Kommentar

iPhone 5: WOW-faktoren mangler

Nye iPhone 5 kommer til å bli en suksess for Apple, men for andre enn den mest trofaste menigheten mangler den det lille ekstra.

IKKE WOW: Nye iPhone 5 vil nok selge i bøtter og spann, men noen mobilrevolusjon er det ikke, skriver redaktør i HjemmePC, Hallvard Lunde, i denne kommentaren.
IKKE WOW: Nye iPhone 5 vil nok selge i bøtter og spann, men noen mobilrevolusjon er det ikke, skriver redaktør i HjemmePC, Hallvard Lunde, i denne kommentaren. Foto: Apple
Publisert Oppdatert

[Kommentar] Mange ble nok enda en gang litt skuffet over en lansering fra Apple. Mange ventet på iPhone 5 i fjor, men ble avspist med iPhone 4S - en lett oppgradering av iPhone 4.

I går ventet mange på en mobilrevolusjon, men fikk noe som kun kan sees på som en lett oppgradering av iPhone 4S.

Før lanseringen av iPhone 5 var det mange spekulasjoner om Apples nye mobil, men mange ble nok skuffet. For nye iPhone mangler den helt store WOW-faktoren. Ja, den har fått en litt større og litt bedre skjerm, men det er i grunn alt.

Jeg fulgte selv spent med på lanseringen i går kveld og var blant annet klar til å lage en sak på nye funksjoner i iOS 6. Notatene mine viste to ufullstendige setninger. Selv ikke Ari Behn kunne laget en artikkel på et så tynt grunnlag.

Manglene på nyheter i iOS 6 er påtagelig. Skrivebordet på iOS-enhetene er allerede utdatert i forhold til Android, Og er det trolig i forhold til Windows Phone, som lanseres senere i høst. Organiseringen av skrivebordet i iOS er et mareritt. Forsøker man å organisere ikonene på skrivebordet på en fornuftig måte, hopper de i stedet rund som om de var ville kaniner i Australia.

Når det kommer til organisering av skrivebordet er både Android og Windows Phone mye enklere å forholde seg til. Her får du også aktive skrivebordselementer, nedtrekksmenyer og direktestart fra låst startskjerm, noe som gjør mobilen raskere og mer brukervennlig.

Apple er ikke lenger det mest innovative mobilselskapet. Det er noen år siden de var. Nå er det Samsung som sitter i førersetet. Under lanseringen av Galaxy S III var det nye og innovative funksjoner og måter å bruke mobilen på som var i fokus, ikke bare at mobilen hadde en gigantisk skjerm med bra oppløsning.

Ytelsesmessig henger nok nye iPhone 5 med. Vi tipper også at kameraet er i toppsjiktet, men det hjelper så lite. I dag har samtlige toppmodeller et ganske bra kamera.

Det Apple har gjort med iPhone 5 er ikke å innovere mobilbransjen på noen som helst måte. De har i beste fall tatt igjen litt av forspranget til konkurrentene.

Likevel er trolig iPhone 5 nok for de fleste av dagens millioner av iPhone-brukere. Har du først investert hundrevis eller tusenvis av kroner i Apples univers av apps, musikk, film og bøker, kaster du ikke dette umiddelbart over bord. Kommer du fra en eldre iPhone-versjon, vil iPhone 5 være en åpenbaring. Men vi ser virkelig ikke veldig store grunner for at du som har en iPhone 4S skal bruke mange tusen kroner på en mobil som er en marginal oppgradering.

Med iPhone 5 har Apple valgt en trygg vei. Apple har ikke forsøkt seg med store endringer som kan provosere eller skape dårlig stemning i Apple-leieren. Nye iPhone 5 er rett og slett en litt større og litt raskere iPhone 4S. Apple har gjort akkurat det Nokia gjorde i alle år - lage hver generasjon bitte litt bedre. Apple er det nye Nokia - og vi vet alle hvordan det gikk.

Les også:

Slik er iPhone 5

Slik er nye iPod touch og iPod nano

Glem alt du kan om Windows 8

Slik sparer du tusenlapper på mobilregningen

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning