Blue Raspberry

Knallbra iPhone-mic

Blue har laget en utrolig kjekk portabel mikrofon til både iPhone, iPad, PC og Mac.

PORTABEL: Ingen drivere, ingen ekstra strøm. Raspberry plugger rett i iPhone for å muliggjøre gode lydopptak.
PORTABEL: Ingen drivere, ingen ekstra strøm. Raspberry plugger rett i iPhone for å muliggjøre gode lydopptak. Foto: Prodsenten
Publisert Oppdatert

Både podcasting og «youtubing» er i voldsom vekst. Det har fått fart på mikrofonmarkedet, og denne portable lille saken fra Blue er ekstra interessant fordi den støtter både iPad og iPhone, i tillegg til å fungere som en hvilken som helst USB-mikrofon til Windows-PC og Mac.

Den kommer med to ledninger, hvorav den ene har lightning kontakt i den ene enden og den andre en helt vanlig USB.

Les også: Test av Fitbit Charge 2

Plugg inn

Mikrofonen er helt uten drivere, så her er det bare å plugge inn og komme i gang. På baksiden er det inngang for hodetelefon, slik at du har en monitor fullstendig uten forsinkelse, og det er volumhjul for både mikrofonen og hodetelefonene på siden av mikrofonen. Volumhjulene og hodetelefonmonitoren gir veldig god kontroll over innspillingsvolumet, noe som er helt bingo når man bruker integrerte mikrofoner.

På iPad og iPhone må du bruke en app som støtter ekstern mikrofon til opptak, og vi er litt overrasket over at vi ikke kan bruke oppsettet med mic og hodetelefon til hverken FaceTime-samtaler eller telefonsamtaler – litt upraktisk om telefonen ringer mens du har rigget deg til for å jobbe med en voiceover til en video.

For iOS fungerer det imidlertid aldeles supert sammen med iMovie, GarageBand og Lydopptak. For podkast skal appen Opinion Podcast være bra sammen med Raspberry, og for flersporsopptak skal BandLab og Spire være bra.

I Windows og MacOS må man inn i mikrofoninnstillingene for å velge rett mikrofon, men det er altså ingen drivere som trengs.

Vil du lese flere slike saker? Skaff deg et abonnement på HjemmePC.

Krisp og klar

Lydkvaliteten fra Raspberry er upåklagelig. Blue har tatt patent på en diffusor som sitter inne i mikrofonen, som gjør at den bedre skal snappe opp lyden fra der du sitter, og bedre blokkere ut refleksjoner fra rommet.

Spesifikasjoner: Blue Raspberry

  • Tilkobling: USB/ Lightning
  • Enhetsstøtte: Windows-PC, Mac, iPad, iPhone
  • Bitdybde: 16/24-bit
  • Sampling Rate: 44.1/48 kHz
  • Frekvensrespons: 20 Hz – 20 kHz
  • Gain: opptil +40 dB
  • Maks lydtrykknivå: 120 dB
  • Størrelse: 39.5 x 50.5 x 123 mm
  • Vekt: 272 gram

Ifølge Blue skal dette gi lyden av et profesjonelt studio, uansett hvor du sitter. Det er selvsagt en sannhet med modifikasjoner, men vi fikk faktisk gode lydopptak selv i et ganske nakent rom som normalt vill ha gitt mye ekko fra veggene. Aller best lydkvalitet fikk vi likevel da vi tok med oss mikrofonen og telefonen i bilen, der det er minimalt med refleksjoner.

Med litt eksperimentering på avstanden til mikrofonen, fikk vi uansett veldig gode resultater nesten uansett hvor vi testet, og det å få såpass gode opptak rett på telefonen med en så portabel mikrofon er absolutt noe som bør interessere alle som driver med podkast, YouTube, videoredigering eller lignende. Den er nok ikke helt ideell for journalister i intervjusituasjoner, og det følger heller ikke med noen vindbeskyttelse til mikrofonen.

Ikke stereo

Den største mangelen er at dette ikke er noen stereomulighet. Å kunne aktivere stereo via en knapp på mikrofonen hadde vært en fordel i enkelte situasjoner. Blue har selv en rimeligere og veldig populær stereomikrofon for USB (Yeti) som er mange hundre kroner billigere, men den er ikke like portabel og den støtter ikke iPhone og iPad.

Blue Raspberry henvender seg til et smalt, men voksende brukergruppe. Til podcast, YouTube, musikk og voiceover på hjemmevideoene – der er denne mikrofonen aldeles glimrende.

Men prisen er høy, og nevnte Blue Yeti fremstår som et bedre valg for deg som ikke trenger å koble mikrofonen til iPad og iPhone.

Yeti har både stereomodus og en lavere pris, men for deg som bruker iPhone og iPad som del av arbeidsflyten, og er mye på farten, er Raspberry en innertier.

Likte du denne saken?  Meld deg på vårt nyhetsbrev og følg oss på Facebook!

KOMPAKT: Her ligger Raspberry uten stativet og ved siden av en iPhone 6.
KOMPAKT: Her ligger Raspberry uten stativet og ved siden av en iPhone 6. Foto: Tron Høgvold

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning