Test av actionkamera

... and action

Deler av kamerabransjen taper mot smartmobilene. Men action-kamerabransjen opplever en voldsom vekst, og markedsleder GoPro utfordres fra alle kanter.

Publisert Oppdatert

img Del på FacebookActionkamera er blitt mye mer enn hjelmkamera. Det er imponerende hva dyktige videoskapere er i stand til å lage med actionkamera. Actionkamera er heller ikke lenger bare video. Med mange ulike fotomodus og festeutstyr som gir mulighet for svært så kreative vinkler, kan du også lage veldig interessante stillbilder med disse kameraene.

Alle kamera kommer nå med tilhørende smartmobilapp, som ved hjelp av Bluetooth eller WiFi lar deg sjekke kameravinkler på telefonen og gjøre innstillinger i et mer intuitivt og oversiktlig menysystem enn på selve kameraet. Via appene kan også de fleste laste video og bilder direkte over på telefon eller nettbrett, og dermed dele innhold på nett mens du er ute på tur.

Funksjonalitet viktig

Noen kameraer har til og med GPS, som lar deg legge steds- og hastighetsinformasjon på videoen i ettertid. Mange av produsentene har egne, gratis videoredigeringsprogrammer for dette.

Vi har lagt mye vekt på funksjonalitet, og mener det er viktig fordi mange og varierte funksjoner og opptaksmodus lar deg være kreativ med video og fotoopptakene. Del av vurderingen er også funksjonalitet som WiFi-funksjonalitet og smartmobil-apper, og brukervennlighet.

Minst like viktig er selvfølgelig bildekvaliteten. Dette har vi testet både inne under kontrollerte lysforhold, og ute i bruk på ski og sykkel.

Vi har også kjørt opptak i bil med alle kameraene i bruk samtidig, for en direkte sammenligning av hvordan de takler eksakt samme variasjoner i lysforhold.

Fellesnevner her er at disse kameraene alle har fått ganske bra videokvalitet og gode lysmålere som reagerer lynraskt på lysvariasjoner.

Felles for alle er også at produsentene har en del å gå på når det gjelder dårlige lysforhold, der det blir en del støy. Felles er også at snødekt vinterlandskap i overskyet vær gir grå og kjedelige bilder som må justeres i etterbehandlingen. Lydkvaliteten har vi også vurdert.

Viktig med fester

Festeanordninger og utvalget av tilbehør er også noe vi har lagt vekt på, men vi har selvsagt ikke hatt kapasitet til å teste alt tilgjengelig tilbehør fra hver produsent.

Når du kjøper kamera, bør du selvsagt sjekke hva slags festeutstyr som er med i pakken, men også hva slags ekstrautstyr som er tilgjengelig.

For et hjelmfeste er ikke nok til å lage interessante opptak - variasjon og kreativ bruk av vinkler er det som skal til for å gjøre filmene dine interessante.

img Del på FacebookNyttige tjenester

FORUM

Underholdning