Slik er nye iOS 7

Nå kan du laste ned en ny iPhone

Nå er iOS 7 klar for nedlasting til din iPhone.

NYTT OS: Nå kan du laste ned nye iOS 7 fra Apple til din iPhone, iPad eller iPod.
NYTT OS: Nå kan du laste ned nye iOS 7 fra Apple til din iPhone, iPad eller iPod. Foto: HjemmePC
Publisert Oppdatert

Nå er Apples største oppdatering av operativsystemet iOS for iPhone, iPod og iPad klar for nedlasting. Oppdateringen ble tilgjengelig i går kveld.

Ifølge Apple selv byr iOS 7 på hundrevis av nye funksjoner. Det mest iøynefallende er likevel det nye designet.

Det er Apples sjefsdesigner, John Ive, som har vært drivkraften bak det nye utseende. Mange har kalt det for et flatt-design. Borte er 3D-effekter og skygger og vi kan vel godt si at iOS har fått et renere og mer moderne utseende. Nye iOS 7 handler likevel om litt mer enn utseende. Det viktigste for Apple selv er nok at iOS 7 er laget for å støtte nye iPhone 5S, som får en råsterk A7 prosessor med en 64 bits arkitektur. I tillegg til designendringene har iOS 7 fått noen nye funksjoner. Her er noen av de viktigste endringene og nyhetene i iOS 7.

Nytt kontrollsenter

Android-mobiler har hatt et kontrollsenter en stund og Apples innføring av et kontrollsenter var på høyt tid. På Android er kontrollsenteret, som dras ned fra toppen av skjermen, en samling snarveier som gir rask aksess til ofte brukte funksjoner og innstillinger.

Hos Apple og på iOS 7 dukker kontrollsenteret opp om du vipper opp med en bevegelse fra nederst på skjermen. Her kan du slå av på funksjoner som flymodus, trådløst nett, Bluetooth, justere lysstyrken på skjermen. I tillegg kan du styre musikken du spiller av og Apple har gått litt lenger enn Android og har lagt til noen apper nederst på kontrollsenteret, som en lommelykt, kalkulator, stoppeklokke og kameraet. Kontrollsenteret er tilgjengelig fra låst skjerm (kan skrus av) og det er tilgjengelig også når du er inne i en annen app.

NY LÅSESKJERM: Den nye låseskjermen viser godt det nye og flate designet på iOS 7.
NY LÅSESKJERM: Den nye låseskjermen viser godt det nye og flate designet på iOS 7. Foto: HjemmePC

Nytt varslingssenter

Slik oppdaterer du iPhone

1. Ta en sikkerhetskopi av telefonen din før du begynner. Dette gjør du enten ved å koble mobilen til PC-en og ta en sikkerhetskopi ved hjelp av iTunes eller du tar en sikkerhetskopi via iCloud (du trenger nok lagringsplass for å gjøre dette). Innstillingene finner du her: Innstillinger -> iCloud -> Lagre og kopiere -> Slå på funksjonen iCloud-sikkerhetskopi som du finner nederst på siden.

2. For å finne oppdateringen til iOS 7 går du til Innstillinger -> Generelt -> Oppdatering -> Last ned og installer. Dersom du har nyeste versjon installert får du beskjed om det. Husk å koble iOS-enheten din til strøm før du begynner oppdateringen.

Varslingssenteret på nye iOS 7 er også en funksjon Apple har lånt fra Android. Nå er varslingssenteret oppgradert og du kan få tilgang til det fra låst startskjerm, slik at man kan se alle varsler inkludert oversikt over møter, vær og andre hendelser. Det er også i varslingssenteret meldinger fra apper dukker opp med jevne mellomrom. Synes du iPhone blir for masete, finnes det løsninger for å gjøre iPhone mindre irriterende.

Multitasking

Funksjonen for å skifte mellom hvilke apper man bruker er også forbedret (dobbeltrykk på Hjem-knappen). Denne funksjonen er blitt mer visuell og i tillegg til å få opp listen med åpne apper nederst på skjermen, vises også et skjermbilde fra appen slik at du lettere skal kunne velge.

AirDrop

AirDrop handler om deling med personer som er i din umiddelbare nærhet. Med AirDrop kan du for eksempel sender filer direkte til en annen persons iPhone.

Instagram-kamera

Kamera-appen til iOS 7 har også fått seg en ansiktsløftning. Blant annet har Apple lagt til et nytt firkantmodus slik at du kan ta bilder som passer perfekt for Instagram. Bilder man poster på Instagram har nemlig et helt firkantet format og ved å ta bildet i et firkantformat så slipper man å beskjære bildet og potensielt ikke få med alt innholdet i bildet.

Fullskjermsurfing

En ny funksjons i Apples nettleser Safari gjør at man ser mer av innholdet på nettsiden ved at nettleseren automatisk veksler mellom å vise adresselinjen og en verktøylinje nederst. Verktøylinjen inneholder blant annet funksjoner for å legge en nettside til sin private leseliste og AirDrop for å sende den aktuelle nettsiden (linken) til en annen iOS-bruker.

AIRDROP: Deling mellom enheter i nærheten av hverandre er en ny funksjon på iOS 7.
AIRDROP: Deling mellom enheter i nærheten av hverandre er en ny funksjon på iOS 7. Foto: HjemmePC

iTunes Radio

iTunes Radio er en gratis internettradio med over 200 stasjoner som i kombinasjon med Apples musikkatalog fra iTunes skal gi brukerne tilgang til strømmet innhold på en ny måte fra Apple. Tjenesten er kun tilgjengelig i USA i første omgang.

Sikrere Finn iPhone

iOS 7 får også en ny Finn iPhone-aktiveringslås, som krever at man skriver inn Apple-ID og passord før man kan slå av Finn iPhone-funksjonen, slette data eller reaktivere en enhet etter at den har blitt fjernslettet. Det betyr at det kan bli mindre interessant å stjele en iPhone, siden tyven ikke får reaktivert en stjålet mobil som eieren har fjernslettet.

iOS 7 er tilgjengelig for nedlasting nå og er en gratis oppdatering som støtter iPhone 4 og nyere, iPad 2 og nyere, iPad mini og iPad touch (5. generasjon).

Les også:

Slik er Sonys nye mobilflaggskip

Dette er den beste appen til videoredigering på iPhone

Vi har prøvd Galaxy Note 3

Test: Logitech Harmony Ultimate

VARSLINGSSENTERET: Varslingssenteret på iOS 7 er blitt oppgradert og inneholder flere elementer og gir en oversikt over vær, kalender og andre hendelser.
VARSLINGSSENTERET: Varslingssenteret på iOS 7 er blitt oppgradert og inneholder flere elementer og gir en oversikt over vær, kalender og andre hendelser. Foto: HjemmePC

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning