Mobilen som kamera

Fotoproffens mobilfototips

Hvor gode bilder tar en fotoproff med et mobilkamera? Se bildene her.

Foto: FOTO: Morten Quale
Publisert Oppdatert

Hvor godt er egentlig et mobilkamera? Sony Ericsson ville teste ut sin kameramobil C905 CyberShot og ga denne til fotograf Morten Quale. Resultatene ser du i bildeserien.

Her er Morten Qvales tips for å ta bedre bilder med mobiltelefonen:

1. Ta mange bilder og ikke vær redd for å slette de som blir dårlige eller kjedelige. Jeg tar sjelden færre enn tre til fem bilder uansett motiv. God lagringskapasitet og enkel overføring til din datamaskin, gjør dette enkelt.

2. Prøv noe annet enn autofunksjonen. Svart-hvitt, sepia, panorama og makro er bare noen av mange spennende innstillinger som kan gi bedre bilder. Gjør deg kjent med disse og bruk dem. Et godt tips når du har tatt et godt bilde, er å bruke blenderfunksjonen og ta ett bilde med høyere og ett med lavere blender for optimal eksponering.

3. Bruke blitsen hovedsakelig som fill-in-lys ved mobilfotografering, dvs. at blitsen kun er litt sterkere enn det eksisterende lyset.

4. Få oppmerksomheten til de du fotograferer. Ta tak i personligheten og ikke vær redd for å få de til å gjøre noe som skaper det gode bildet. Vær nøye med komposisjonen, ikke for mye himmel!

5. Gå nærmere! Nesten alle tar bildene på altfor lang avstand. Gå nærmere motivet og ikke bruk zoomen for mye. Da er det vanskelig å holde kameraet stødig nok til å få skarpe bilder. Zoomen er veldig kraftig på dette kameraet, så bruk derfor selvutløseren og plasser kameraet stødig hvis du må zoome helt inn.

6. Bruk røde øyne-funksjonen når du benytter blits, eller bruk en gjennomsiktig tape over blitsen for et mykere lys. Eksperimenter og prøv deg fram.

7. Hold i tillegg pusten når du tar bildet. Da skjelver du mindre.

8. Ved å trykke utløserknappen halvt ned, vil kameraet fokusere på det som er i midten av bildet. Bruk denne funksjonen så ofte du kan, og komponer bildet best mulig etterpå. Zoom gjerne litt ut og inn for bedre komposisjon.

9. Med et av markedets mange bildebehandlingsprogrammer kan du enkelt forbedre kvaliteten på bildene dine. Litt kontrast og fargejustering og vips så skiller bildet ditt seg ut. Lurer du på noe, finner du det på nettet. Kjøp i tillegg en fotoprinter og du har bildet i hånden i bra kvalitet for en billig penge.

10. Det beste kameraet er det du har med deg. Fotografer mye!

Les også:

Barnas mobiler bør stråle mindre

Ikea-reklamene du ikke fikk se

Her er storbyen barna digger

Test: Babycall med video

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning

Tjenester fra Nettavisen