Se bildene fra Nokia Lumia 1020 med 41 megapikslers kamera

Disse bildene er tatt med en mobil

Snart kommer Nokias råeste kamera på markedet. Her kan du se hvor godt kameraet er.

ZOOM INN: Den lillefirkanten på det store bildet er forstørret 400 prosent og resultatet vises på det innfelte bildet.
ZOOM INN: Den lillefirkanten på det store bildet er forstørret 400 prosent og resultatet vises på det innfelte bildet. Foto: Hallvard Lunde
Sist oppdatert

Kameraene på mobilene blir bare bedre og bedre bilder. Det har vi senest fått oppleve på Sony Xperia Z1 og kameraet på iPhone 5S får har fått noen gode tilbakemeldinger.

Men det er Nokia som slår til med flest megapiksler med 41 megapiksler på nye Lumia 1020, som kommer i salg i Norge 10. oktober. Vi har fått tilgang til Lumia 1020 og selv om vi ikke er ferdig med å teste mobilen, velger vi å publisere noen bilder fra kameraet. En fullstendig test kommer om noen dager.

Fra før har Nokia levert gode kameramobiler i Lumia 920 og Lumia 925. Nokia har også tidligere laget et 41 megapiksels kamera i Nokia PureView 808.

Det spesielle med Lumia 1020 er at det tar ikke bare ett bilde, men det tar to bilder av samme motiv når du trykker på utløserknappen.

Ett bilde er på 5 megapiksler og er ment for deling på sosiale medier, som Facebook og Instagram (Bruk appen 6tag på Windows Phone 8).

I tillegg er det 5 megapiksel bildet som standard lastes opp til Microsofts skylagringstjeneste Skydrive. Men i tillegg lagres ett 34 eller 38 megapikslers bilde.

Dette bildet lagres på telefonen til du sletter det eller overfører det til en PC. Tar du bilder i 16:9 format er bildestørrelsen cirka 34 megapiksler og 38 megapiksler om du velger å ta bilder med 3:4 format.

34 MP: Bilder tatt i 16:9-format blir på cirka 34 megapiklser med en størrelse på 7712 x 4352 punkter.
34 MP: Bilder tatt i 16:9-format blir på cirka 34 megapiklser med en størrelse på 7712 x 4352 punkter.

Men kameraet på Lumia 1020 har flere overraskelser på lur. Zoomer du inn tar du fortsatt et bilde på cirka 5 megapiksler. Men det unike med Lumia 1020 er at siden kameraet tar to bilder har kameraet også lagret en "uzoomet" versjon. Du kan med andre ord zoome ut igjen etter at bildet er tatt. Tenk at du zoomer inn på en person, men så ser du i det bildet er tatt at du burde fått med grimasene til den som sto ved siden av. Med Lumia 1020 kan du bare zoom ut og velge et nytt utsnitt.

- Vi vet at mange av bildene tatt med et mobilkamera er tatt under dårlige lysforhold, så vi har lagt mye vekt på å lage et kamera som tar gode bilder under dårlige lysforhold, sier produktsjef Bjørn Kullgren i Nokia til Klikk Teknologi.

Han forteller at de blant annet har valgt å bruke et objektiv med Tessar-linser fra Carls Zeiss. Totalt er det brukt 6 linser i objektivet. Blenderåpningen er på f/2.2. Til sammenligning har objektivet til Sony Xperia Z1 en blender på f/2.0.

PRO: I Camera Pro kan man selv justere de viktigste innstillingene.
PRO: I Camera Pro kan man selv justere de viktigste innstillingene.

Kameraet på Lumia 1020 har også fått optisk bildestabilisator for å sikre bedre bilder, noe som er spesielt viktig under vanskelige lysforhold.

Proffe innstillinger

Nokia Pro Cam, som er kameraprogrammet til Nokia, har også en fin funksjon for å gjøre manuelle innstillinger. Her kan du endre iso, blender, lukkertid, hvitbalanse og fokus manuelt. Dette er de samme funksjonene en proff fotograf skrur på på et proft digitalkamera for å få ønsket effekt.

Innstillingene dukker opp som en serie halvsirkler på skjermen med brytere man glir til ønsket posisjon. Løsningen er intuitiv og effektiv når man har fått prøvd seg fram noen ganger.

I tillegg har Nokia utviklet Nokia Smartkamera, som er en kameraapp med en rekke funksjoner som burst-modus (flere bilder på kort tid), strobe effekt, fjerne uønskede elementer med mer.

Smart tilbehør

Til Lumia 1020 har Nokia også utviklet et smart kameragrep som man dokker mobilen inn i. Løsningen gir deg ikke bare et godt "kameragrep" på mobilen, det har også en effasdgen utløserknapp og den har et ekstra innebygd batteri som leverer 1000 mAh. Batteriet starter å fylle mobilen med en gang kameragrepet kobles til mobilen. Det ekstra batteriet er stort nok til å fylle halve batteriet på mobilen om det er helt tomt.

For de fotoglade er det også verdt å merke seg at kameragrepet også har et standard kamerafeste på undersiden, slik at kombinasjonen Lumia 1020 og kameragrep kan festes på et stativ.

Nokia Lumia 1020 kommer i salg 10. oktober, men kan alt nå forhåndsbestilles. Kameragrepet som heter Nokia Camera Grip PD-95G, koster cirka 600 kroner. Lumia 2010 har en pris på 6000 kroner.

Under kan du se noen eksempel bilder tatt med Lumia 1020. Link til originalfilene kommer snart.

Les også:

Dette er den beste redigeringsappen på iPhone

Test av Sony Xperia Z1

Denne fikser opptak fra TV og PC-skjerm

Test: Logitech Harmony Ultimate universalfjernkontroll

Her finner du originalversjonen av bildet over.

Her finner du originalversjonen av bildet over.

Foto: Hallvard Lunde

Her finner du originalversjonen av bildet over.

Legg merke til at zoom-effekten er borte på origialbildet.

NATT: Dette bildet er tatt uten blits og med manuelle innstillinger.
NATT: Dette bildet er tatt uten blits og med manuelle innstillinger. Foto: Hallvard Lunde

Her finner du originalversjonen av bildet over.

Her finner du originalversjonen av bildet over.

ZOOM: Bildet er tatt på cirka 20 centimeters avstand og så zoomet inn. Kameraet sleit litt med autofokusen på den runde overflaten ion vi kom for nær.
ZOOM: Bildet er tatt på cirka 20 centimeters avstand og så zoomet inn. Kameraet sleit litt med autofokusen på den runde overflaten ion vi kom for nær. Foto: Hallvard Lunde

Her finner du originalversjonen av bildet (utsnittet) over.

Her finner du originalversjonen av bildet over.

Her finner du originalversjonen av 5 MP bildet som er tatt med zoom.

MORGENSTEMNING: Onsdag morgen i Nydalen. Tatt fra taket til Egmont huset.
MORGENSTEMNING: Onsdag morgen i Nydalen. Tatt fra taket til Egmont huset. Foto: Hallvard Lunde

Originalversjonen til bildet under finner du her.

ZOOM INN: Legg merke til den røde firkanten. Den er gjengitt på bildet under. Vi forstørret bildet cirka 400 prosent og klippet ut utsnittet du ser merket av på bildet.
ZOOM INN: Legg merke til den røde firkanten. Den er gjengitt på bildet under. Vi forstørret bildet cirka 400 prosent og klippet ut utsnittet du ser merket av på bildet. Foto: Hallvard Lunde
ZOOM INN: Her er utsnittet vi klippet ut fra bildet over.
ZOOM INN: Her er utsnittet vi klippet ut fra bildet over. Foto: Hallvard Lunde
Foto: Hallvard Lunde
PENE FARGER: Kameraet leverer pene farger. Her synes vi de nesten "dagens" lunsj ble penere enn hva som var virkeligheten.
PENE FARGER: Kameraet leverer pene farger. Her synes vi de nesten "dagens" lunsj ble penere enn hva som var virkeligheten. Foto: Hallvard Lunde
UTSIKT: Trappene i Egmont-huset.
UTSIKT: Trappene i Egmont-huset. Foto: Hallvard Lunde

Denne saken ble første gang publisert 26/09 2013, og sist oppdatert 03/05 2017.

Les også