Ekstra stort mobilbilde

Vidvinkelbilde med høy oppløsning

Hva med et bilde på over 40 megapiksler med ekstra stor vidvinkel? Det kan du få til med din egen mobil.

VIDVINKEL: Ved å sette sammen flere bilder til ett får du med mye mer av motivet, og høyere oppløsning med på kjøpet.
VIDVINKEL: Ved å sette sammen flere bilder til ett får du med mye mer av motivet, og høyere oppløsning med på kjøpet. Foto: Lars Vidar Nordli
Publisert Oppdatert
FORSKJELL: Man får naturlig nok med mer av omgivelsene om man bruker en panoramafunksjon som kan kombinere flere rader med bilder. Det øverste bildet er tatt på vanlig måte, mens det underste er ni bilder kombinert til ett.
FORSKJELL: Man får naturlig nok med mer av omgivelsene om man bruker en panoramafunksjon som kan kombinere flere rader med bilder. Det øverste bildet er tatt på vanlig måte, mens det underste er ni bilder kombinert til ett. Foto: Lars Vidar Nordli

Mobilen er det nye kompaktkameraet, og kanskje blir det de nye systemkameraene også.

Mobilkameraet har både fordeler og ulemper. Blant ulempene er blant annet at du ikke har noe zoom på mobilen, og sjelden så altfor god vidvinkel.

Det betyr at du bare for et lite utsnitt av storslåtte naturmotiver, eller i beste fall ett panoramabilde.

Fotostifting

Men det finnes en metode som kan hjelpe på det, såkalt fotostifting. Dette er som et panoramabilde, men hvor du også tar flere bilder i høyden og dermed fyller ut et bilde i normalt format.

Fordelen er at man får med mye mer enn mobilkameraet greier å fange i ett enkelt bilde. Man får også en vidvinkeleffekt. Og ikke minst så får man et bilde med mye høyere oppløsning enn det mobilkameraet faktisk har.

Ulempen er at den ikke egner seg spesielt godt til å ta bilder av bevegelige objekter.

Får med mer

Dette er selvsagt ikke noe ukjent teknikk. Vi har skrevet om dette og andre fotoforbedringsteknikker tidligere. Den gangen dreide det seg om etterbehandling på PC-en, men nå kan alt gjøres på mobilen.

Det er jo tross alt litt kjedelig å bare knipse et lite utsnitt av en fantastisk solnedgang som fyller hele synsfeltet.

Vi skal derfor raskt vise noen forskjellige metoder for å lage slike høyoppløste vidvinkelbilder ved hjelp av noen utvalgte apper.

Her har vi konsentrert oss om Android da vi rett og slett hadde problemer med å finne noen gode apper på iOS for akkurat dette bruket, men sjekk det siste punktet for noen tips.

Ta et vidvinkelbilde med høy oppløsning

Vi viser deg hvordan du bruker Google Camera for å lage et vidvinkelbilde med mobilen.

Det kan godt hende muligheten finnes i kameraappen på din mobil, men Googles kammera-app er uansett tilgjengelig for alle med Android-telefon.

Du kan laste den ned ved å søke på «Google Camera» i Play-butikken.

Her har du en kort videoguide:

Guide for å lage vidvinkelbilder med Google Camera

Og her får du en enkel steg-for-steg veiledning.

Stift sammen

Har du allerede tatt flere overlappende bilder kan du stifte dem sammen med Bimostitch Panorama Stitcher.

I Google Camera kan du trykke på de tre strekene oppe i venstre hjørne for å åpne menyen, eller sveipe fingeren inn fra venstre.
I Google Camera kan du trykke på de tre strekene oppe i venstre hjørne for å åpne menyen, eller sveipe fingeren inn fra venstre.
Trykk på «Panorama» for å åpne panorama-funksjonen.
Trykk på «Panorama» for å åpne panorama-funksjonen.
Oppe i høyre hjørnet får du fire valg, bare representert av små ikoner (Avhengig av modell kan det hende du må trykke et ikon for å få frem disse). 
Disse er bredde-panorama, høyde-panorama, fotostifting og PhotoSphere. 
Sistnevnte er en lignende metode for å skape 360-bilder, men denne gangen skal du velge det tredje ikonet, fotostifting.
Oppe i høyre hjørnet får du fire valg, bare representert av små ikoner (Avhengig av modell kan det hende du må trykke et ikon for å få frem disse). Disse er bredde-panorama, høyde-panorama, fotostifting og PhotoSphere. Sistnevnte er en lignende metode for å skape 360-bilder, men denne gangen skal du velge det tredje ikonet, fotostifting.
Ni prikker vil dukke opp på skjermen. Du begynner med å ta bilde av midtpunktet av motivet.
Ni prikker vil dukke opp på skjermen. Du begynner med å ta bilde av midtpunktet av motivet.
Deretter kan du bevege kameraet til hvert av de åtte andre punktene. Kameraet vil automatisk knipse et bilde hver gang du treffer et punkt.
Deretter kan du bevege kameraet til hvert av de åtte andre punktene. Kameraet vil automatisk knipse et bilde hver gang du treffer et punkt.
Når du treffer siste punkt vil bildet lagres.
Når du treffer siste punkt vil bildet lagres.
Når du trykker på galleriknappen oppe i høyre hjørne vil Google Camera begynne å behandle bildet, altså prøve å stifte det sammen på best mulig måte.
Når bildet er ferdig lagres det som et vanlig bilde du kan se på på vanlig måte i mobilen din.
Når du trykker på galleriknappen oppe i høyre hjørne vil Google Camera begynne å behandle bildet, altså prøve å stifte det sammen på best mulig måte. Når bildet er ferdig lagres det som et vanlig bilde du kan se på på vanlig måte i mobilen din.
I galleriet kan du sjekke detaljene for bildet. 
Vårt bilde er rimelig høyoppløst med 7252 x 5722 piksler. Det betyr en oppløsning på 41,5 megapiksler (Størrelsen kan endre seg avhengig av motiv og hvilken mobil du bruker). 
Det kommer godt med om du senere skulle trenge å skrive ut bildet i stort format
I galleriet kan du sjekke detaljene for bildet. Vårt bilde er rimelig høyoppløst med 7252 x 5722 piksler. Det betyr en oppløsning på 41,5 megapiksler (Størrelsen kan endre seg avhengig av motiv og hvilken mobil du bruker). Det kommer godt med om du senere skulle trenge å skrive ut bildet i stort format

Om du allerede har tatt bilder i du vil sette sammen til ett stort kan du sjekke appen Bimostitch.

Det er en app som lar deg velge overlappende bilder du har tatt tidligere, og setter disse automatisk sammen til et større bilde.

Under finner du en videoguide til Bimostitch:

Guide for å stifte bilder sammen i Bimostitch

Du kan også følge vår steg-for-steg guide.

Noen iPhone-forslag

Det finnes flere apper som lar deg ta videvinkelbilder på iOS, men ikke som lar deg ta vare på oppløsningen.

iPhone-kameraet har ikke muligheten for å ta vidvinkelbilder innebygget. Det ville overraske oss om det ikke fantes en app som lar deg gjøre dette, men hittil har vi ikke greid å finne en god en.

STIFTET: Dette bildet er stiftet sammen ved hjelp av Bimostitch for Android og består av 9 forskjellige bilder.
STIFTET: Dette bildet er stiftet sammen ved hjelp av Bimostitch for Android og består av 9 forskjellige bilder. Foto: Lars Vidar Nordli
Installer Bimostitch fra Google Play og starte appen.
Trykk aller først på de tre prikkene oppe i høyre hjørne og velg «Settings».
Installer Bimostitch fra Google Play og starte appen. Trykk aller først på de tre prikkene oppe i høyre hjørne og velg «Settings».
Finn innstillingen for «Maximum size» og sett denne til 100.00 MP. Da hindrer du appen i å nedskalere det ferdige bildet (med mindre det blir over 100 megapiksler stort).
Finn innstillingen for «Maximum size» og sett denne til 100.00 MP. Da hindrer du appen i å nedskalere det ferdige bildet (med mindre det blir over 100 megapiksler stort).
Trykk på galleri-ikonet øverst i appen.
Finn mappen med bildene du vil bruke (vanligvis «Camera»).
Trykk på galleri-ikonet øverst i appen. Finn mappen med bildene du vil bruke (vanligvis «Camera»).
Velg alle bildene du vil sette sammen.
Velg alle bildene du vil sette sammen.
Klikk på ikonet av de to pilene som går sammen til én, og Bimostitch vil jobbe noen minutter med å sette sammen bildet.
Klikk på ikonet av de to pilene som går sammen til én, og Bimostitch vil jobbe noen minutter med å sette sammen bildet.
Når stiftingen er ferdig vil bildet plasseres på startskjermen i appen og få navnet «PANO #1». Trykk på det for å se det ferdige bildet.
Når stiftingen er ferdig vil bildet plasseres på startskjermen i appen og få navnet «PANO #1». Trykk på det for å se det ferdige bildet.
Til slutt kan du enten trykke deleknappen for å sende bildet til Facebook, Instagram eller andre apper, eller du kan trykke det lille «i» ikonet for å se hvor stort bildet ditt er. 
I dette tilfellet endte vi opp med et bilde på 26 megapiksler.
Til slutt kan du enten trykke deleknappen for å sende bildet til Facebook, Instagram eller andre apper, eller du kan trykke det lille «i» ikonet for å se hvor stort bildet ditt er. I dette tilfellet endte vi opp med et bilde på 26 megapiksler.

Det nærmeste vi har kommet er appene 360 Panorama og Auto Stitch Pic.

360 Panorama guider deg slik at du får riktig overlapping på bildene du tar, litt på samme måte som i Google Camera, men skalerer ned det ferdige bildet slik at du ikke får lagret bildene i høy oppløsning.

Auto Stitch Pic gjør noe av det samme, men vår erfaring er at den ikke er særlig nøyaktig på det feltet. Da er det mer interessant at den kan sette sammen bilder du tidligere har tatt fra kamerarullen, slik som Bimostitch.

Heller ikke Auto Stitch Pic gir deg bilder i høy oppløsning. På den positive siden så får du i alle fall vidvinkel-effekten.

360-APP: Panorama 360 er egentlig ment for å lage såkalte 360-bilder, men kan også brukes til å lage panorama eller vidvinkelbilder.
360-APP: Panorama 360 er egentlig ment for å lage såkalte 360-bilder, men kan også brukes til å lage panorama eller vidvinkelbilder. Foto: Lars Vidar Nordli
STIFT SAMMEN: Auto Stitch Pic er en iOS-app som skal la deg ta panorama og vidvinkelbilder. Vi syntes ikke den funksjonen fungerte så bra, men har du allerede tatt flere overlappende bilder kan denne appen hjelpe deg å sette dem sammen.
STIFT SAMMEN: Auto Stitch Pic er en iOS-app som skal la deg ta panorama og vidvinkelbilder. Vi syntes ikke den funksjonen fungerte så bra, men har du allerede tatt flere overlappende bilder kan denne appen hjelpe deg å sette dem sammen. Foto: Lars Vidar Nordli

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning