iPhone 4S lansert idag

iPhone 4S er her!

Det ble som mange hadde fryktet. Apple lanserte idag en heller beskjeden oppgradering av iPhone. 4S får raskere prosessor og bedre kamera, men ellers ligger de store nyhetene i iOS 5.

ENDELIG: Etter 16 måneder ble endelig iPhone 4 oppgradert til 4S. Mange er nok likevel skuffet over at vi ikke fikk se en iPhone 5.
ENDELIG: Etter 16 måneder ble endelig iPhone 4 oppgradert til 4S. Mange er nok likevel skuffet over at vi ikke fikk se en iPhone 5. Foto: Apple
Publisert Oppdatert
HVIT: iPhone 4S kommer i både en hvit og sort versjon. Ellers er den utseendemessig ganske lik forgjengeren.
HVIT: iPhone 4S kommer i både en hvit og sort versjon. Ellers er den utseendemessig ganske lik forgjengeren. Foto: Apple
NYTT OS: Apple kaller iOS5 den største oppgraderingen av iOS noen gang. Nå får du ordentlig hendelseslogg, kameraknapp og Twitter integrert i OS-et.
NYTT OS: Apple kaller iOS5 den største oppgraderingen av iOS noen gang. Nå får du ordentlig hendelseslogg, kameraknapp og Twitter integrert i OS-et. Foto: Apple
SMS ER UT: Nye iOS 5 får integrert medingsfunksjon kalt iMessenger. Dermed kan du sende melding til alle iOS5-enheter, også iPod Touch.
SMS ER UT: Nye iOS 5 får integrert medingsfunksjon kalt iMessenger. Dermed kan du sende melding til alle iOS5-enheter, også iPod Touch. Foto: Apple

Det er nå 16 måneder siden iPhone 4 ble lansert, og Apple-fansen nrmest tørster etter en ny modell. Som alltid fulgte hele teknologiverdenen spent med når Apple endelig skulle gi verden ny iPhone tirsdag kveld.

Det mange fryktet var at Apple bare skulle presentere en mindre oppgradering av iPhone, lik det som skjedde fra iPhone 3G til 3G S. Og det var akkurat det som skjedde. iPhone 4S ble lansert. Utseendet er stort sett det samme, men telefonen har fått en raskere A5-prosessor. Det skal ifølge Apple gi 4S dobbel så rask prosessorhastighet, og syv ganger raskere grafikkprossesering, i forhold til iPhone 4.

Som eksempel på iPhone 4S sin forbedrede hastighet ble det vist fram en demo av spillet "Infinity Blade 2". Men viktigere for mange er det nok at batteritiden nå skal være bedre. Du skal kunne snakke over 3G-nettet i 8 timer, se 10 timer video eller høre på musikk i 40 timer på en lading med iPhone 4S.

4S har også fått et nytt antennesystem, som faktisk består av to antenner. Disse kan iPhone 4S alltid bytte sømløst mellom for å gi best mulig dekning. Datahastigheten er også forbedret fra 7,2 Mbps til 14,4 Mbps.

Bedre kamera

Kameraet har også blitt oppgradert. iPhone får nå et 8 megapikselkamera med bakbelyst CMOS-brikke. Det kan gi bedre ytelse i dårlig lys. Apple hevder brikken skal fange 73% mer lys, og være 33% raskere enn forgjengeren i iPhone 4. Fargegjengivelsen skal og være bedre, blenderåpningen er økt til F2,4 og objektivet er forbedret og skal kunne gi 30% skarpere bilder.

Kanskje enda viktigere for mange er det at du nå kan gjøre videoopptak i 1080p-oppløsning. Bildestabilisering er også med.

En annen ny funksjon er en ny, forbedret og mer inteligent stemmegjenkjenning. Den har Apple kalt Siri. Foreløpig fungerer den bare på engelsk (USA, Australia og Storbritania). Uansett skal denne talegjenkjenningen kunne gjøre alt for deg. Søke opp ting på internett, legge til avtaler og sende SMS. Til og med regnestykker kan du spørre iPhone 4S om, uten å måtte taste inn noen ting..

Kommer 28. oktober

Leveringsdatoen er satt til 14. oktober, men bare i USA, Storbritania, Australia, Tyskland, Frankrike og Japan.

Heldigvis trenger ikke vi i Norge vente så veldig lenge. 28. oktober skal iPhone 4S være i salg også her.Prisene er satt til 199 dollar for 16 GB, 299 dollar for 32 GB og 399 dollar for 64 GB, men det er med to års binding. Norske priser er enda ikke oppgitt på Apple Store.

iOS 5

Like viktig som ny iPhone er oppgraderingen av operativsystemet iOS. I kveld ble iOS 5 lansert med mange nyheter som fansen har ventet på:

 • Endelig får du opp alle hendelser på startskjermen. Tidligere har bare den siste hendelsen vistes.
 • Varslinger om nye meldinger og lignende har også blitt mye mer diskret.
 • Du trenger bare sveipe over varslingen for å gå rett til app-en som har sendt den.
 • Abonnement-håndtering av iPad-magasiner har blitt enklere.
 • En ny huskelapp-app, som kan komme med lokasjonsbaserte påminnelser.
 • Twitter har blitt integrert i OS-et.
 • Forbedret nettleser med faktiske tab-er.
 • Reader integrert i Safari.
 • Synkronisering av bokmerker.
 • Tilgang til kameraet rett fra låseskjermen.
 • Du kan knipse bilder ved å bruke volumknappen.
 • Enkel fotoredigering følger nå med i iOS.
 • Tastaturet kan nå deles i to for å gjøre det enklere å skrive med tomlene.
 • Støtte for å dele innholdet på skjermen trådløst med flatskjermen din.
 • Forbedret GameCenter hvor du kan legge foto på profilen din.
 • iMessage for å sende meldinger mellom alle iOS-enheter.
 • Trådløs synkronisering så snart du lader iOS-enheten din.
 • Endelig er det mulig å aktivere iOS-enheten din uten å måtte koble til en datamaskin med iTunes.

iOS 5 vil bli sluppet som en gratis oppdatering 12. oktober til iPhone 4, iPhone 3GS, iPad 2, iPad og iPod Touch (3. og 4. generasjon). Tidligere lanserte iCloud, som lar deg sikerhetskopiere og overføre bilder til en nettserver, vil også komme 12 oktober. Apples online musikktjeneste iTunes Match kommer i slutten av måneden, men da bare i USA.

Nye iPod-er

iPod er faktisk fortsatt populært. Her slapp Apple to nyheter idag. Ny iPod Nano med Nike+ integrert. Det betyr at du ikke trenger å kjøpe en sensor i tillegg. Kommer med 8 og 16 GB lagring for henholdsvis 999 og 1190 kr.

Ny iPod touch med iOS 5, gyroskop, retina-skjerm og HD-opptak, og kommer nå også i en hvit versjon. Ikke de store oppgraderingene her heller altså. Kommer med 8, 32 og 64 GB lagring. Prisen ligger på 1490 kr, 2290 kr og 3090 kr.

Ryktene om iPhone 4S har gått lenge, men mange hadde håpet at Apple idag også skulle lansere iPhone 5 og for første gang ha to nye modeller på markedet. Det skjedde ikke, men vi gjetter at Apple-fansen likevel har grunn nok til å stille seg i kø den 28. oktober.

En liten ekstra nyhet for oss her i Norge er at AppleTV nå er tilgjengelig i norske Apple Store. Med den kan du enkelt leie og spille av filmer direkte fra nettet.

Les også:

8 flotte iPhone spill

Test av Sony Tablet S

NY INNI: Nyhetene i iPhone 4S ligger under pansret. Den har ny og raskere prosessor, og bedre kamera.
NY INNI: Nyhetene i iPhone 4S ligger under pansret. Den har ny og raskere prosessor, og bedre kamera. Foto: Apple

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning