Jablocom GDP-04

Mobil fasttelefon

Det er lett å gjøre narr av «mobiltelefonen» Jablocom GDP-04. Men den kan ha sin funksjon.

Publisert Oppdatert

Jablocom GDP-04

Fakta

  • Display: 132x65 punkter
  • Telefonbok: Opp til 300 navn, 600 nummer
  • SMS-minne: 50 mottatte, 30 sendte meldinger
  • Hands-free: Innebygd høyttaler
  • Ringetoner: 20 valg

Jablocom GDP-04 er en fasttelefon som bruker mobilnettet. Altså en telefon som er ment til å stå i ro på et skrivebord, men hvor du kobler inn SIM-kortet og ringer via GSM-nettet.

Målgruppen er trolig dem som har kastet ut fasttelefonen, men likevel ønsker seg en «skikkelig» telefon hjemme eller på kontoret. Den er minst like stor som de gode gamle bordtelefonene fra 80-tallet. Selv om telefonen er ment til å stå i ro, har Jablocom funnet plass til batteri. Dette gir deg reservestrøm i 48 timer i stand-by, eller til rundt 3 timer samtaletid. I tillegg gjør batteriet at du kan ta med telefonen ut i hagen, eller på bussen. Ikke så veldig praktisk, men det vil sikkert gi en del oppmerksomhet å ta i bruk denne mobilen i gågata.

Telefonen er som forventet ikke noe teknovidunder. Her er det verken fargeskjerm, mulighet for MMS eller bluetooth. Men den kan brukes til å sende SMS, via et fullt QWERTY-tastatur. Det vil si; det er ingen taster med norske bokstaver på, så du må inn i en undermeny for å finne æ, ø og å.

Telefonen har norsk menyspråk, men oversettelsen er ikke helt god. «Clear text» er for eksempel en funksjon for å slette all teksten i en tekstmelding. I den norske oversettelsen har dette blitt til «klartekst». Morsomt, men kanskje ikke veldig beskrivende for hva funksjonen gjør.

Det mest irriterende ved denne mobilen er imidlertid at den avgir et lite pip hver gang du trykker på en knapp. Det skulle bli 160 pip for å skrive en full tekstmelding. En perfekt måte å hisse på seg kollegene i et åpent kontorlandskap på. Denne tastelyden er ikke mulig å skru av, annet enn ved å gjøre telefonen lydløs. Men da hører du heller ingenting når det ringer, noe som ikke er spesielt praktisk. Importøren opplyser at de har etterlyst en softwareoppdatering som gjør det mulig å skru av denne lyden, så det kan kanskje komme etterhvert.

Som telefon i den gode gamle betydningen, fungerer Jablocom GDP-04 riktignok helt ok. Samtalekvaliteten er grei, både på høyttaler og i røret. Den har 6 hurtigtaster til venstre, med plass til å skrive navn. Du kan også koble inn en analog telefonlinje på baksiden, slik at du får både mobilsamtalene og de analoge samtalene til samme håndsett.

Hvis du er blant dem som synes det er slitsomt å snakke lenge i en vanlig mobil, kan denne være et alternativ. Siden det er en telefon med vanlig telefonrør, får du strålingen fra antenna litt på avstand når du snakker. Med sine store talltaster og hurtigfunksjoner kan den sikkert også være et alternativ for en bestemor eller to som er lei å betale for en dyr fastlinje.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning