Så bra er iPhone 5S

Her er dommen over iPhone 5S

Flere medier har rukket å testet iPhone 5S. Her er resultatene av de første testene.

FINGERKONTROLL: På nye iPhone 5S kan du åpne mobilen med fingeren.
FINGERKONTROLL: På nye iPhone 5S kan du åpne mobilen med fingeren. Foto: Apple
Publisert Oppdatert

Før helgen kom iPhone 5S i salg i en rekke land. Blant annet i USA, England, Frankrike, Kina og Tyskland. Og mange medier har tydeligvis brukt helgen godt. For det foreligger alt flere tester av iPhone 5S.

Så bra er den

The Verge skriver at Apple har entret spesifikasjonssirkuset og at nye iPhone 5S må sees på som en midtlivsoppdatering, som S-produktene fra Apple er blitt. Testeren hos The Verge kunne tenkt seg en større skjerm og skriver at «4 tommer føles mindre og mindre». Og vi trenger ikke gå lengere enn til hovedkonkurrenten Samsung, som nylig lanserte en Galaxy Note 3 med 5,7 tommer skjerm og fra før har storselgeren Galaxy S4 og Galaxy S4 Active med 5 tommers skjerm.

The Verge gir iPhone 5S en skåre på 8,8 (av 10) og trekker frem design, rask prosessor og fantastisk kamera som positive egenskaper, mens 4 tommers skjerm og mangler med iOS er to ting som trekker ned.

Den brittiske nettiden Techradar.co.uk er overrasket over hvor bra denne midtlivsoppdateringen av iPhone 5 med etternavnet S er blitt. De sier det det er meningsløst å si: At iPhone 5S er den beste mobilen fra Apple til nå. Kombinasjonen av iOS 7, kraften fra A7-prosessoren og kameraet gjør at telefonen fortjener karakter 5,5 av 6 mulige. Techradar peker på at prisen på iPhone 5S vil gjøre at mange vil måtte avstå fra å kjøpe mobilen.

Gadgetsbladet T3 gir iPhone 5S full skåre, og sier iPhone 5S muligens er den viktigste lanseringen til Apple på seks år. T3 skriver «muligens», fordi Apple trenger hjelp for å hente ut potensialet i iPhone 5S. Her tenker magasinet på at utviklerne må få tid til å utvikle programmer som utnytter kraften i A7 prosessorene og muligheten rundt M7 bevegelsesprosessoren. T3 mener vi må vente minst seks måneder før vi kan se de første app-gjennombruddene i så måte.

Engadgets skriver at man ikke bør være overrasket over at iPhone 5S er den beste iPhone som er laget så langt, når man tar en godt produkt og så gjør det enda bedre. Engadgets mener som T3 at mobilens virkelige potensial ennå ikke er forløst, og at det gjenstår å se om utviklerne klarer å utnytte A7 prosessoren og medprosessoren M7. Skjer ikke det, tror Engadgets at mange vil vente enda et år på neste lansering fra Apple. Engadgets gir ikke noen karakter på sin test.

Det var alt om karakterer. Selv var vi mest interessert i om noen viktige nye funksjoner faktisk virket, som fingeravtrykksleseren.

TESTET: iPhone 5S har alt rukket å bli testet av en rekke magasiner og nettaviser i utlandet.
TESTET: iPhone 5S har alt rukket å bli testet av en rekke magasiner og nettaviser i utlandet. Foto: Illustrasjon, HjemePC

Vis fingeren

En av de største nyhetene med iPhone 5S er at Apple har integrert en fingeravtrykksleser i Hjem-knappen. Løsningen skal gjøre at man kan slippe unna med å skrive passord hver gang man skal åpne mobilen eller handle i App Store.

The Verge skriver at løsningen tar noen minutter å sette opp og at man må være litt tålmodige i starten. Løsningen er ifølge testeren rask og at det kun tar et lite øyeblikk å åpne mobilen. Selv om testeren i The Verge føler at fingeravtrykksleseren kun er laget for at man raskere skal kunne kjøpe ting fra Apples App Store, så innser han at med litt utvikling kan Touch ID-løsningen til Apple bli spektakulær.

Også Techradar mener fingeravtrykksleseren fungerer fantastisk godt og at det er fenomenalt at man slipper å skrive inn passordet sitt en «million» ganger hver dag.

Rask

Den nye A7-prosessoren med 64 bits arkitektur leverer også varene ifølge The Verge.

VELKJENT: iPhone 5S kommer i flere fargenyanser.
VELKJENT: iPhone 5S kommer i flere fargenyanser.

- Den er på topp i «i sin klasse» på alle måter. Spill ser fantastiske ut, med raskere oppstart enn noen gang og selv apper ser ut til å åpne å lukke seg litt raskere enn tidligere, skriver The Verge. Samtidig peker de på at iPhone 5 heller ikke er noen sinke og at side om side med iPhone 5 og nye iPhone 5C, så er ikke forskjellene påtagelige.

Techradar mener folk flest ikke vil merke så mye til den ekstra kraften i nye iPhone 5S, rett og slett fordi iPhone og iOS alt er en rask kombo.

Techradar tror Apple har puttet all kraften inn i iPhone 5S for å fremtidssikre sitt eget produkt og for å gi utviklermiljøet noe å jobbe med i årene fremover.

M7 - et hemmelig våpen

M7, som er navnet på bevegelsesprosessoren, som er ny på iPhone 5S kan ifølge The Verge være mer interessant enn den nye A7 prosessoren. Bevegelsessensoren er laget for å samle data fra akselerometeret, gyroskopet, kompasset og de andre sensorene for å bruke informasjonen til noe nyttig - uten at batteriet suges tomt.

Det betyr at telefonen vil vite om du kjører bil, går, stopper å gå og mobilen kan selv finne ut at den har ligget i ro ganske lenge og ikke trenger å laste ned e-post like hyppig som om den er i aktiv bruk. Foreløpig er det få apper og tjenester som har tatt i bruk mulighetene som ligger i M7-prosessoren, men forvent at det skjer. The Verge nevner et eksempel: Hver gang du løfter opp mobilen åpnes Twitter-appen fordi dette er normalt det første du sjekker når du bruker mobilen.

Lang levetid

Testeren til The Verge sier at det er så mye rå kraft i iPhone 5S at det vil ta lang tid før programmene fullt ut utnytter kraften.

Det gjør at vi også tror iPhone 5S vil, som Apples foregående modeller, være lenge i salg. Ser vi på iPhone 4, så har den vært på topplistene i over to år etter at den først kom i salg.

NY IPHONE: Her er nye iPhone 5S. Lynrask mobil med fingeravtrykksleser og et nytt kamera.
NY IPHONE: Her er nye iPhone 5S. Lynrask mobil med fingeravtrykksleser og et nytt kamera. Foto: Apple

Utrolig kamera

Kameraet på iPhone 5S får skryt. The Verge skriver at kameraet er fantastisk og bedre enn kameraet på iPhone 5, som er en mobil med et godt pek-og-klikk-kamera. Bildesensoren er fortsatt på 8 megapiksler, som på iPhone 5, men pikslene er gjort større. Det betyr at pikslene kan samle litt mer lys, noe som skal gi skarpere bilder i normalt lys og bedre fotoegenskaper i dårlig lys. Kameraet utnytter også kraften til A7-prosessoren og har et burst-modus som tar 10 bilder på ett sekund, der du selv kan velge det beste bilde eller la kameraet ta seg av den jobben. I tillegg brukes kreftene på en slow-motion-funksjon, der kameraet tar 120 bilder per sekund, som senere kan avspilles i normal hastighet.

Techradar skriver at Apple har valgt en mellomting mellom Nokias mange megapiksler og HTC's metode med få og store megapiksler - for å forsøker å oppnå noe av det samme: Skarpe bilder i godt lys og ok bilder i dårlig lys.

Techradar skriver at kombinasjonen av et godt kameraprogram, et godt objektiv og Apples A7-prosessor, gjør at iPhone 5S har fått et fantastisk kamera.

Ok batterilevetid

Ingen av testene vi har lest gjennom klager på batteriet i iPhone 5S, men jevnt over gir det samme ytelse som på iPhone 5. Techcrunch oppnådde rundt 15 timer med faktisk bruk og halvannen dag med standby tid. Med aktiv bruk (11 timer) opplevde testeren at iPhone 5S holdt et knapt døgn når de inkluderte stand-by tiden.

iPhone 5S kommer trolig til Norge i desember. Prisene er ikke klare ennå.

Les også:

10 ting du bør kunne på nye iOS 7

Sjekk «billigutgaven» iPhone 5C

Her er den beste redigerings-appen til iPhone

TEST: Enkelt opptak fra PC og TV

TEST: Sony Xperia Z1 - En av de råeste mobilene akkurat nå

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning