Dashcam

Ja, du kan bruke mobilen som dashcam

Dashcam blir mer og mer populært siden det på en effektiv måte kan dokumentere hendelser i trafikken. Hva med å bruke mobilen?

Det finnes mange dashcam-apper. Denne heter rett og slett DashCam, og fås til iOS i AppStore.
Det finnes mange dashcam-apper. Denne heter rett og slett DashCam, og fås til iOS i AppStore. Foto: Produsent
Publisert Oppdatert

Et dashcam, eller dashbord-kamera, koster fra 500 kroner og oppover, men det finnes mye rart i dette markedet, og sjansen er at både din nåværende og din gamle mobil har langt bedre videokvalitet.

En annen fordel med å bruke mobil som dashcam er at du kan bytte dashcam-appen dersom du ikke liker den – det finnes en drøss av dem!

Noen begrensninger er det selvsagt i forhold til et dedikert dashcam – som for eksempel at du selv må starte og stoppe opptaket, og at telefonen blir mindre tilgjengelig for andre ting, som navigasjon og musikkavspilling og samtaler.

Men hvorfor ikke gi det et forsøk? Det er imidlertid en del tips og triks du kan notere deg før du går ut i bilen for å prøve.

OBS: noen av tipsene vi har samlet innebærer at du bruker forskjellig mobiltilbehør. Bruk tipsene dersom du allerede har dette tilbehøret, og pass på at du eventuelt ikke blåser av så mye penger på tilbehør til prosjektet at du kunne ha kjøpt et bra, dedikert dashcam for samme beløp. Lykke til!

Bruk en gammel telefon

En utdatert mobil kan bli et glimrende dashcam.

Om du er avhengig av telefonen du bruker til daglig når du kjører (til telefonsamtaler, navigasjon, musikkavspilling eller lignende), kan det være lurt å gjenbruke en gammel smarttelefon til akkurat dette.

Dashcam-telefonen vil gjerne monteres litt utilgjengelig fra førerplassen, og dessuten vil den være opptatt med å gjøre videoopptak fra veien. Om du er nødt til å bruke din daglig-telefon til dette, sjekk de neste tipsene.

Bruk handsfree

Handsfree gjør bruken enklere.

Kanskje har du en bunke av gamle mobiler, hvor det ligger en egnet smarttelefon du kan bruke?
Kanskje har du en bunke av gamle mobiler, hvor det ligger en egnet smarttelefon du kan bruke? Foto: HjemmePC

På grunn av plasseringen av kameraet, altså mobilen, så blir den ganske utilgjengelig under bilturen. Koble derfor til handsfree, aller helst trådløs handsfree (f.eks. bilens integrerte system), før du kjører.

Da kan du i det minste besvare anrop via knappene på handsfree-dingsen din. Ikke regn med å kunne gjøre oppkall selv, med mindre du kan gjøre dette via handsfree-systemet, uten å forstyrre dashcam-appen.

Monter mobilen høyt

Slik får du best oversikt.

Et dashcam skal aller helst monteres høyt i frontruta. På DealExtreme og lignende får du mobilholdere som kan hektes på speilet.

Bruk handsfree, aller helst en trådløs en.
Bruk handsfree, aller helst en trådløs en. Foto: Produsent

Vi har med hell brukt et sugekoppfeste og festet mobilen i området mellom speilet og frontruta. Alternativt kan du lage noe selv slik at du kan hekte mobilen på selve speilet.

Vidvinkel

Bruk vidvinkeladapter, om du har

En eller annen form for vidvinkeladapter vil gi deg et bredere kamerautsnitt, slik at mer av det som foregår på sidene, vil komme med på opptaket. Du kan selvsagt kjøre uten, men en slik adapter er en fordel.

Vidvinkellinse får du i butikker for mobiltilbehør. Du kan godt bruke fisheye-linse, men unngå de aller mest ekstreme variantene som gir svarte hjørner og ekstrem forvrengning av bildet – vurder i det hele tatt om kvaliteten på opptakene blir god nok.

Vurder strømbehovet

Mobilholder som kan henges på speilet finnes på Ebay eller nettbutikker som Deal Extreme.
Mobilholder som kan henges på speilet finnes på Ebay eller nettbutikker som Deal Extreme. Foto: Produsent

Bruk ladekabel.

Vi har opplevd at dashcam-apper noen ganger drar veldig mye strøm. Å kjøre av gårde med et halvfullt batteri vil gjerne resultere i at opptaket stopper i løpet av kjøreturen fordi mobilbatteriet er tomt.

Den enkle løsningen er selvsagt å plugge i ladekabelen fra sigarettennerutaket. For å slippe en kabel hengende rett ned fra speilet, kan du kjøpe en lang ladekabel og legge den langs vinduskanten ned ved A-stolpen.

Et annet alternativ, som vi har brukt med hell fordi vi hadde en liggende, er en såkalt batterijakke. Altså et mobildeksel med et innebygd batteri. Kombinasjonen fulladet telefon og en batterijakke gir nok strøm til en ganske lang tur.

Lagring

Om du har en vidvinkeladapter til mobilen, fungerer den fin-fint til dashcam-bruk.
Om du har en vidvinkeladapter til mobilen, fungerer den fin-fint til dashcam-bruk. Foto: Produsent

Sørg for nok lagringsplass.

Opptaksfunksjonen i de fleste apper fungerer slik at opptakene går i en slags loop. Opptakene er kontinuerlig, men etter en stund begynner de å slette gamle opptak for å skrive nye opptak til minnet.

På den måten har du alltid et antall minutter opptak lagret, slik at dersom det skjer noe, har du god tid til å stoppe opptaket og hente ut opptaket av den aktuelle hendelsen.

Noen apper lar deg selv bestemme hvor mye plass (og dermed tid) du til tillate at appen bruker til opptak. Har du en Android-telefon som du skal bruke til dette, kan du med fordel bruke et ekstra minnekort for å utvide lagringsplassen. Her må du nesten sjekke appen opp mot den lagringsplassen du har tilgjengelig.

Prøv flere apper

Det finnes flere gode apper til både ANdroid og iOS.

Siden dashcam-appene kan bruke endel strøm, må du mest sannsynlig bruke billader til mobilen.
Siden dashcam-appene kan bruke endel strøm, må du mest sannsynlig bruke billader til mobilen. Foto: Produsent

Det er med dashcam-apper som med dashcam: ikke alle er like gode. Noen bruker GPS-data for å stadfeste hvor opptakene er gjort, og andre har funksjoner for å kjøre i bakgrunnen slik at du kan bruke telefonen til andre ting mens opptakene pågår. Her våre forslag på apper du bør prøve.

Android: Daily Roads Voyager, Cam on Road (gratis), Autoboy Dashcam (7 kr).

iOS: Dascam (49 kr), Dashcam HD (gratis), SaveDrives (gratis).

Tenk sikkerhet

Ha oppmerksomheten på veien.

Ligg unna telefonen når du kjører bil. Ikke bare er det forbudt å fikle med mobilen mens du kjører, men å flytte oppmerksomheten vekk fra veien kan føre til farlige situasjoner og i verste fall ulykke.

Det kan være en ide å sørge for mer lagringsplass dersom mobilen din har mulighet for det.
Det kan være en ide å sørge for mer lagringsplass dersom mobilen din har mulighet for det. Foto: HjemmePC

Dashcam hindrer absolutt ikke ulykker, den bare dokumenterer dem.

Sørg derfor for å ha alle innstillinger i orden før du kjører, og stopp bilen om du blir nødt til å gjøre endringer i oppsettet eller av andre grunner må taste på mobilen. God tur!

Prøv deg fram med forskjellige dashcam-apper - det finnes mange av dem både til Android og iOS.
Prøv deg fram med forskjellige dashcam-apper - det finnes mange av dem både til Android og iOS. Foto: Produsent
Det er både forbudt og farlig å knotte på mobilen mens du kjører.
Det er både forbudt og farlig å knotte på mobilen mens du kjører. Foto: Intel/CC

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning

Tjenester fra Nettavisen