Sony GTK-XB7 Extra Bass

Ghettoblasteren er tilbake

Her er høyttaleren som løfter festen, og sinnet til naboen, til nye høyder.

PARTY: Sony GTK-XB7 har et par partytriks i ermet. Den spiller høyt med mye bass og den har innebygde diskolys.
PARTY: Sony GTK-XB7 har et par partytriks i ermet. Den spiller høyt med mye bass og den har innebygde diskolys. Foto: Sony
Publisert Oppdatert

Ghettoblasteren var, tro det eller ei, et ikke helt uvanlig syn i gatebildet på 80-tallet. De bærbare kassett- og (senere) CD-spillerne, med batteri, fra produsenter som Philips, Hitachi, JVC og flere, var «merkevarer» for alle som drev med breakdance, rap og hiphop.

Med GTK-XB7 løfter Sony oss tilbake til Ghettoblasternes glansdager. Riktignok i en moderne, kraftigere og batteriløs utgave. Formålet er fortsatt det samme: Lage god stemning.

«Bærbar»

Den trådløse GTK-XB7 er designet som en mellomstor gulvhøyttaler, og tar konseptet «bærbar Bluetooth-høyttaler» et par hakk opp. To solide håndtak gjør at du greit kan flytte på Sony GTK-XB7, men vekten på 12 kilo bidrar til at den ikke er noe du går bærer rundt på over lengre tid. Høyttaleren kan brukes stående eller liggende. Programvare i selve høyttaleren gjør at lyden skal justere seg slik at du ikke skal får en forringet lytteopplevelse uansett hvilken vei du plasserer høyttaleren.

Les også: Test av Plantronics BacBeat Go 3 - trådløst i-øret headset

DISKO: Du kan styre diskolyset fra Sonys SongPal-app eller via den medfølgende fjernkontrollen.
DISKO: Du kan styre diskolyset fra Sonys SongPal-app eller via den medfølgende fjernkontrollen. Foto: Hallvard Lunde

Disco

Lysende LED-striper på hver side av høyttalernes front, pluss to skarpe strobelys, signaliserer at dette først og fremst er en partyhøyttaler. Extra Bass-funksjonen er også med på å underbygge høyttalernes funksjon som «festens midtpunkt».

Spesifikasjoner: Sony GTK-XB7 Extra Bass

  • Høyttalere: 3x 5 cm
  • Avspilling: Bluetooth, USB, linje in
  • NFC: Ja
  • Størrelse: 326 x 650 x 340 mm
  • Vekt: 12 kg

LED-lyset og strobelysene kan til en viss grad styres via en medfølgende app (SongPal). Her kan du velge ulike tema for lysshowet eller du kan bestemme at LED-stripene skal lyse fast i en bestemt farge.

Vi synes imidlertid det er litt rart at ikke «partylysene» går i dvale sammen med høyttaleren. Selv om vi fysisk slår av høyttaleren med av/på-knappen, fortsetter Sony GTX-XB7 festen, ved å blinke og flashe lysene helt til i drar ut ledningen. Man kan skru helt av lysshowet i appen eller den medfølgende fjernkontrollen, men vi synes det er en tungvint måte. Vi mener lysene automatisk burde gå i «hvilemodus» etter en viss tid uten musikalsk input.

Les også: Test av Apple Macbook 2016

Høyt og passe godt

Sony GTX-XB7 spiller høyt og sånn passe godt. Volumet er høyt nok til at du kan plage livet av naboen om du vil. Extra Bass-funksjonen legger tyngde til volumet og passer godt til elektronisk musikk, men kan bli litt for tung for sarte vokaler. Vi tror nok volum er prioritert over lydkvalitet på Sony GTK-XB7, for lydbildet blir en smule grøtete i området for mellomtone og diskant. På plussiden må vi si at vi liker basstrykket den leverer, og vi tror nok at til sitt bruk så er volum en smule viktigere enn at vokalene til Astrid S er klokkeklare til enhver tid.

En funksjon vi ikke fikk testet er «party chain»-funksjonene. Her kan du koble opp til 10 stykk GTK-XB7 sammen til "en" stor høyttaler. I tillegg kan du sette opp to stykk som et stereopar.

I SongPal-appen kan du gjøre enkelte innstillinger på høyttaleren og legge til apper som YouTube og Spotify, men i praksis så vil man nok spille direkte fra Spotify, Beat, YouTube eller Tidal trådløst via Bluetooth.

Les også: Årets smarteste mobilkjøp? Test av LG Stylus 2

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning