Zhiyun Tech Crane M

Takler de fleste kamera

Mange ønsker seg en gimbal, men ikke bare til mobilen eller bare til aktionkameraet. Crane M tar det meste av kameraer, og stabiliseringen er helt nydelig!

LAVT: Det såkalte underslung-modusen gir utrolig tøffe kameraføringer langs bakken.
LAVT: Det såkalte underslung-modusen gir utrolig tøffe kameraføringer langs bakken. Foto: Tron Høgvold
Publisert Oppdatert

Vi har tidligere testet gimbaler for smarttelefoner og for actionkameraer. Problemet med disse er at de fungerer bare på actionkameraer, eller bare på smarttelefoner. Hver gang vi har hatt en slik inne, får vi spørsmål om den kan brukes på andre kameraer, noe de altså ikke kan. Tidligere GoPro-gimbaler kan ikke engang brukes med nye GoPro Hero 5!

Crane M er dermed en svært interessant multikunstner, for den kan tilpasses stort sett alt av kameraer som veier mellom 125 og 650 gram. Dermed er den klar for alt fra actionkameraer til speilløse systemkameraer.

Les også: Test av GoPro Hero 5

Fleksibel

Vi har med stort hell testet den med GoPro Hero 5, Garmin Virb Ultra, iPhone 7, iPhone 7 Plus og Panasonic GF6. Speilreflekser blir imidlertid for tunge – da må du opp på storebroren Crane. Du må også opp på Crane om du skal bruke tunge objektiver.

For hvert kamera må man gjennomføre en tilpasningsprosedyre for å balansere kameraet best mulig på gimbalen. Dette er svært viktig for at gimbal-motorene ikke skal overbelastes.

Alle bøylene på gimbalen må justeres, i tillegg til selve kameraposisjonen på monteringsplaten.

På nettsidene sine viser Zhiyun at de gjør unna denne tilpasningen på under 40 sekunder, men så kjapt klarte aldri vi å gjøre det. Vi var etter hvert fornøyde om vi klarte det på halvannet minutt.

Ingen hurtigkobling

Dessverre er det ingen hurtigkobling til kameraet heller, så det er ikke en innstilling du gjør en gang for alle. For å få gimbalen ned i den medfølgende bærevesken må du dessuten løsne alle bøylene igjen, skru av håndtaket og ta ut batteriene.

Dette gjør den ellers fine bærevesken helt håpløs å bruke, siden det tar flere minutter å sette sammen gimbalen og justere den til kameraet hver gang den skal brukes, så vi parkerte vesken og la gimbalen i fotosekken i stedet.

Vil du lese flere slike saker? Skaff deg et abonnement på HjemmePC.

Sony liker Crane M

Crane M er et fantastisk verktøy for deg som filmer med speilløse systemkamera. Særlig Sony-brukere vil like den, for det finnes en kabel som lar deg koble sammen gimbal og kamera, slik at du kan bruke knapper på gimbalen til å kontrollere både zoom og utløser. Noe tilsvarende finnes for enkelte Panasonic-kameraer, men da kun for utløserknappen.

Spesifikasjoner: Zhiyun Tech Crane M

 • Bluetooth: Ja
 • App: Zhiyun Camera, Zhiyun Assistant
 • Pitch-akse: 360°
 • (ubegrenset rotasjon)
 • Roll-akse: 360°
 • (ubegrenset rotasjon)
 • Pan-akse: 360°
 • (ubegrenset rotasjon)
 • Batterier: 2 x 26500 Li-ion
 • Batteritid: 12 timer (Oppgitt)
 • Vekt: 740 g + batterier
 • Kamerabegrensning:
 • 125–650 gram

Også smartmobil fungerer ekstremt bra med Crane M, siden Zhiyun har en egen videoapp som kommuniserer med gimbalen via Bluetooth. Dermed kan den by på ansiktstracking – den samme som vi testet med deres dedikerte smartmobil-gimbal Smooth II i høst.

En fordel med Crane M over Smooth II er at det store justeringsmonnet tillater deg å plugge en skikkelig mikrofon inn i smartmobilen – det går nemlig verken med Zhiyun Smooth II eller DJI Osmo Mobile.

Likte du denne saken?  Meld deg på vårt nyhetsbrev og følg oss på Facebook!

360 grader

Alle de tre stabiliseringsmotorene på Crane M kan spinne uendelig rundt og rundt. Alle andre gimbaler vi har testet har hatt begrensninger.

Dette har mest å si for låsemoduset, der du kan låse retningen på kameraet og selv løpe bevege deg rundt kameraet uten å tenke på hvilken regning du går – ypperlig for videojournalister og Youtubere.

Det betyr også at det går som er drøm å holde gimbalen opp/ned for å filme langs bakken bare ved å vri håndtaket rundt roll-motoren.

Crane M har de vanlige modusene, som det nevnte låsemoduset, i tillegg til følgemodus og et følgemodus hvor kameraet låses vannrett, men følger panoreringsbevegelsene dine.

Man veksler mellom modusene enkel, dobbel- og trippelklikk på Mode-knappen – litt tungvint i starten, men det sitter i ryggmargen etter noen dager.

Se video: Feiyu-tech G5 for GoPro 5

ALLSIDIG: Crane M er perfekt for speilløse systemkamera, men fungerer også supert til smartmobiler og actionkamera.
ALLSIDIG: Crane M er perfekt for speilløse systemkamera, men fungerer også supert til smartmobiler og actionkamera. Foto: Tron Høgvold

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning