Slik får du mobilbatteriet til å vare

7 tips for lengre batteritid

Har du en ny og avansert mobiltelefon, må du lade den hver dag. Med mindre du følger disse tipsene.

TA GREP : Batteriet i dagens mobiltelefoner må stort sett lades hver dag om du ikke gjør noen grep.
TA GREP : Batteriet i dagens mobiltelefoner må stort sett lades hver dag om du ikke gjør noen grep. Foto: Mobili Media AS
Publisert Oppdatert

Mobilprodusenter flest liker å presentere tall, gjerne i den litt vel optimistiske enden av skalaen. Dette gjelder særlig batteritiden.

Selv om produsentenes oppgitte tall vil ha det til at telefonen din har en standbytid på flere uker og en taletid på et halvt døgn, vil du nemlig sjelden eller aldri oppleve dette i praksis.

Årsaken er enkel: Når produsentene måler hvor lenge batteriet varer, gjøres dette i kontrollerte omgivelser med optimale forhold. Det motsatte av disse omgivelsene kan man gjerne betegne som hverdagen din.

Det finnes heldigvis mange grep du kan gjøre for å gi telefonen din noen ekstra timer å gå på per lading.

Test: Sju billige touchmobiler

Her er syv enkle tips:

1. Juster lysstyrken i skjermen

Lysstyrken kan settes manuelt.
Lysstyrken kan settes manuelt. Foto: Mobili Media AS

Særlig i telefoner med berøringsskjerm vil du ofte oppleve at batteriindikatoren synker farlig raskt. De fleste slike telefoner har en innebygd sensor som justerer lysstyrken i skjermen automatisk.

I motsetning til hva mange tror, slår denne sensoren på maksimal lysstyrke når du befinner deg ute i sollys, mens den vil dempe skjermbelysningen når omgivelsene er mørke. Meningen er å gjøre skjermen mest mulig lesbar under alle forhold.

Vil du at skjermen din skal bruke minst mulig strøm, kan du gå inn på skjerminnstillingene og deaktivere lyssensoren, og heller sette lysstyrken til et av de laveste nivåene manuelt. Vær obs på at skjermen vil bli tilnærmet uleselig i sollys når lysstyrken er lav.

Les mer: Ta proffe bilder med mobilen

2. Slå av skjermen når den ikke er i bruk

Med standardinnstillinger vil de fleste skjermer slå seg av automatisk når telefonen har vært inaktiv i rundt 15 sekunder. Dersom du pleier å sjekke klokken ti ganger i timen, kan du med fordel nedjustere denne timeren til fem sekunder dersom det er mulig.

Vær obs på at det er mulig å brenne seg på dette. Om du gang på gang opplever at skjermen slår seg av før du er ferdig med det du holder på med, så er det bedre med en høyere timer. Du bruker mer strøm på å slå skjermen av og på igjen flere ganger enn om den er påslått hele tiden mens du bruker den.

Den beste løsningen er om telefonen har en dedikert knapp for å slå av og på skjermen, slik at du kan slå skjermen av manuelt når du er ferdig.

3. Deaktiver push-e-post

Øyeblikkelig henting av e-post innebærer at telefonen din er i konstant kontakt med e-postserveren din, noe som er svært krevende for batteriet. Tenk over om du virkelig har behov for å få e-posten din det sekundet den dukker opp på serveren.

Om du kan greie deg med å sjekke hvert tiende eller tredevte minutt istedenfor, vil det gjøre underverker for batteritiden.

De fleste e-postprogrammer lar deg også stille inn topp- og bunntid. Dette innebærer at telefonen din er i konstant kontakt med serveren i et gitt tidsintervall, for så å slå over til å sjekke hver halvtime, hver time eller sjeldnere når denne tidsperioden er over. Dermed kan du kjøre push mens du er på jobb, og spare batteri (og kanskje til og med slappe litt av) når du har fri.

Les mer: Verdens råeste mobil akkurat nå

4. Deaktivér wi-fi og GPS

Selv om telefonen din kan koble seg opp mot trådløse nettverk betyr ikke dette at du skal gjøre det hele døgnet. Gjør det til en vane å slå av wi-fi-funksjonen når den ikke er i bruk.

Det samme gjelder GPS-mottakeren og Bluetooth. Det er ingen grunn til at disse funksjonene skal trekke strøm når du ikke bruker dem til noe nyttig.

SLÅ AV: Slå av wi-fi, Bluetooth og GPS når du ikke bruker det.
SLÅ AV: Slå av wi-fi, Bluetooth og GPS når du ikke bruker det. Foto: Mobili Media AS

PS: Mange telefoner setter disse funksjonene i inaktiv modus når de ikke brukes, men dette tar gjerne litt tid, så du er alltid tjent med å slå dem av manuelt.

5. Bruk flymodus - på bakken

Om du vil bruke telefonen som musikkspiller på fjellturen eller andre steder der det ikke er dekning, er det bare å aktivere flymodusen. Gjør du ikke dette går telefonen tom for strøm før du vet ordet av det.

Mobiltelefoner bruker nemlig mer strøm dess dårligere signal det er, da de alltid vil prøve å få kontakt med nettverket. Er det ikke dekning vil telefonen din fyre av signaler på full styrke, noe som sluker batteri.

6. Bytt operatør

FLYMODUS: Flymodus kan med fordel brukes i områder der det likevel ikke er dekning.
FLYMODUS: Flymodus kan med fordel brukes i områder der det likevel ikke er dekning. Foto: Mobili Media AS

Selv om de store operatørene har et noenlunde likt dekningskart, er det slett ikke sikkert du oppnår like godt mottak overalt. Dersom du har et abonnement med Telenor-dekning, og dekningsindikatoren konstant viser to av fem streker der du bor, bør du låne et Netcom-simkort og se om du får sterkere signal. Dårligere dekning gir lavere batteritid.

Les mer: Trykkskjerm til 900 kroner

7. Bruk GSM istedenfor 3G

Dersom du ser på den oppgitte taletiden for mobilen din, vil GSM-tallene i de aller fleste tilfellene være betydelig høyere enn 3G-tallene. Ved å deaktivere 3G (ofte omtalt som WCDMA eller UMTS) på telefonen vil du kunne få merkbart bedre taletid.

Utbyttet av denne metoden varierer fra telefon til telefon. På noen modeller får du kun en halvtime ekstra, mens andre får dobbelt så lang taletid.

Vær obs på at du struper internetthastigheten din dersom du kun bruker GSM-nettet, ettersom du kun kan surfe via Edge.

Artikkelen er levert av Mobili.no

SLÅ AV 3G: På de aller fleste telefoner får du langt bedre taletid om du deaktiverer 3G (ofte omtalt som UMTS/WCDMA).
SLÅ AV 3G: På de aller fleste telefoner får du langt bedre taletid om du deaktiverer 3G (ofte omtalt som UMTS/WCDMA). Foto: Mobili Media AS

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning