Tjenester med automatisk bildeopplasting

Disse tjenestene sikrer mobilbildene dine

Du kan få ubegrenset plass til bildene dine for så lite som 8 kroner måneden. Her er 9 tjenester som automatisk tar vare på mobilbildene dine.

SIKKER: Med en backup-løsning for mobil kan bilder og videoer automatisk kopieres til nettet så snart du har knipset dem.
SIKKER: Med en backup-løsning for mobil kan bilder og videoer automatisk kopieres til nettet så snart du har knipset dem. Foto: Lars Vidar Nordli
Publisert Oppdatert
FØRST: Dropbox var først ute med å tilby automatisk opplasting av bilder fra mobiltelefonen. Nå finner du minst et tyvetalls tjenester som gjør det samme.
FØRST: Dropbox var først ute med å tilby automatisk opplasting av bilder fra mobiltelefonen. Nå finner du minst et tyvetalls tjenester som gjør det samme.

For noen uker siden gikk vi gjennom noen av metodene du kan bruke for å sikre bildene dine i tilfelle datakrasj.

Denne gangen skal vi konsentrere oss om mobiltelefonen.

Vi gjorde en lignende gjennomgang av synkroniseringstjenester for tre år siden. Mange nye tjenester har kommet til, mens andre er de samme.

Dropbox-kopier

For det er ikke bare utallige tjenester som har kopiert Dropbox sin synkroniseringstjeneste, veldig mange har også tatt med muligheten for å automatisk kunne sikkerhetskopiere bilder og video fra mobiltelefonen så snart bildet er tatt.

Dette er ikke bare nyttig for å sikre at bildene er trygge om du skulle miste telefonen, men gjør også at du slipper å mase med å skulle overføre bildene til PC-en med kabel.

Siden bildene konstant sikkerhetskopieres betyr det at du kan slette bilder du ikke lenger trenger å ha på mobilen. Dermed kan du frigjøre plass på mobilen på den måten. Vi ville nok uansett dobbeltsjekket at de aktuelle bildene faktisk var sikkerhetskopiert før vi slettet dem uansett.

Ingen test

Vi har ikke testet tjenestene, men har sett litt på funksjonalitet, lagringsplass og pris.

Vi har heller ikke tatt med alt av tjenester som finnes der ute da det etter hvert finnes svært mange. Vi har heller prøvd å plukke ut de mest kjente, og de som har et interessant tilbud i form av pris, lagringsplass eller funksjoner.

Vi har regnet ut månedsprisen basert på 1 TB lagring basert på rabattert årspris (om tilgjengelig). Om ikke tjenesten har noe abonnement med 1 TB lagring har vi tatt det nærmeste alternativet. Vi har brukt en vekslingskurs tilsvarende  $1 = 8 kroner, og 1 Euro = 8,50 kroner.

Dropbox

Dropbox er blant de beste, men ikke billigst. 1 TB lagring for 85 kroner måneden.

Dropbox

 • Auto-backup: Bilder og video
 • Gratis lagring: 2 GB
 • Betalt lagring: 1 TB
 • Pris 1 TB: 85 kr pr. måned
 • App: Android, iOS, Windows Phone
 • Nettside: Dropbox.com

Dropbox er nok et av alternativene som flest tenker på når det gjelder automatisk foto-backup. Med Dropbox-appen kan du automatisk kopiere alle bilder og videoer fra mobilen over på Dropbox-serveren.

Det største problemet med Dropbox er at du bare har 2 GB gratis lagring. Du kan riktignok utvide dette noe via diverse krumspring, men det fylles uansett fort opp. Da må du betale 85 kroner måneden for 1 TB lagring.

Dropbox er en av våre favoritter rett og slett fordi det er en tjeneste som fungerer som den skal, og etter vår erfaring er svært stabil.

Skal vi trekke fram noe negativt må det være at Dropbox endrer filnavnet på bildene dine (data og klokkeslett), og ikke organiserer dem på noe måte i kameraopplastings-mappen.

Selv om vi ikke lar oss begeistre av Dropbox nye Carousel-funksjon for fotografier, synes vi fortsatt Dropbox er en av de beste synkroniseringstjenestene. Vi synes likevel den kunne vært litt billigere. Carousel kan du velge å ikke ta i bruk.

Google Disk

Google disk har forbedret seg betraktelig. 1 TB lagring for 80 kroner måneden.

PIONER: Dropbox er en veteran blant skylagringstjenestene, og greier holde på sin posisjon blant de beste.
PIONER: Dropbox er en veteran blant skylagringstjenestene, og greier holde på sin posisjon blant de beste.
MOBILOPPLASTING: Dropbox var tidlig ute med å tilby automatisk opplasting av bilder og video fra mobilen.
MOBILOPPLASTING: Dropbox var tidlig ute med å tilby automatisk opplasting av bilder og video fra mobilen.

Google hadde egentlig ikke et reelt alternativ for automatisk bilde-opplasting før nylig.

Google Disk

 • Auto-backup: Bilder og video
 • Gratis lagring: 15 GB
 • Betalt lagring: 100 GB, 1 TB, 10 TB, 20 TB 30 TB.
 • Pris 1 TB: 80 kr pr. måned
 • App: Android, iOS.
 • Nettside: Drive.google.com

Du hadde riktignok automatisk opplasting både i Google+ appen, og innebygd i Android, men det betydde bare at bildene havnet i uoversiktlige album på Google+.

Tidligere i år fikk derimot selve Google Disk appen samme mulighet, og nå kan alle bildene lastes opp til en egen mappe i din Google Disk.

Vi liker også at fotografiene dine organiseres etter årstall og måned, noe som gjør det litt enklere å finne fram. Vi liker også at Google beholder de originale filnavnene på bildene, selv om det ikke er utslagsgivende.

Google har litt flere alternativer for dem som vil betale for mer lagring enn de 15 GB du får gratis, men 1 TB løsningen er nok den mest aktuelle.

Om du nøyer deg med bilder som er nedskalert til 2048 piksler kan du også lagre så mange bilder du vil via Google+ appen, helt gratis.

Vær oppmerksom på at Disk er det norske navnet på Googles tjeneste. Skal du søke etter tjenesten på nett får du nok flere treff på det originale navnet «Google Drive».

Vi synes Google Disk etter hvert har blitt en svært bra synkroniseringstjeneste, og nå som den har en ordentlig autoopplastingsfunksjon fra mobil er det lite eller ingenting vi savner i forhold til andre tjenester.

Pogoplug

Pogoplug gir deg et tilbud det er vanskelig å motstå. Ubegrenset lagring for 33 kroner måneden.

Pogoplug begynte som et verktøy for å få tilgang til filene på harddisken din fra nettet, og det kan du fortsatt. Men nå har den også blitt en fullblodig skytjeneste.

DRIVE: Disk er det norske navnet på Google Drive. Vi synes tjenesten etterhvert har blitt svært god.
DRIVE: Disk er det norske navnet på Google Drive. Vi synes tjenesten etterhvert har blitt svært god.
BILDEVISNING: Google Disk-appen viser fram bildene dine på en enkel og pen måte.
BILDEVISNING: Google Disk-appen viser fram bildene dine på en enkel og pen måte.

Det mest interessante med Pogoplug er egentlig prisen. 33 kroner pr. måned er billig i seg selv, men når du får ubegrenset lagring blir det ekstra interessant.

Pogoplug

 • Auto-backup: Bilder og video
 • Gratis lagring: 5 GB
 • Betalt lagring: Ubegrenset
 • Pris Ubegrenset: 33 kr pr. måned
 • App: Android, iOS, Windows Phone
 • Nettside: Pogoplug.com

Det er billigere enn Amazon, og her får du bedre backupløsninger. I tillegg har Pogoplug funksjoner for å også ta backup til lokale medier, og har du en Pogoplug-enhet kan du bruke den som en del av skyen.

Du kan til og med få skylagringen din som en egen stasjon på PC-en din.

Det Pogoplug ser ut til å mangle er versjoner av filene dine. Den ser heller ikke ut til å ta vare på slettede filer.

Pogoplug-appen tar selvsagt backup av bilder og videofiler, i tileg til å kunne ta backup av PC-en din.

Pogoplug uttrykker også eksplisitt at når de sier ubegrenset, så mener de ubegrenset. Som eksempel oppgir de at de har en bruker som har lagret over 60 TB på tjenesten deres.

Det burde dermed ikke være noen fare for at du går tom for lagring.

Microsoft OneDrive

Microsoft lokker med Office-pakken sammen med sin skyløsning. 1 TB lagring for 60 kroner måneden (med Office 365-abonnement).

Microsoft har lenge vært blant de billigste på skylagring, men har etter hvert fått mye konkurranse.

Likevel har Microsoft et ess i ermet. De gir nemlig lagring på OneDrive sammen med sine Office-abonnement. Det betyr at du for 60 kroner måneden både får Office-pakken og 1 TB lagring på OneDrive.

UBEGRENSET: Pogoplug mener det når de sier de gir deg ubegrenset lagring.
UBEGRENSET: Pogoplug mener det når de sier de gir deg ubegrenset lagring.
APP: Mobilappen til pogoplug gjør det enkelt å aktivere autoopplasting av bilder.
APP: Mobilappen til pogoplug gjør det enkelt å aktivere autoopplasting av bilder.

Egentlig skal du ha ubegrenset lagring, for det har Microsoft lovet siden i fjor høst. Fortsatt er bare 1 TB oppgitt på både Office og OneDrive-hjemmesidene.

Microsoft OneDrive

 • Auto-backup: Bilder og video
 • Gratis lagring: 15 GB
 • Betalt lagring: 100 GB, 200 GB, 1 TB
 • Pris 1 TB: 60 kr pr. måned
 • App: Android, iOS, Windows Phone
 • Nettside: OneDrive.com

Microsoft har riktignok en registreringsside  som skal øke lagringsplassen din til ubegrenset om du ikke får det med en gang.

Vi har ikke prøvd det selv, men rapporter fra nettet sier at dette vil øke lagringsplassen til 10 TB, mens Microsoft sier det bare er å si ifra så vil man få mer plass om nødvendig.

Vi synes det hele virker litt rotete håndtert og vil derfor anbefale deg å behandle dette tilbudet som et 1 TB tilbud inntil Microsoft faktisk endrer teksten på produktsidene sine.

Selv med bare 1 TB lagring er likevel Microsoft fortsatt billigere enn Google Disk og Dropbox.

Et par ulemper med Microsoft OneDrive er at de ikke har filversjoner, og søppelkurven tømmes etter 30 dager automatisk. Sistnevnte gjelder også for Dropbox, men her tar de i alle fall vare på gamle versjoner av filene dine i 30 dager også.

Microsoft har egentlig drevet å flikket på OneDrive siden de kjøpte tjenesten FolderShare i 2005. OneDrive er godt integrert i både Windows 8 og Windows 10, så det kan dermed være et godt alternativ for Windows-brukere.

Jottacloud

Jottacloud er det norske alternativet. Ubegrenset lagring (10 TB) for 59 kroner måneden.

Jottacloud er det Norske alternativet, og det virker som et svært godt alternativ også.

Ikke bare tar Jottacloud backup av både kontakter, meldinger, MMS, sanger i tillegg til bilder og video, men du får også ubegrenset lagringsplass.

Og det for bare 59 kroner pr. måned, langt billigere enn de fleste konkurrentene tar for 1 TB lagring.

OFFICE: Microsofts skytjeneste heter OneDrive, og du får lagring sammen med Office 365-abonnementet ditt.
OFFICE: Microsofts skytjeneste heter OneDrive, og du får lagring sammen med Office 365-abonnementet ditt.
LAGRINGSROT: Microsoft gikk ifjor høst ut og lovte ubegrenset lagring til Office 365-abonnementer, men fortsatt står det bare 1 TB på produktsidene til Office.
LAGRINGSROT: Microsoft gikk ifjor høst ut og lovte ubegrenset lagring til Office 365-abonnementer, men fortsatt står det bare 1 TB på produktsidene til Office.

Du bør likevel lese det som står med liten skrift i vilkårene. Her sier nemlig Jotta at de anser alt over 10 TB som overdreven bruk av tjenesten.

Jottacloud

 • Auto-backup: Bilder og video + mer
 • Gratis lagring: 5 GB
 • Betalt lagring: Ubegrenset (10 TB)
 • Pris ubegrenset: 59 kr pr. måned
 • App: Android, iOS
 • Nettside: Jottacloud.com

Dermed kan det hende du må forsvare deg hvis du bruker mer enn det. 10 TB burde være mer enn nok for de fleste, men hvorfor si ubegrenset hvis grensen faktisk går ved 10 TB.

Du får uansett betydelig med lagring her, så de aller fleste kan nok ta backup av alle PC-ene sine i tillegg til mobiler og nettbrett.

Ønsker du bare å benytte deg av gratisalternativet må du nøye deg med 5 GB.

MediaFire

MediaFire tilbyr det samme som mange andre, bare mye billigere. 1 TB lagring for 20 kroner måneden.

MediaFire er en skytjeneste beregnet for mediefilene dine, men kan også lagre andre filer.

Det mest interessante med MediaFire er nok at den er svært billig i forhold til andre 1 TB tilbud. Her slipper du unne med 20 kroner mens Dropbox skal ha 85 kroner og Google skal ha 80 kroner.

MediaFire fungerer som en synkroniseringstjeneste hvor du har en mappe som synkroniseres mot MediaFire.

På mobil har den en app som både tar backup av foto og video automatisk, og som også lar deg se filer som du har lagret på tjenesten.

BILLIG: Jottacloud er en norsk tjeneste med et bra tilbud.
BILLIG: Jottacloud er en norsk tjeneste med et bra tilbud.
SMS-BACKUP: Jottacloud kan være ekstra interessant for de som fortsatt bruker SMS. Her tas det backup av både SMS og MMS, i tillegg til bilder og videoer.
SMS-BACKUP: Jottacloud kan være ekstra interessant for de som fortsatt bruker SMS. Her tas det backup av både SMS og MMS, i tillegg til bilder og videoer.

Funksjonsmessig virker MediaFire som en grei tjeneste, og fotoframvisningen er veldig pen. Det er likevel prisen som gjør tjenesten interessant.

iDrive

MediaFire

 • Auto-backup: Bilder og video
 • Gratis lagring: 10 GB
 • Betalt lagring: 1 TB
 • Pris 1 TB: 20 kr pr. måned
 • App: Android, iOS
 • Nettside: Mediafire.com

Et annet billig alternativ, som i tillegg setter sikkerhet høyt. 1 TB lagring for 30 kroner måneden.

iDrive er nok et ukjent alternativ for de aller fleste, men de tilbyr en tjeneste som er svært lik Dropbox til under halvparten av prisen.

iDrive koster nemlig bare $45 pr. år for 1 TB lagring. Det betyr ca. 30 kroner pr. måned.

Samtidig tar iDrive appen backup av mer enn bare bilder og video. Den tar også med musikk og apper, samt andre mapper på mobilen om du ønsker det.

I tillegg kan du ta backup og synkronisere fra PC-en din.

Det virker også som de tar personvern på alvor. Du kan, om du vil, kryptere filene med en egen krypteringsnøkkel.

BRA TILBUD: MediaFire tilbyr 1 TB lagring til en svært lav pris.
BRA TILBUD: MediaFire tilbyr 1 TB lagring til en svært lav pris.
AKTIVERING: MediaFire har som de fleste andre skytjenester automatisk opplasting fra mobilen din.
AKTIVERING: MediaFire har som de fleste andre skytjenester automatisk opplasting fra mobilen din.

Det blir da ikke mulig å dele filer fra iDrive sitt nettsted, men dataene dine blir i alle fall ikke spredt for alle vinder om det noen gang skulle være et datainnbrudd hos iDrive.

iDrive

 • Auto-backup: Bilder og video + mer
 • Gratis lagring: 5 GB
 • Betalt lagring: 1 TB, 10 TB
 • Pris 1 TB: 30 kr pr. måned
 • App: Android, iOS, Windows Phone
 • Nettside: iDrive.com

Vi liker også at iDrive beholder versjoner av filene dine og ikke sletter noe permanent før du tømmer søppelkurven manuelt.

Apple iCloud

iCloud er blant de dyreste på langringsplass, men fungerer veldig bra med iPhone. 1 TB lagring for 149 kroner måneden.

Apple har selvsagt sin egen løsning. Blant de mobile plattformene finnes iCloud bare for iOS og er dermed ikke interessant for andre enn iPhone og/eller iPad eiere.

Når det er sagt så fungerer iCloud bra. Den ligger diskret i bakgrunnen og laster opp alle bildene dine til iCloud-serveren. Om du bytter mobil er det svært enkelt å få tilgang til bildene igjen.

I tillegg har Apple noe som heter Bildestrøm. Det er en automatisk synkronisering av bilder mellom iOS-enhetene dine, og ikke egentlig en backup-løsning.

iCloud gir deg 5 GB gratis lagring. For å få mer må du betale, og Apples priser er litt høyere enn de andre kjente tjenestene, men til gjengjeld har den mange billigere alternativ (med mindre lagringsplass).

For eksempel betaler du bare 8 kroner pr. måned for å få 20 GB ekstra plass.

iCloud fungerer bra, men vi er litt motvillige til å gjøre oss for avhengig av tjenester som bare virker på en plattform. Med Dropbox kan du tross alt flytte deg rimelig fritt mellom Android og iOS plattformen.

Amazone Cloud Drive

SIKKERT: iDrive lar deg kryptere filene dine med din egen krypteringsnøkkel.
SIKKERT: iDrive lar deg kryptere filene dine med din egen krypteringsnøkkel.
OMFATTENDE: iDrive kan lagre mer enn bare bilder og video fra mobilen din.
OMFATTENDE: iDrive kan lagre mer enn bare bilder og video fra mobilen din.

Bra tilbud, men mangelfull løsning. Amazon gir deg ubegrenset lagring for 40 kroner pr. måned (8 kroner for kun foto).

Apple iCloud

 • Auto-backup: Bilder og video
 • Gratis lagring: 5 GB
 • Betalt lagring: 20 GB, 200 GB, 500 GB, 1 TB
 • Pris 1 TB: 149 kr pr. måned
 • App: iOS
 • Nettside: iCloud.com

Amazon Cloud Drive overrasket i vår med å tilby ubegrenset fotolagring for så lite som 8 kroner pr. måned. Det er samme sum som Apple skal ha for bare 20 GB ekstra lagring.

Det er likevel ikke fullt så bra som det kan høres ut til, for denne lagringsplassen gjelder kun bildefiler. Alle andre tjenester lar deg tross alt bruke lagringsplassen du betaler for til hva du vil.

Vil du for eksempel laste opp videoer, så vil det telle mot en egen grense på 5 GB.

Heldigvis har Amazon også et alternativ med et eget ubegrenset abonnement for alle type filer. Det koster $60 i året, eller ca. 40 kroner pr. måned.

Det er fortsatt svært billig for ubegrenset lagring, men vi er likevel ikke kjempeentusiastisk.

Du får nemlig ikke noe type synkronisering eller automatisk backup fra PC slik som de fleste andre tjenestene tilbyr. Her må du manuelt laste opp det du vil sikkerhetskopiere.

Likevel er 40 kroner måneden for ubegrenset lagring av alle dine filer et bra tilbud, og da får du også lastet opp så mange videoer du vil fra mobilen din.

APPLE: iCloud er nærmest obligatorisk å bruke om du er iPhone eier.
APPLE: iCloud er nærmest obligatorisk å bruke om du er iPhone eier.
DRIVE: Filene som lagres via iCloud er selvsagt tilgjengelig via iCloud-nettstedet.
DRIVE: Filene som lagres via iCloud er selvsagt tilgjengelig via iCloud-nettstedet.

Amazone Cloud Drive

 • Auto-backup: Bilder og video
 • Gratis lagring: 5 GB
 • Betalt lagring: Ubegrenset foto, ubegrenset alt
 • Pris ubegrenset alt: 40 kr pr. måned
 • App: Android, iOS
 • Nettside: Amazon.com
UBEGRENSET: Amazon slår på stortromma og tilbyr ubegrenset lagring. Bare synd PC-klienten kun støtter manuelle opplastinger.
UBEGRENSET: Amazon slår på stortromma og tilbyr ubegrenset lagring. Bare synd PC-klienten kun støtter manuelle opplastinger.
ORGANISERT: Med appen «Amazon Photos - Cloud Drive» får du automatisk lastet opp bilder. Samtidig organiseres disse etter årstall og måned.
ORGANISERT: Med appen «Amazon Photos - Cloud Drive» får du automatisk lastet opp bilder. Samtidig organiseres disse etter årstall og måned.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning