Test av Nokia N9

Årets mest nyskapende mobil

Nokia N9 er det mest interessante vi har testet på lenge.

NYTT: Nokia N9 er årets mest nyskapende mobiltelefon.
NYTT: Nokia N9 er årets mest nyskapende mobiltelefon. Foto: FOTO: Nokia
Publisert Oppdatert
MeeGO: N9 er først ut med Linux-plattformen MeeGo.
MeeGO: N9 er først ut med Linux-plattformen MeeGo. Foto: FOTO: Marius Valle/Mobili.no
UNDERHOLDENDE: N9 funker fjell til film og musikk.
UNDERHOLDENDE: N9 funker fjell til film og musikk. Foto: FOTO: Marius Valle/Mobili.no

Spesifikasjoner

Type: Trykkskjerm

Størrelse: 116,45 x 61,2 x 12,1 mm, 135 g

Skjerm: 480 x 854 piksler, 3,9 tommer

Operativsystem: MeeGo 1.2 Harmattan

Nettverk: GSM, 3G

Internett: Edge, HSPA 14,4/5,76 Mbps, Wi-fi 802.11b/g/n

Bluetooth: 2.1+EDR med A2DP

GPS: Ja

Minne: 1024 MB RAM, 16/64 GB lagringsminne

Minnekort: Nei

Prosessor: Cortex A8, 1 GHz

USB: 2.0, Micro-USB

Medieutgang: 3,5 mm minijack

FM-radio: Nei

Kamera: 8 MP, autofokus, geomerking, fotolys

Videoopptak: 720p, 30FPS

Batteri: 1450 mAh.

Tale: maks 7 timer 3G, maks 11 timer GSM.

Hviletid: maks 18,75 døgn 3G, maks 15,83 døgn GSM

Pris: 4699 kroner (16 GB) uten abonnement, 4199 kroner med Telenor Kontant.

Se alle spesifikasjoner »

Finn laveste prisNokia N9 er en telefon vi har ventet på i flere år, og den aller første MeeGo-telefonen som lanseres for allmennheten.

Til nå i år har vi sett ett lass med Android-telefoner, vi har fått en ny iPhone og det dukker opp stadig flere mobiler med Windows Phone under panseret. MeeGo er derfor en velkommen motvekt til de mer etablerte plattformene.

Og det er også MeeGo-plattformen som vil være det avgjørende argumentet både for og mot å kjøpe denne telefonen.

Vi overdriver ikke når vi sier at vi personlig elsker Nokia N9. Kvalitetsmessig er dette i toppklasse, med unibody-design smidd i polykarbonat, ripesikker skjerm og en design det er vanskelig å mislike.

Det tok litt tid, men for hver dag som har gått har vi blitt mer og mer komfortable med MeeGo-menyene.

Her er det ingen menytaster, men et menysystem som du styrer ved å sveipe over skjermen. Dette er veldig annerledes, gjennomtenkt og ikke minst intuitivt å bruke.

Skjermen er veldig god, så dette er en telefon som fungerer bra til både surfing og videotitting. Det er også god lyd i hodesettutgangen, så dette er en topp multimediatelefon.

Vi noterer gratis og velfungerende GPS-navigasjon som et stort pluss. Telefonen har ellers rask internettilkobling og en grei nettleser.

Ikke for alle

Men MeeGo er verken Android eller iOS. Du får på langt nær det samme økosystemet med tjenester og app-utvalg som med Google og Apples mobilplattformer, og at MeeGo også går en usikker fremtid i møte gjør at du ikke har noen garantier for at dette vil bli bedre.

Det er ikke tvil om at Nokias offisielle app-butikk er skrale saker, men MeeGo har et levende utviklermiljø som skriver programvare. Denne programvaren krever oftest en del fikling, prøving og googling før den er på plass.

Samtidig som nerden i oss frydet seg da vi etter mye om og men endelig fikk installert en fungerende Spotify-klient, er det ikke til å skyve under en stol at hvermannsen vil foretrekke å hente den ned fra en app-butikk i løpet av noen sekunder.

Om du er av typen som liker en utfordring, og helst er litt nerdete av deg, vil du sannsynligvis digge Nokia N9.

Også for deg som vil ha en kul mobil

Selv om apps er blitt stadig viktigere for stadig flere skal vi ikke overse at det finnes mange som ikke bryr seg om dette.

Om du er ute etter en litt annerledes telefon som ser bra ut, har bra talekvalitet, god lyd, bra kamera, skarp skjerm, mye lagringskapasitet og et morsomt operativsystem kan Nokia N9 være midt i blinken.

Men om du vil ha en smarttelefon med stort programvareutvalg og en mer "ferdig" plattform, samtidig som du vil ha alt enklest mulig, skal du velge noe med Android eller iOS.

Prisen må også tas med i betraktningen. For de 4700 kronene du må ut med for en N9 i dag er alle toppmodellene fra konkurrentene innenfor rekkevidde.

Både Samsung Galaxy S II, Sony Ericsson Xperia Arc, LG Optimus 2X og HTC Sensation koster mindre enn dette. Det finnes også et vell av andre smarttelefoner å velge mellom, og du får gode produkter i både lave og høye prisklasser.

Vi har vært veldig i tvil om karakteren etter å ha hatt Nokia N9 inne i to uker. Vi landet til slutt på en firer, da telefonen både har vesentlige svakheter og tungtveiende styrker.

For den rette målgruppen er dette en klokkeren sekser, men denne målgruppen er samtidig ikke den største.

Om du sitter og lurer på om N9 kan være noe for deg vil vi oppfordre på det sterkeste å lese den fullstendige testen hos Mobili.no.

LES OGSÅ:

Dette er mobilene du skal se på i sommer

Disse mobilene må du se

Slik blir supermobilene

Fem grunner til å gå fra iPhone 4 til iPhone 4S

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning