TomTom Bandit: Smart actionkamera

TomTom Bandit kan redigerer opptakene dine automatisk

TomTom tar opp kampen med GoPro, og lover at Bandit skal bli mye enklere å bruke.

ACTIONKAMERA: TomTom kaster seg inn i markedet for actionkamera med en Bandit, som blant annet skal hjelpe deg raskere frem til en ferdig actionfylt film.
ACTIONKAMERA: TomTom kaster seg inn i markedet for actionkamera med en Bandit, som blant annet skal hjelpe deg raskere frem til en ferdig actionfylt film. Foto: Truls Steinung
Publisert Oppdatert

På et pressearrangement i Amsterdam onsdag viste GPS-veteranene i TomTom frem sitt første actionkamera, som har fått navnet TomTom Bandit.

Før actionkameraet ble avduket fortalte medgrunnlegger i selskapet Peter-Frans Pauwels om hvordan andre produsenter skryter av hvor enkelt det er å filme action-opptak, redigere dem, og laste dem opp på nett med deres kameraer. I følge han er dette rett og slett ikke sant, men TomToms nye Bandit skal være annerledes.

Smart-actionkamera

Det er nemlig ifølge Pauwels verdens første smart-actionkamera, noe som i praksis betyr at det er utstyrt med en rekke sensorer som måler hastighet, høyde, g-krefter og akselerasjon. Ikke minst har det også Bluetooth som kan brukes til å holde kontakten med TomToms aktivitetssklokke, og på den måten kan kameraet også registrere pulsen din.

Kameraet kan bruke disse dataene til å plukke ut de mest spennende delene av opptakene dine automatisk, og du kan i tillegg markere de beste øyeblikkene dine manuelt. Deretter gjør TomToms app at du med et raskt rist på telefonen får overført kun de utvalgte delene, før der de klippes sammen til en ferdig film. Så kan du gjøre justeringer og legge på musikk og overlays med ulike data fra kameraet. Alt dette skjer ved hjelp av den innebygde medieserveren i kameraet, og den brukes også til å strømme video i sanntid slik at smartelefonen fungerer som en søker.  

SMART ACTION: Bandit fra TomTom får et adapter slik at du kan bruke alt av fester til GoPro.
SMART ACTION: Bandit fra TomTom får et adapter slik at du kan bruke alt av fester til GoPro. Foto: Truls Steinung

Opp til 4K, men…

Kameraet har en 16 megapiksel-bildebrikke, og lover å levere opp til 4K, men da bare med 15 bilder per sekund. Heldigvis støtter det også 1080p opptil 60 fps og 720p opp til 120 fps. TomTom lover også maskinvarestøtte for timelapse og slow motion.

En smart detalj er at kameraet er utstyrt med separate knapper for å starte og stoppe opptak, og de er plassert i hver sin ende av kameraet. Dermed trenger du aldri bekymre deg for å gå glipp av noe spennende fordi du ved en feil stopper kameraet når du mente å starte det.

Utover det er kameraet vanntett ned til 50 meter uten kamerahus (men med et linsedeksel som er ekstrautstyr), og det medfølger en adapter som gjør kameraet kompatibelt med alle GoPro-holdere.

Smart batteriløsning

Kameraet er også utstyrt med et stort batteri som enkelt kan trekkes ut av kameraet. Da avsløres en USB-kontakt, og når du pluggen den i en PC fungerer batteriet som en minnekortleser mens det samtidig lades opp.

Vi kjenner fortsatt ikke til nøyaktig norsk pris på Bandit og heller ikke nøyaktig når det kommer i salg, men TomTom sier det skal bli tilgjengelig i utvalgte områder og fra nettsidene i mai, og det kommer til å koste 429 euro. Den prisen inkluderer en holder og adapter for GoPro-utstyr, mens en større pakke med mer tilleggsutstyr også skal komme i salg uten at vi kjenner til mer detaljer rundt det.

Viste også frem ny skytjeneste

Ved siden av Bandit, demonstrerte også TomTom sin nye skytjeneste kalt TomTom MyDrive. Den gjør at alle enhetene du bruker TomTom på, inkludert PC, nettbrett, mobil og GPS-enheter, kan snakke sammen og utveksle informasjon. Dermed skal det bli lettere å for eksempel planlegge en tur eller søke opp steder på PC-en, før du overfører alt sammen til GPS-en.

Fire nye GPS-enheter som kommer med støtte for MyDrive ble også vist frem, og den samme funksjonalitetet blir også tilgjengelig for eldre enheter via en programvareoppdatering.

TomTom betalte reise og opphold for Klikk Teknologi i Amsterdam i forbindelse med pressekonferansen.

 

NYTT MARKED: TomTom har vært ledende på navigasjon, men det er et marked som nok er over toppen. Nå satser selskapet på at et nytt Actionkamera - TomTom Bandit.
NYTT MARKED: TomTom har vært ledende på navigasjon, men det er et marked som nok er over toppen. Nå satser selskapet på at et nytt Actionkamera - TomTom Bandit.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning