Nokia N91 8GB vs. Sony Ericsson W880i

Musikkmobiler i kamp

Mobilselskapene har prøvd å få forbrukerne til å kaste mp3-spilleren i årevis nå, og har etter hvert blitt ganske flinke til å lage musikkløsninger på mobilene, men hvem er best? Vi lar Sony Ericsson møte Nokia til duell.

Publisert Oppdatert

Nokia N91 8GB

Spesifikasjoner

 • GSM: 900, 1800, 1900
 • EDGE: Ja
 • Lagring: 30 MB + 8 GB harddisk
 • Skjermstørrelse: 5,3 cm
 • Skjermoppløsning: 176 x 208 piksler
 • Radio: Ja
 • Mål: 11,3 x 5,5 x 2,2 cm
 • Vekt: 160 gram

SE W880i

Spesifikasjoner

 • GSM: 900, 1800, 1900
 • EDGE: Nei
 • Lagring: 16 MB + 1 GB (MemoryStick Micro)
 • Skjermstørrelse: 4,6 cm
 • Skjermoppløsning: 240 x 320 piksler
 • Radio: Nei
 • Mål: 10,3 x 4,65 x 0,94 cm
 • Vekt: 70 gram

Fra Nokia fikk vi det som har vært selskapets flaggskip blant musikkmobilene i godt og vel et år nå, nemlig N91. Nå har den blitt oppgradert og lagringsplassen har økt fra 4 til 8 GB. Nokia har også endret den speilblanke overflaten til en mer diskré matt sortfarge. Mobilen er kanskje stor og klumpete, men den skjuler samtidig det du trenger av avanserte alternativer, inkludert trådløst nettverk.

Syltynn

Fra Sony Ericsson har vi en modell som nesten kan sies å være det motsatte av N91. W880i er en av de nyeste telefonene fra selskapet, og den er kanskje en av de lekreste musikkmobilene vi har sett så langt. Den er syltynn, sølvgrå med små elegante taster, alt i en metall og gummiutførelse som virker solid og trygg. Samtidig har den de avanserte funksjonene man forventer at en 3G-telefon bør ha.

Nokia N91 8GB

Som sagt er det en aldrende, men oppusset modell vi har fått fra Nokia. Man skal uansett ikke undervurdere N91 8GB, for den er fullspekket av teknologi. Ikke bare er det en fullblods 3G-telefon, men den støtter også EDGE i tillegg til GSM 900, 1800 og 1900. Som sagt byr den også på trådløst nettverk og støtter 802.11 b og g. Den kan også kobles til PC-en med en USB 2.0 kabel, hvilket nok vil være det foretrukne valget om du skal fylle opp hele den 8 GB store harddisken med musikk eller video.

Skjermen har skuffende nok bare en oppløsning på 176 x 208 piksler og kan vise 262.000 farger. Operativsystemet er Symbian 60 hvilket betyr at det er enkelt å finne programmer til nesten hvilket som helst formål ute på nettet.

Kameraet må vi jo heller ikke glemme og her har Nokia fått plass til et 2 megapiksel kamera, men dessverre ikke noe eget kamera for videosamtaler, noe som oppleves som en klar mangel på en 3G-telefon.

Stor og tung

N91 har aldri vært kjent for å være liten og nett, og det har heller ikke endret seg med 8 GB versjonen. Målene er fortsatt 11,3 x 5,5 x 2,2 cm. Vekten er på 160 gram, noe som er over dobbelt så tungt som lettvekteren fra Sony Ericsson.

Men ser man bort fra størrelsen og vekten kan man nesten ikke annet enn å forelske seg i Nokias måte å implementere musikk i N91. Dekselet som sitter over nummertastene har nemlig avspillingstaster. Disse styrer alltid musikken. Et trykk på play, og musikken starter enten du driver og skriver en melding eller sitter i telefonen med en kamerat. Vil du inn og styre spillelister og lignende gjør du det med ett trykk på en knapp, og samme knappen tar deg med ut til telefonmodus igjen.

En annen stor fordel med N91 er at den har øretelefon-inngang direkte på mobilen. Ingen grunn til å klusse ting til med en ekstra adapterledning. Og som enhver mp3-spiller har den selvsagt også en låseknapp så du kan ha mobilen i lomma uten at den utilsiktet bytter sang eller stopper musikken. Dette er nok så nært en mp3-spiller på telefonen man kommer, bare synd at den tar så mye plass.

Sony Ericsson W880i

Sony Ericsson W880i kommer uten tvil til å bli en av sommerens slagertelefoner og er en verdig arvtager til W810i som så mange har funnet det verdt å bruke penger på det siste året.

Selv om det ikke er noen stor revolusjon rent funksjonsmessig mellom W810 og W880 så føles likevel W880i som et generasjonsskifte. For selv om man neppe kan beskylde W810 for å være stor så blir den som en murstein sammenlignet med den vakre, elegante W880.

Ingen EDGE

Også W880i har støtte for GSM 900, 1800 og 1900, og er en 3G telefon, og denne føles langt mer 3G enn N91 da Sony Ericsson har tatt seg bryet med å legge til et lite kamera i front for videosamtaler. Likevel har ikke telefonen støtte for EDGE, noe som gjør at du har langt mer begrensede områder å bevege deg innenfor om du er ute etter rask dataoverføring.

Oppløsningen på skjermen er langt bedre enn hos konkurrenten. 240 x 320 piksler får du her, hvilket betyr at du har større oppløsning i bredden enn Nokia N91 har i høyden, og det merkes. Går du over til N91 etter å ha brukt W880i en stund virker Nokias skjerm rett og slett uskarp.

Internminnet til W880i er dog ikke noe å skryte av. 16 MB er alt du får, og det greier til og med N91 bedre da den har 30 MB internminne i tillegg til harddisken på 8 GB. Sony gir deg heller muligheten til å bruke MemoryStick Micro minnekort, men denne minnekorttypen får du i øyeblikk bare opp til 2 GB størrelse. Likevel positivt at Sony Ericsson har lagt ved et 1GB minnekort så du har noe å begynne med.

Også Sony Ericsson har fått plass til et 2 megapikslers kamera på mobilen.

Lite nytt under solen

Det er som sagt ingen store nyheter å spore i musikkavspillingen. En egen musikknapp på siden av telefonen starter musikkavspillingen som du så kan styre ved hjelp av knappene på sidene. Også her funker musikkavspilleren selv om du bruker telefonfunksjonene, men likevel er ikke denne løsningen like smidig som Nokias løsning.

En morsom nyhet er TrackID. Dette er en tjeneste hvor du kan spille inn en sang du hører på radio eller TV, også vil tjenesten fortelle deg navnet på sangen og artisten. Tjenesten funket stort sett bra når vi prøvde den selv om det var et par låter den ikke gjenkjente.

Vanskelig valg

Vi merker at vi blir svært usikker når vi skal kåre en vinner. Disse telefonene er nemlig svært forskjellig selv om begge går inn for å gi deg musikk på mobilen på best mulig måte. Det som N91 er dårlig på, nemlig størrelse, skjermoppløsning og pris, er W880i god på. Der W880i faller gjennom, som på lagringsplass, brukervennlighet og funksjonalitet, slår N91 sterkt tilbake.

Det er jo den beste musikkmobilen vi er ute etter her, men ikke engang på ren lydkvalitet greier vi kåre en vinner. Kanskje er W880i litt klarerer i diskanten mens N91 har litt kraftigere bass, men det blir smaksforskjeller.

Vi helte lenge mot N91 som vinner rett og slett fordi musikkavspillingen er såpass genial på denne mobilen, men til syvende og sist ødelegger størrelsen og prisen for N91. Du kan kjøpe en iPod nano på 4 GB sammen med W880i for ca. like mye som du må ut med for N91 8GB, og fortsatt vil N91 ta mer plass i lommen og veie mer. At skjermen på W880i er så mye skarpere er også et ankepunkt, spesielt om man vil se litt video også på den.

Liten lagringsplass er en ulempe her, men man kan jo tross alt ha flere minnekort i lomma, og harddisk er tross alt ikke den kjappeste løsningen å ha i en telefon.

Derfor blir Sony Ericsson W880i vår testvinner og telefonen vi anbefaler for musikkinteresserte i sommer.

Sony Ericsson W880i

Karakter: 6

Pris: 3.756 kr (mshop.no)

Nokia N91 8GB

Karakter: 5

Pris: 4.995 kr (elprice.no)

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning