USB lydkort med optisk utgang gir superlyd på laptopen

Så lett får du superlyd på laptopen

For fire hundre kroner gir laptopen deg high end lyd.

USB rett inn i datamaskinen og digital kabel rett inn i forsterkeren og en liten boks til fire hundre kroner gir superlyd på laptopen.
USB rett inn i datamaskinen og digital kabel rett inn i forsterkeren og en liten boks til fire hundre kroner gir superlyd på laptopen. Foto: FOTO: Jan Thoresen
Publisert Oppdatert

Først ble du hekta på iTunes og så kom Spotify.

Dermed kom behovet for å koble laptopen på stereoanlegget for å få skikkelig lyd.

De fleste bruker en vanlig minijack plugg rett inn i høyttaleruttaket på laptopen.

Lyden blir bedre, men er likevel sterkt begrenset av det billige lydkortet som er i de fleste bærbare datamaskiner.

Det er overraskende lett å få lysår bedre lyd ut av laptopen. Men trikset er kanskje ikke så godt kjent.

Det du trenger er et USB lydkort. Fra dette plugger du en ledning rett inn i forsterkeren.

Aller best blir det om du bruker en optisk kabel, men det blir også merkbart bedre med vanlig plugg (phono eller minijack).

Behringer USB lydkort med optisk utgang kan kboles rett til forsterkerens digitale inngang.
Behringer USB lydkort med optisk utgang kan kboles rett til forsterkerens digitale inngang. Foto: Jan Thoresen

Det finnes mange usb lydkort på markedet. Etter å ha lett mye på nett, og lest folks anbefalinger, endte vi opp med Behringer U-Control UCA222 , som er nesten identisk med Behringer U-Control UCA202.

Lydkortet er overraskende billig, du kan finne det for under fire hundre. Det er laget av Behringer som ellers er kjent for å lage studioutstyr, og det har optisk utgang, phono utgang og minijack utgang. I tillegg har det phono inngang, slik at du faktisk kan ta opp i studiokvalitet på laptopen også. Dersom du har mange LP-plater finnes det også en egen versjon med inngang for platespiller.

Det finnes en rekke konkurrenter, men vi har ikke funnet noe annet produkt som slår dette på pris og tilkoblingsmuligheter. Dersom du kjenner til alternativer, tips oss gjerne i kommentafeltet nederst i artikkelen.

Enkel installering

Du må slå over forsterkeren i digital modus. På denne forsterkeren angis det med teksten Optical i displayet.
Du må slå over forsterkeren i digital modus. På denne forsterkeren angis det med teksten Optical i displayet. Foto: Jan Thoresen
Digital kabel rett inn i forsterkerens optiske inngang.
Digital kabel rett inn i forsterkerens optiske inngang. Foto: Jan Thoresen

Installeringen er enkel. Du plugger kortet inn i usb-porten på laptopen. Har du Windows Vista eller XP, installeres kortet av seg selv. Etter installasjonen trenger du en restart av maskinen.

Dersom du har optisk inngang på forsterkeren din, får du best resultat om du bruker denne. Det kan være vanskelig å vite hva alle pluggene bak forsterkeren er for noe, men på bildet nedenfor har vi markert hvilken inngang du skal lete etter. Dersom du ikke har en optisk kabel, kan du kjøpe dette på nettet, søk etter TosLink Spdif kabel. Det koster fra en hundrings og oppover. De har det også på alle butikker som selger tv og forsterkere.

Deretter må du få forsterkeren til å benytte seg av den optiske inngangen. Hvis du ikke vet hvilken knapp du skal trykke på, står dette i bruksanvisningen til forsterkeren (som du garantert har kastet, men finner igjen på nett). Fordelen med optisk inngang, er at det da er forsterkeren som oversetter de digitale signalene til analog lyd, og ikke lydkortet. Forsterkeren er laget for lyd og gjør dermed denne jobben mye bedre.

Dersom du ikke har optisk inngang, bruker du bare vanlige phono kabler og plugger lydkortet inni AUX/VIDEO INN inngangen på forsterkeren. Du vil også da få merkbart bedre lyd.

Enorm forskjell

Vi ble blåst i bakken av forskjellen i lyd. Selv på Spotify som streamer i relativt lav kvalitet, er kvaliteten langt bedre. Diskanten fremtrer klarere, vi hører lyder vi aldri har hørt før i vokaler. Detaljrikdommen er langt bedre. I tillegg er bassen blitt fastere og mer presist. Hele lyden virker nyvasket og klar.

Her har vi ringet inn pluggen du skal bruke når du kobler lydkortet digitalt inn i forsterkeren via den optiske inngangen.
Her har vi ringet inn pluggen du skal bruke når du kobler lydkortet digitalt inn i forsterkeren via den optiske inngangen. Foto: FOTO: HARMAN KARDON
Behringer USB lydkort med optisk utgang har også gode tilkoblingsmuligheter for vanlig phono plugger.
Behringer USB lydkort med optisk utgang har også gode tilkoblingsmuligheter for vanlig phono plugger. Foto: Jan Thoresen

Enda større blir forskjellen når vi spiller MP3 filer av høy kvalitet eller lydnerdenes superformat FLAC. Dette er helt klart en enveisbillett.Behringer USB lydkort med optisk utgang.
Behringer USB lydkort med optisk utgang. Foto: Jan Thoresen

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning