Webkamera med ansiktsgjenkjenning: Netatmo welcome

Pling! Hans, Julie og ukjent er hjemme!

Vil du se hvem som går inn døra hjemme hos deg? Webkameraet Netatmo welcome kjenner ansiktet på dem som går inn og ut hjemme hos deg.

NETATMO WELCOME: Dette webkameraet fra Netatmo har programvare for ansiktsgjenkjenning innebygd i kameraet og varsler deg når kjente og ukjente dukker opp foran kameraet.
NETATMO WELCOME: Dette webkameraet fra Netatmo har programvare for ansiktsgjenkjenning innebygd i kameraet og varsler deg når kjente og ukjente dukker opp foran kameraet. Foto: Hallvard Lunde
Publisert Oppdatert

Tittelen er helt reell. Vil du vite hvem som går inn i huset ditt, har Netatmo løsningen i webkameraet «welcome». Kameraet er utstyrt med et program for ansiktsgjenkjenning.

Det kan «læres» opp til å kjenne igjen alle som normalt går inn og ut av huset ditt, som barna dine, venner, familie og andre. Løsningen gjør at du for eksempel kan bli varslet om at barna dine har kommet trygt hjem fra skolen – om du vil.

[Testen av Netatmo welcome fortsetter under bildet]

HVEM DER?: Netatmo welcome bruker tid på å finne ut hvem du er, men jo flere bilder som blir relatert til en identitet jo bedre treffer kameraet. I skjermbildet til venstre vises fremdriftsindikatoren at den har litt igjen før den er fornøyd. Bildet til høyre viser de siste hendelsene. Trykker man på en hendelse, får man se et videoklipp.
HVEM DER?: Netatmo welcome bruker tid på å finne ut hvem du er, men jo flere bilder som blir relatert til en identitet jo bedre treffer kameraet. I skjermbildet til venstre vises fremdriftsindikatoren at den har litt igjen før den er fornøyd. Bildet til høyre viser de siste hendelsene. Trykker man på en hendelse, får man se et videoklipp. Foto: Skjermbilde

Varsles på mobilen

I dag er det mange som har «stående ordre» om at barna skal ringe eller tekste til mor eller far med en gang de kommer fra skole, SFO eller andre aktiviteter.

Kommer med bevegelsessensor

Welcome tags er et nytt produkt som Netatmo lanseres i løpet av høsten. «Tags» er en liten sensor som du kan plassere på dører, vinduer eller sykkelen din om du vil og så vil den varsle ved bevegelse, for eksempel at døren åpnes eller at noen åpner et bestemt vindu. Sensoren består av én del. Her trenger du altså ikke to deler, slik som vi er vant til fra mer tradisjonelle magnetkontakter. Welcome tags snakker med appen på mobilen din via webkameraet Netatmo welcome. «Tags» er vanntett og kan brukes utendørs. Rekkevidden er på cirka 100 meter, slik at du for eksempel kan feste en «tags» på hageporten din, garasjeporten, på sykkelen din eller i postkassa slik at du varsles når posten er levert. «Tags» skal selges i pakker med tre enheter for 99 dollar.

Med «welcome», får du et varsel på mobilen når «Hans og Julie» er kommet hjem – og du får varsel om de har med seg venner. Personer som du ikke har «identifisert» via mobilappen som brukes sammen med «welcome» vil vises som «ukjent».

Du kan velge å identifisere venner, venner av barna dine, familie og andre om du vil, men her bør man nok informere om at man har et kamera med ansiktsgjenkjenning.

Spesielt tror vi det er greit å informere foreldre til barnas venner. Det er ikke sikkert alle setter like stor pris på denne typen «overvåkning».

Enkelt oppsett

Oppsettet av Netatmo welcome er enkelt. Ved å snu det sylinderformede kameraet på hodet, så starter kameraet automatisk å koble seg til din mobil via Welcome-appen. Appen «låner» så mobilens informasjon om det trådløse nettet ditt – og vips, så er kameraet koblet mot nettet.

Denne metoden fungerer godt og er bedre enn på mange av de andre webkameraene vi har testet tidligere.

Deretter begynner jobben med å «lære» kameraet hvem det skal kjenne igjen. Programvaren er laget slik at den kjenner igjen alle ansikter som det har innen rekkevidde. Disse logges i Welcome-appen og du må inn i appen og identifisere alle ansiktene.

Det er relativt raskt å koble mange ansikter til en identitet, men kameraet bruker lang tid på å bygge en bildeprofil som er «god nok». En framdriftsindikator forteller hvor god profil kameraet har rukket å lage.

Vår egen profil var kun 20 prosent ferdig etter en drøy uke. Du må altså jobbe litt for å bygge gode profiler.

Du bestemmer

Du bestemmer selv hvem som skal «overvåkes» og hva som skal registreres. Du kan velge om det kun er en «bevegelse» som skal registreres eller om det også skal registreres video. Du kan også stille inn at kameraet kun skal «kjenne igjen» den aktuelle personen på visse tider av døgnet, for eksempel mellom 1200–1700.

Her kunne vi ønsket at appen var mer fininnstilt, slik at vi kunne ha valgt flere tidsperioder der kameraet skal var aktivt.  

Fungerer det?

Netatmo welcome fungerer stort sett greit. Vi opplevde riktignok ved flere anledninger at kameraet ikke klarte å fange opp at vi gikk inn i huset og forbi kameraet. Kameraet har også en liten forsinkelse i sitt «live»-opptak i tilfelle du vil se hva som skjer hjemme hos deg. Men svært ofte fungerte det. Appen varsler om at barna er hjemme og du kan via appen sjekke eventuelle «ukjente» gjester. Til hver «hendelse» knytter kameraet et lite videoopptak, slik at du kan se hva du har blitt varslet om.

Spesifikasjoner: Netatmo welcome

  • Hva: Webkamera med ansiktsgjenkjenning
  • Video: 4 MP sensor
  • Oppløsning: opp til 1920 x 1080
  • Tilkoblinger: WiFi (802.11 b/g/n, 2,4 GHz), Ethernet
  • Lagring: 8 GB MicroSD-kort inkludert, støtter inntil 32 GB
  • Størrelse: 45 x 45 x 155 mm
  • Vekt: 198 gram
  • Apper til: iOS og Android
UKJENTE: Du må bruke noen uker på å fintune webkameraet Netatmo welcome før kameraet kjenner igjen alle personene som normalt går inn og ut av huset.
UKJENTE: Du må bruke noen uker på å fintune webkameraet Netatmo welcome før kameraet kjenner igjen alle personene som normalt går inn og ut av huset. Foto: Skjermbilde

På den positive siden opplevde vi aldri at kameraet gjenkjente feil, slik at når det først gjenkjenner en person så er det også riktig person.

Kameraet har nattsyn og et vidvinkelobjektiv på 130 grader. Det betyr at kameraet får med seg det meste. Vi erfarte likevel at kameraet ikke bør plasseres for lavt og for nært stedet du vil overvåke, siden kameraet da kan gå glipp av ansikter – og den får kortere tid på å gjenkjenne ansikter. Kameraet trenger tilgang til et strømuttak. Kameraet er ikke utstyrt med veggfeste, noe som kunne ha vært ønskelig.  

Kun lokal lagring

Netatmo welcome lagrer ikke noe i «skyen» Her lagres alt av informasjon (video) på et minnekort lokalt på selve kameraet. Det reduserer risikoen for at opptak kommer på avveie. Skulle du oppleve innbrudd og tyvene stikker av med kameraet – og videoopptakene – vil det likevel finnes et «snapshot» til hver hendelse i skyen som kanskje kan vise hvem som har brutt seg inn.

Til Klikk Teknologi sier Romain Paoli i Netatmo at de kommer med en løsning for IFTTT, som er en tjeneste som åpner for at du for eksempel kan be om at opptakene lagres på Dropbox eller en annen skylagringstjeneste.

Oppsummering

Netatmo er kjent for å lage smarte produkter med bra design. Vi har tidligere testet værstasjonen fra Netatmo, som i løpet av høsten blir utvidet med en smart vindmåler. Netatmo har også lansert en termostat, men denne er nok ikke like aktuell for det norske markedet.

Netatmo welcome har god byggekvalitet og det ser flott ut. Kameraet fungerer stort sett greit og det fungerer bedre jo flinkere du er til å «identifisere» ansikter. Kameraet fanger ikke alltid opp at noen går forbi, men her vil plassering av kameraet, lysforhold og tiden kameraet har på å identifisere personer nok spille en viktig rolle. Produktet «tags» (se faktaboks) som kommer i løpet av høsten, kan gjøre welcome til et mer interessant produkt.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning