimus 3D, er det sannsynlig at den kjører på en spesiell 3D-maskinvareplattform.

I det som skal være et lekket dokument fra maskinvareprodusenten Nvidia, kommer det fram at de har en 3D-kapabel utgave av Tegra 2-plattformen klar til lansering.

Nvidia Tegra 2 er basisen i telefoner som den lynraske LG Optimus 2X og flere nye Android 3.0-baserte nettbrett.

Flere produsenter bruker Tegra-plattformen, hvor LG og Motorola er blant de største.

Dersom det stemmer at Nvidias nye Tegra-maskinvare har støtte for 3D, og at den skal lanseres i Barcelona i midten av måneden, er det sannsynlig at flere mobilprodusenter enn LG vil vise fram telefoner med 3D-skjermer her.

3D-spill og -menyer

Hvordan disse 3D-telefonene vil fungere i praksis er vanskelig å si. Det vil etter alt å dømme i første omgang være snakk om mulighet til å se på video i 3D.

Sammen med Sharps 3D-telefoner ble det også lansert en del 3D-spill. Sharp har laget spesielle menyer på sine telefoner, hvor menyelementene er i 3D. Om dette kommer på LG Optimus 3D gjenstår å se.

Det finnes ingen offentlig informasjon om når LG Optimus 3D skal komme i salg eller hvor mye den skal koste. Men siden vi snakker om fersk teknologi, krever det ikke stor fantasi for å tippe at dette blir en dyr telefon.

Artikkelen er levert av Mobili.no.

Les også:

Slik er Android 3.0

Dette er verdens raskeste mobil

Test: Galaxy Tab vs. iPad

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning