Test: Sonos Play:5 (2015 – 2. generasjon)

Vi har testet nye Play:5 fra Sonos

God lyd og nye løsninger fra Sonos. Vi har testet nye Play:5.

PLAY 5: Vi har testet Sonos Play:5, som nå er den mest velspillende høyttaleren til Sonos.
PLAY 5: Vi har testet Sonos Play:5, som nå er den mest velspillende høyttaleren til Sonos. Foto: Sonos
Sist oppdatert
STØRRE: Sonos Play:5 er en del større enn Play:3, men er mer kompakt enn den gamle versjonen av Play:5.
STØRRE: Sonos Play:5 er en del større enn Play:3, men er mer kompakt enn den gamle versjonen av Play:5. Foto: Hallvard Lunde

Play:5 har siden 2009 vært den største høyttaleren i multiromsystemet til Sonos – om vi ser litt bort fra lydplanken Playbar. For en måned siden ble det klart at Play:5 blir helt ny. Den gamle Play:5 (også kjent som ZonePlayer S5 i starten) fases ut og inn kommer en splitter ny Play:5.

Tradisjonelt design

Den nye Play:5 får et tradisjonelt «bokhylle»-høyttalerdesign. Kabinettet er laget i plast og kommer i to farger: hvit og sort. Våre to testhøyttalere var hvite. Hvit plast kan ofte se litt billig ut, men Sonos har faktisk klart å få den hvite og litt matte overflaten en god kvalitetsfølelse.

Fronten er også laget i plast, men ser på mange måter ut som metall. Ifølge Sonos har fronten 60.000 hull for å gjøre den mest mulig lydtransparent. Til og med den lille logoen på fronten har fått 800 hull.

Bredt eller smalt lydbilde?

Sonos Play:5 kan du plassere på tre måter. Den kan ligge i «landskapsmodus» eller den kan stå i «portrettmodus». Når høyttaleren står rett opp og ned kan du velge å snu høyttalerne slik at logoen peker utover. Da skal du ifølge Sonos få en bredere spredning av lydbildet. Snur du høyttalerne slik at logoene vender innover mot hverandre, så skal du få et smalere lydbilde eller en mer presis «sweetspot».

Testen av Sonos Play:5 fortsetter under bildet.

BREDT LYDBILDE: Sonos Play:5 kan brukes stående. Velger du å plassere Sonos-logoen på utsiden får du et bredere lydbilde enn om du snur høyttalerne slik at Sonos-logoen ender innover.
BREDT LYDBILDE: Sonos Play:5 kan brukes stående. Velger du å plassere Sonos-logoen på utsiden får du et bredere lydbilde enn om du snur høyttalerne slik at Sonos-logoen ender innover. Foto: Sonos

Lydbildet skal også bli bredere om høyttalerne ligger.

Virker det? Tja. Det er ikke helt åpenbart. Hadde vi hatt to identiske system kunne vi kanskje klart å høre forskjellen, men vårt oppsett tillot ikke en så presis sammenligning.

Pen lyd

Nye Play:5 spiller godt. Lydbildet er rett og slett pent. Play:5 klarer også til en viss grad å levere god bassytelse og den har helt tydelig mer bass og en kraftigere mellomtone og diskant enn for eksempel Play:3.

Lydbildet er detaljert og fyldig og fyller rommet på en behagelig måte. Vi fikk dessverre ikke testet nye Play:5 mot den gamle for å høre eventuelle forskjeller i lydbildet. Rent teknisk så har nye Play:5 seks høyttalere mot fire i den gamle utgaven.

Vi testet lyden både med og uten Trueplay-justeringen og fant at Trueplay ikke gjorde det helt store med vårt oppsett. Vi fant også at vi ønsket litt mer bass, så det ble justert noe opp i ettertid.

Trueplay

Samtidig som Sonos lanserte nye Play:5, kom de også med en programvareoppdatering som gjør at man kan gjennomføre en programvarebasert romkalibrering av både Play:1, Play:3 og Play:5. Trueplay er foreløpig bare tilgjengelig for iOS. Via Sonos-appen blir man guidet gjennom oppsettet, som er relativt enkelt. Vi forsøkte flere ganger, både med Play:1, Play:3 og Play:5. De fleste gangene fikk vi beskjed om at høyttalerne var godt plassert, slik at det bare var mindre justeringer som ble utført. På Play:5 i stua økte vi bassnivået noe etter at vi hadde testet ut Trueplay. Det er lett å skru av og på Trueplay-funksjonen og det gjør det ganske greit å høre hva som er gjort. Som oftest syntes vi den gjorde en ok jobb. Mange setter også pris på at «eldre» produkter blir oppgradert og trolig vil mange litt «feilplasserte» Play:1 og Play:3-eiere få seg en hyggelig overraskelse.

Play:5 er laget for å kunne dekke en typisk stue. En høyttaler kan nok bli litt spinkelt om du har en stor stue, så da er det to Play: 5 som gjelder. Satt opp som et stereopar låter det svært bra. Du får ikke like store mengder dypbass som om du har et par store stuehøyttalere, men på Sonos er det mulig å supplere med basshøyttaleren Sonos SUB. Den har vi tidligere testet sammen med Play:3, noe som var veldig vellykket.

Smarte knapper

Play:5 har fått tre touchknapper som til en viss grad er litt smarte. Den øverst knappen øker volumet og nederste demper volumet. Snur du høyttaleren opp ned, bytter knappene rolle. Den knappen som nå er øverst er volum opp og motsatt. I tillegg kan du stryke over touchknappene for å hoppe fram eller tilbake en låt. Den midterste knappen fungerer som en pauseknapp.

Play:1 (den lille høyttaleren til Sonos) savner vi programmerbare direkteknapper som kan starte en radiostasjon eller en spilleliste. På Play:5 er ikke det behovet like påtrengende.

Sonos har også laget en «tilkoblingsknapp» som du finner på baksiden. Det gjør det veldig enkelt når man skal koble til en ny høyttaler eller sette opp to høyttalere i et stereopar.

1000 kroner dyrere

Sammenlignet med forgjengeren har nye Play:5 blitt cirka 1000 kroner dyrere. Du må ut med 4.998 kroner for en Play:5.

Sonos Play:3 koster 2.998 kroner. Skal du bruke Play:5 i en større stue bør du vurdere å skaffe deg to stykker og da snakker vi altså om 10.000 kroner. Da er det betryggende å vite at Sonos ikke oppdaterer med nye utgaver i «hytt og vær». Det er seks år siden forrige Play:5 og selv om det ikke går seks år til neste oppgradering, så har Sonos også vært flinke til å holde eksisterende produkter oppdatert.

Testen av Sonos Play:5 fortsetter under bildet.

RENT DESIGN: Sonos Play:5 har fått et typisk rent og pent Sonos-design.
RENT DESIGN: Sonos Play:5 har fått et typisk rent og pent Sonos-design. Foto: Sonos

Oppsummering

Sonos var i mange år enerådende med en relativt prisgunstig og brukervennlig multiromsløsning. I løpet av to korte år har Sonos fått flere sterke utfordrere med aktører som Denon (Heos), Bluesound, Bose, Samsung, LG, Philips og Raumfeldt – for å nevne noen. Med multirom velger man nesten mer system enn høyttaler. Her har Sonos vist at de så langt har klart å holde på forspranget. Det beviste de da de vant vår test av multiromsløsninger tidligere i år. Men konkurransen hardner til og flere av konkurrentene har både prisgunstige og attraktive løsninger.

Spesifikasjoner: Sonos Play:5

  • System: Sonos multirom
  • Antall høyttalere:
  • 3 diskanthøyttalere + 3 mellomtonehøyttalere
  • Trådløs: Ja, WiFi med eller uten Sonos Bridge
  • Ethernet: Ja
  • Størrelse: 36,4 x 20,3 x 15,4 cm
  • Vekt: 6,36 kilo

Play:5 var en nødvendig oppdatering fra Sonos’ side. Den gamle Play:5 hadde en formfaktor som gjorde den lite attraktiv som stereopar i en stue. Den passet bedre å stå litt bortgjemt i en hylle. Play: 5 spiller bra og den ser bra ut. Du får ikke satt den på stativ, slik du kan gjøre med Play:3 og Play:1, så den trenger helt et lite bord eller en hylle de kan stå på. Det hjelper å få løftet dem litt fra gulvet. Vi synes én Play:5 ble litt spinkelt i vår stue, men to satt sammen til et stereopar gjorde det for oss. I testperioden har Sonos-appen vært en betautgave. Det har gjort at Sonos-appen til tider har vært litt ustabil.

Play:5 - pris og lanseringsdato

Sonos Play:5 kan forhåndsbestilles nå men kommer først i salg 25. november. (20. november i USA). Prisen er 4.998 kroner.

Testen av Sonos Play:5 fortsetter under bildet.

Denne saken ble første gang publisert 29/10 2015, og sist oppdatert 03/05 2017.

Les også