Store og gode TV-er

10 gode TV-kjøp

Nå kommer årets TV-modeller. Det betyr at du kan gjøre mange gode kjøpe på fjorårets «TV-stjerner».

Publisert Oppdatert

Det er i januar det skjer. Hvert år samles TV-produsentene sammen med resten av forbrukerelektronikkbransjen i Las Vegas og presenterer årets nye modeller. Felles for nesten alle lanseringene er at nesten ingen av TV-ene som lanseres i januar er i salg. De kommer først i salg fra mars-april og så fortsetter det med «lanseringer» helt fram til august-september.

For oss TV-kjøpere betyr det at vi fra nå og fram til etter sommeren kan gjøre gode TV-kjøp. Ofte er det store rabatter på fjorårets toppmodeller.

Og fjorårets toppmodeller er sjelden dårlige TV-er. Ofte snakker vi om TV-er som både har vunnet tester og priser.

Testvinnere til lavpris

La Samsung UE55ES8005 stå som et eksempel på dette. TV-en ble lansert tidlig i 2012, kom i salg på våren med en nettpris på cirka 24.000 kroner. Nå får du kjøpt denne TV-en til 14.995 kroner. Vi ser heller ikke bort fra at du vil se denne enda rimeligere på kampanjer i løpet av sommeren. 46-tommeren av samme TV, som vi har testlink til her i denne artikkelen, kostet cirka 18.000 kroner i fjor, mens du nå får den for 11.500 kroner. Det betyr at du får en veldig bra TV til en pris som er overkommelig for mange.

Årsmodell?

Men hvordan kan man som en vanlig person vite hva som er årets modeller og hva som er fjorårets TV - eller kanskje enda eldre?

Svaret finner du som regel på Google eller i en av prissøkemotorene. Sitter du på kjøkkenbordet og titter i tilbudsbrosjyren så skal du se etter det med liten skrift.

Stor sett skriver de fleste store elektronikkjedene modellnummeret på den annonserte TV-en i annonsen med litt liten skrift (se bildet). Dette nummeret skal du bruke når du skal søke fram produktinformasjon om TV-en. Den enkle måten er å bruke en prissøkemotor som Kelkoo.no eller Prisjakt.no. Finner du TV-en din i en av prissøkemotorene, kan du gå til fanen som heter egenskaper eller spesifikasjonene og se om lanseringsåret er listet. Ofte vil du se at dette er en 2011- eller en 2012-modell. Disse søkemotorene viser deg også prishistorikken, så du kan se om TV-en har falt mye eller lite i pris. Er det for eksempel en 2012 modell og den nesten ikke har falt i pris, så skal du være på vakt. Da kan det være at TV-en ennå ikke har fått en erstatter eller at TV-en fortsatt er for ny til at prisen blir satt ned.

2011 modeller og tidligere kan også være gode kjøp, men her skal du ha en solid rabatt i forhold til lanseringsprisen.

Hva er forskjellen

Hvert år kommer det nye TV-modeller. Og hvert år kommer det nye bilmodeller. Det er ikke alltid det er store forskjellen på en 2012 og en 2013 modell i bilverdenen og slik er det også på TV-siden.

Det vi har notert oss i år er stort sett at Smart-TV-biten er oppgradert hos de fleste og at en del TV-er kommer med kraftigere maskinvare for å håndtere nettopp Smart-TV-funksjonene. I tillegg gjøres det små ting på designsiden, som litt smalere ramme, en ny fot og litt nye farger. Er du ikke veldig opptatt av Smart-TV og/eller nye funksjoner som inkluderer mobilen din eller nettbrettet ditt, vil du ofte være veldig fornøyd med fjorårets modell.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning