Windows Media Center

Kraftig mediasenterprogramvare som følger med Windows.

Foto: gratis
Publisert Oppdatert

Kostnad: Inkludert med Vista Home Premium og Windows 7

Web: www.microsoft.no

OS-støtte: Windows

Windows Media Center er en kraftig TV- og multimedieverktøy som er inkludert med Vista Home Premium og Windows 7, som kan håndtere foto, DVD og innhold fra internett eller fra nettverket, video, musikk og analog/digital radio og TV.

Innhold kan streames over et nettverk til en såkalt Media Center Extender, som viser det samme oversiktlige brukergrensesnittet som Media Center selv.

Best kjent av alle Media Center Extendere er Xbox 360.

TV-timeshifting og opptak er støttet, og på den måten er Media Center unik i forhold til resten av applikasjonene vi omtaler i denne artikkelen. Du får en 14-dagers EPG (elektronisk programguide) som oppdaterer seg selv og som kan sørge for automatisk opptak av program og serier.

Installasjonen er veiviserbasert. Windows 7 støtter flere ulike TV-mottagere samtidig, mens det i Vista-versjonen kun er støtte for maks to mottagere av samme type.

Dette gjør at det er mulig å se et program mens man tar opp et annet. Det er begrensninger med tanke på digital betal-tv, men det finnes enkelte løsninger som fikser dette (for eksempel FireDTV, som dessverre nå har lagt ned produksjonen). Alternativet er å spesifisere en ekstern dekoderboks som kan kontrolleres fra Media Center via en USB-IR-dongel.

Takket være et polert menysystem, er Media Center lett å bruke, og filene dine kan organiseres fornuftig. TV-, DVD- og videoavspilling (som kan vises i fullskjerm, med flere ulike aspect-ratio-innstillinger) har bra kvalitet. Så lenge nødvendige kodeker (sammen med gratisprogrammet Haali Media Splitter) er installert, kan du spille av svært mange forskjellige typer materiale.

I forhold til kodeker, er ffdshow et godt utgangspunkt. Den eneste åpenbare svakheten med Media Center er at Microsoft insisterer på å bruke et ikke-standard, proprietært format for TV-opptak.

Takket være enkelte redigeringsprogrammer (som for eksempel TPMG DVD Author) kan du konvertere dem til mer vanlige formater hvis du vil.

Les også:

100 nyttige gratisprogram til PC-en

De beste miniprogrammene til Windows

Slik blir du en bedre fotograf

Her får du gratis antivirus

Foto: gratis

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning

Tjenester fra Nettavisen