Nytt liv til vinylsamlingen

TEST: Terratec PhonoPreAmp iVinyl

Er du blant dem som tviholder på den gamle vinylsamlingen, men ikke er like flink til faktisk å spille platene? Da bør du ta en kikk på denne smarte lille dingsen fra Terratec.

Publisert Oppdatert

Kort sagt:

+ Tar ikke mer plass enn en iPod

+ Enkel å installere

+ Kan brukes med andre kilder, som kassettspiller osv

- Medfølgende programvare gir ikke den beste «lydvasken»

REDD VINYLEN: Har du mye gammel god årgangsvinly liggende, kan Terratec PhonoPreAmp iVinyl være en måte å gjøre din gamle musikk digital.
REDD VINYLEN: Har du mye gammel god årgangsvinly liggende, kan Terratec PhonoPreAmp iVinyl være en måte å gjøre din gamle musikk digital.
ENKEL: Selv "far" bør klare å koble til Terratec PhonoPreAmp iVinyl.
ENKEL: Selv "far" bør klare å koble til Terratec PhonoPreAmp iVinyl.

Å koble platespilleren inn på PC-en er egentlig ikke så vanskelig, men du er nødt til å bruke en såkalt RIA-forsterker mellom platespilleren og lydkortet på PC-en. PhonoPreAmp iVinyl er nettopp en slik forsterker, men den er mindre enn en iPod, og den krever ikke noe lydkort. Du trenger ikke engang å installere drivere til den, det er bare å plugge den til en USB-port. Alt du trenger å installerer er en liten programvare som lar deg fange godlyden fra platespilleren.

Enkel prosess

I programvaren gjør du først et sammenhengende opptak av hele platen, og deretter splitter du opp i enkeltlåter. Du kan legge på filter for å fjerne både vinylknitring og støy, men hvis formålet er å forbedre vinyllyden finnes det nok bedre programvare for akkurat dette enn den som følger med (undertegnede har god erfaring med AudioCleaning Lab).

Digitaliseringsprosessen er såre enkel, og etterpå kan du selvfølgelig brenne direkte på CD eller bruke et program for å konvertere til MP3 eller andre formater og legge til albuminformasjon og coverbilde.

Gjør vinylen tilgjengelig

Selv har jeg hatt stor glede av PhonoPreAmp iVinyl. Alle mine CD-er ligger i dag på harddisk i lossless-format og spilles av gjennom Media Center-PC i stua og streamingbokser andre steder i leiligheten. Nå har jeg også fått inn godbitene fra vinylsamlingen i det samme harddiskbiblioteket. Lydmessig låter det god gammel platespiller, akkurat som om jeg fortsatt hadde platespilleren koblet til anlegget i stua - alt er bare så mye mer tilgjengelig. Digitaliseringsprosessen er selvsagt langt mer tidkrevende enn det er å rippe en CD, men tenk på det som en deilig kosestund med gamle, gode musikkminner.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning