Kraftig kompakt

Test: Panasonic DMC-FZ18

Panasonic DMC-FZ18 er kanskje litt større enn vanlige kompaktkameraer, men tilgjengjeld får du 18x optisk zoom.

Publisert Oppdatert

Panasonic DMC-FZ18

Spesifikasjoner:

  • Oppløsning: 8 megapiksler
  • Optisk zoom: 18x
  • LCD-skjerm: 2,5 tommer
  • Lysfølsomhet: ISO 100 - 1600
  • Optisk bildestabilisator: Ja
  • Ansiktsgjenkjenning: Ja
  • Mål: 11,76 x 7,53 x 8,82 cm
  • Vekt: 360 gram

Panasonic FZ18 har 8 megapiksler og har et kraftig grep på høyresiden, noe som gjør at du får godt tak i det når du skal fotografere, og det trengs med 18x zoom. Da er det bra at kameraet har optisk bildestabilisator som hjelper deg å få litt stødigere bilder.

FZ18 har fått funksjonen Intelligent Auto, som Panasonic har plassert på alle sine nye kameraer. Denne funksjonen prøver den finne ut hva du tar bilde av og stille seg inn på riktig program. Har du ett eller flere mennesker i søkeren så slår den over til portrettprogrammet og forsøker å eksponere best mulig etter ansiktene. Kameraet har også gode manuelle funksjoner, og muligheten til å sette to manuelle hvitebalanser var noe vi likte veldig godt.

I tillegg til 18x zoom, optisk bildestabilisator og ansiktsgjenkjenning, byr FZ18 på en vidvinkel tilsvarende 28 mm på 135 formatet. Et ISO område fra 100 til 1600, en LCD-skjerm på 2,5 tommer og en lukkertid på opp til 60 sekunder. Vil du ikke bruke LCD-skjermen kan du istedenfor kikke inn i den elektroniske søkeren, men hvorfor du skulle ville det vet vi ikke, da den har langt dårligere oppløsning enn skjermen under. Videofunksjonen er verdt å nevne da den kan filme i en oppløsning på 848 x 480 piksler med 30 bilder i sekundet.

En stor fordel med FZ18 fremfor de fleste kompaktkameraer er at du kan ta bilder i RAW-format. Da har du langt større mulighet til å redde bilder som har blitt mislykkede på grunn av eksponeringsfeil eller fargestikk.

Bildekvaliteten er mer enn god nok. Den plasserer seg litt midt på treet i skarphetstesten vår, men bildene fremstår likevel som skarpe, spesielt ved fotografering på full vidvinkel. Midt på treet havner den også når det gjelder korn, noe som størrelsen på bildebrikken nok må ta noe av skylden for. Men ved lave ISO-verdier er det uansett ikke noe problem.

Som sagt er bildekvaliteten her god nok for de fleste, og prisen er heller ikke verst. I overkant av 3.000 kr må du ut med, og det er mindre enn for de mest jålete kompaktkameraene.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning