Med skarpt blikk

Test: Canon HG10

Canons eneste HD-videokamera med harddisk er en gjennomtenkt sak. Det har ikke absolutt alt, men antagelig mer enn du trenger.

Publisert Oppdatert

Canon HG10

Spesifikasjoner

  • Brikketeknologi: 1/2,7'' CMOS
  • Brennvidde: 6,1mm-61mm
  • Blender: f1.8-f3.0
  • Bildestabilisator: optisk
  • Lagringsmedium: 40 GB HDD
  • Lagringsformat: AVCHD
  • Vekt: 505g

En stor svakhet ved kameraet er de litt skralle navigasjonsknappene. I tillegg har Canon plassert et hjul rundt knappene som hovedsakelig brukes til innstilling av fokus, lysstyrke og menynavigering. Det største savnet er en god manuell fokusfunksjon, for denne må dele knappeplass med mange andre funksjoner. Designet for øvrig er relativt identitetsløst, men du skjemmes ikke av å gå rundt med det. De andre knappene på kameraet er godt plassert og i god størrelse.

Canon HG10 gir deg en veldig god autofokus. Her har du valget mellom normal og instant AF. Instant gir, som navnet tilsier, en lynrask fokusering som så å si alltid treffer avstanden på første forsøk. Ikke noe frem og tilbake eller fokus forbi her. Under dårlige lysforhold slår den til litt senere, men fortsatt like nøyaktig. Normal AF er like nøyaktig, men gir et mykt og rolig fokusskift som ikke tar like mye oppmerksomhet i bildet. Den optiske bildestabilisatoren er relativt godt balansert.

For øvrig har HG10 også en optikk som er passende størrelse til bildebrikken. God dynamikk og fin fargegjengivelse, til tross for at kameraet bare har én bildebrikke. Denne bildebrikken leverer godt, og har en oppløsning på litt over 2 megapiksler. I overkant av 700 tydelige linjer er helt greit.

En fin egenskap med Canon HG10 er at det også gjør opptak i 1080p (25 rammer), i tillegg til 1080i. Det gir et større spillerom for kreative mennesker som vil eksperimentere litt med kortfilm eller lignende. Lydmessig er kameraet utstyrt med mikrofoninngang, samt hodetelefonutgang. Dessverre er det ingen muligheter for justering av innspilt lyd.

Kameraet en veldig god zoomfunksjon, med en passe stor trykkfølsom vippeknapp. Det betyr i prinsippet at du balanserer trykket med to fingre i fingrenes griperetning, i motsetning til en bitte liten skyveknapp som dyttes på i fingerens minst følsomme akse. Det høres kanskje teoretisk ut, men oppleves som svært avgjørende for funksjonaliteten.

Lagringskapasiteten kunne vært bedre. Bare 40 GB gir plass til knapt 6 timers opptak i beste kvalitet, og kan fort bli lite på lange reiser uten å ta med en bærbar PC.

Dette er et gjennomført og godt kamera. Det har sine mangler, men dette er det kameraet hvor du kan leve godt med de små svakhetene det har. Hvis du lover å trykke varsomt, og med rene fingre på plastnappene ved LCD-skjermen skal du så absolutt få lov til å kjøpe det!

Finn laveste nettpris her

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning