Gode telefoner i alle prisklasser

Dyr eller billig smarttelefon?

Du trenger ikke blåse fem tusenlapper for å få en knallgod mobil.

BRA UTVALG: Du finner gode telefoner i alle prisklasser.
BRA UTVALG: Du finner gode telefoner i alle prisklasser. Foto: FOTO: Produsentene
Publisert Oppdatert

Vi nærmer oss slutten på et av de mest begivenhetsrike mobilårene noensinne. Vi har fått telefoner med doble prosessorkjerner, telefoner med 3D-egenskaper og telefoner med HD-skjermer.

Pristaket holdt seg ganske så stabilt siden i fjor, og du betaler omtrent det samme for de dyreste telefonene på markedet som du gjorde for ett år siden, det vil si rett rundt 5000 kroner.

Samtidig har vi også sett en trend vi liker veldig godt: Smarttelefoner har blitt gradvis billigere. Mens vi i fjor fikk bakoversveis da LG kastet P500 Optimus One inn på markedet til 2200 kroner har det i år dukket opp en rekke gode alternativer for deg som har andre ting enn mobil å bruke penger på.

Om prisen er det eneste kriteriet du har, og du ikke har tenkt å bruke telefonen til annet enn ringing og SMS greier du deg fint med en basismobil til noen få hundrelapper.

Hvorfor kjøpe en dyr telefon?

KJEMPE: Galaxy Note lopper deg for mye penger, men gir deg mye tilbake.
KJEMPE: Galaxy Note lopper deg for mye penger, men gir deg mye tilbake. Foto: FOTO: Samsung

Selv om utvalget av rimelige smarttelefoner har økt betyr det ikke at de dyreste telefonene ikke er verdt pengene. Om du er over gjennomsnittlig opptatt av mobil er det mange gode grunner til å punge ut en tusenlapp eller to ekstra.

Skjerm

Samme hvordan du vrir og vender på det vil du alltid finne de beste skjermene i de dyreste prisklassene. Produsentene gjør stadig gjennombrudd på denne fronten, og det er ikke gratis å utvikle ny skjermteknologi. At Samsung Galaxy Note med 5,3-tommers HD-skjerm koster over 5000 kroner er altså helt naturlig.

Kraft

Skal du ha det raskeste på markedet gjelder samme regel som for skjermen: Du må punge ut. Vi har sett en rivende utvikling på både prosessor- og grafikkfronten i år, og den sprekeste maskinvaren finner du i de dyreste telefonene. Surfeopplevelsen du får med for eksempel Samsung Galaxy S II er en helt annen verden enn i telefoner med svakere maskinvare.

Minne

Siden dyre telefoner ofte er som skapt for multimedieinnhold, trenger du plass å lagre dette innholdet på. En dyr telefon har nesten alltid betydelig høyere lagringskapasitet enn alternativene i lavprisklassen. De fleste telefoner støtter i tillegg minnekort, og i de tilfellene de ikke gjør det kompenseres det oftest med ekstra stort internminne. Apple iPhone 4S er et bra eksempel - den leveres med opptil 64 GB internminne.

Holdbarhet

Det er ikke slik at du trenger den kvasseste telefonen på markedet i dag for å kjøre det meste av apps, spill og funksjoner helt glatt. Men utviklingen går videre også på programvarefronten, og du kan forvente stadig flere tungdrevne apps i tiden som kommer. Ved å bruke et par tusenlapper ekstra på en HTC Sensation XE i dag slipper du å irritere deg over at ting går tregt om ett år.

Hvorfor kjøpe en rimelig telefon?

Det er svært mange grunner til å kjøpe en rimelig telefon, spesielt om du allerede vet veldig godt hva du skal bruke telefonen din til. Ved å filterer bort uaktuelle bruksområder slipper du å betale ekstra for funksjoner du i utgangspunktet ikke er interessert i.

I år har de fleste produsentene kjørt en agressiv prisstrategi, noe som gjør at du finner et vell av svært gode telefoner til rundt 3000 kroner. Om dette ikke er billig nok finner du også et lass Android-telefoner til under 2500 kroner, en prisklasse særlig Sony Ericsson gjør det sterkt i.

LITEN OG RIMELIG: Sony Ericsson Xperia Mini er rimelig, liten og lynrask.
LITEN OG RIMELIG: Sony Ericsson Xperia Mini er rimelig, liten og lynrask. Foto: FOTO: Sony Ericsson

De kan det samme

Selv om prisen på Android-telefoner kan variere med flere tusenlapper er de i stand til å kjøre den samme programvaren. Om det er viktig for deg at telefonen kan kjøre Spotify og at du kan laste ned spill, samtidig som du bryr deg fint lite om kameraet eller skjermstørrelsen er det ingen grunn til å velge en dyr modell.

Kraft har blitt billigere

Utviklingen på maskinvarefronten har aksellerert noe helt vanvittig i år. Både når det kommer til prosessor- og grafikkytelse har vi for lengst passert den kraften som trengs for å kjøre alt som finnes av apps og spill.

Det viktigste for de fleste er at telefonen gir en god bruksopplevelse, og det får du når telefonen greier å drive programvaren som er laget for den uten hakking.

Resultatet av ytelseskappløpet vi har sett det siste året er at telefoner med 1 GHz-prosessor og 512 MB arbeidsminne regnes som "medium-spesifiserte". Både Sony Ericsson Xperia Active, HTC Desire S og LG Optimus Black kjører alt du trenger i dag helt fint, og koster betydelig mindre enn toppmodellene.

Pengene du sparer kan du for eksempel bruke på å utvide minnet med et romsligere minnekort, som koster mindre enn du tror.

Hos Mobili.no finner du en oversikt over anbefalte mobiler i de forskjellige prisklassene

LES OGSÅ:

Nå kommer Windows-mobilene

Slik blir supermobilene

Fem lommevennlige mobiler

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning