Forsvarets ønskeliste: Marinen

Nye ubåter vil gi økte muligheter for etterretning og overvåkning

En økende strategisk betydning av våre nordligste havområder stiller økte krav til Sjøforsvarets evne til situasjonsforståelse og myndighetsutøvelse. 

<b>VÅT DRØM:</b> Fremtidens norske ubåtene vil være basert på designet til den tyske 212A-ubåten (og har arbeids­betegnelsen 212 Common Design).
VÅT DRØM: Fremtidens norske ubåtene vil være basert på designet til den tyske 212A-ubåten (og har arbeids­betegnelsen 212 Common Design). Foto: Bundeswehr
Sist oppdatert

Sjøforsvaret er den mobile og kampklare sjømilitære komponenten av Forsvaret.

Med reetableringen av US Navy 2nd Fleet, som skal ha våre farvann som ett av sine operasjonsområder, er den økte spenningen og stadig mer amerikansk ubåtaktivitet i våre områder et tydelig tegn på at Norge også må bidra.

Sjøforsvarets daglige tilstedeværelse bidrar til å forebygge kriser og væpnet konflikt gjennom operasjoner knyttet til suverenitetshevdelse og myndighets­utøvelse i havområdene Norge har råderett over. Sjøforsvaret skal bidra til å avgrense et militært angrep, sikre mottak av allierte styrker og ved behov gjenopprette territoriell integritet, også som en del av NATOs kollektive forsvar.

Viktig støtte

Ubåter gir viktig støtte til andre deler av Forsvaret og er uvurderlig for spesialstyrkene, som kan dykke ut fra ubåten og ta seg til målet sitt helt ubemerket. Er det noe Sjøforsvaret ønsker seg, er det nye ubåter så raskt som mulig.

De gamle ubåtene i Ula-klassen har sikret våre farvann i 30 år og er snart klar for utskifting.

− Det er positivt at den politiske satsingen på Forsvaret fra forrige langtidsplan videreføres. For Sjøforsvarets del betyr dette at vi får oppdatert eksisterende struktur og anskaffe nye moderne kystvaktfartøy og ubåter. Den nye planen åpner i tillegg for planlegging av fremtidig overflatestruktur. Dette arbeidet prioriteres høyt og vil utvikles under ledelse av Forsvarssjefen, sier kontreadmiral og Sjef Sjøforsvaret, Rune Andersen.

Den dagen Norge får nye ubåter, får vi også ubåter med økt overvåknings- og etterretningskapasitet.

Enorme områder

Norske havområder er syv ganger større enn landområdene våre, og har stor sikkerhetspolitisk betydning. Derfor er de maritime områdene svært viktige for oss.

Ubåter er en strategisk kapasitet med stor betydning for forsvarsevnen og alliert samarbeid. Ubåtenes unike egenskaper er særlig knyttet til evnen til å operere skjult i lang tid, over store områder og med betydelig slagkraft. Dette gir en avskrekkende effekt og binder potensielt opp store styrker hos en motstander.

Fire nye ubåter

Ubåter bidrar til å sikre Norges maritime interesser og er avgjørende for å kunne sikre egne grenser samt NATOs maritime flanke i nord. En videreføring av ubåtkapasiteten anses helt sentral for at Forsvaret skal kunne opprettholde en avskrekkende effekt.

− I en tid der sikkerhetsutfordringene i våre havområder blir stadig mer utfordrende, er både oppgraderinger, nyanskaffelser og planlegging av nye strukturer særdeles viktig for at vi i Sjøforsvarets skal kunne løse oppdraget vårt, sier kontreadmiral Andersen. Mer tydelig kan det knapt sies med forsiktig militært språk i det offentlige rom.

… sikkerhetsutfordringene i våre havområder blir stadig mer utfordrende.

Det kontreadmiral Andersen håper kan bli en virkelighet, er fire nye ubåter basert på designet til den tyske 212A-ubåten. For at et slikt ønske skal blitt innfridd raskt, må minst 41 milliarder stå klare på konto.

Følger man langtidsplanen, vil dette tidligst være en realitet om ti år.

Artikkelen ble opprinnelig publisert i Vi Menn nr 14 2021

Denne saken ble første gang publisert 24/03 2021, og sist oppdatert 14/04 2021.

Les også