Parrot Zik

Luksusvarianten

Parrot har ikke spart på noe med sine første hodetelefoner, verken når det gjelder teknologiske finnesser eller eksklusivt design.

TEKNOLOGI: Parrot Zik er stappet full av teknologi og har høy kvalitet, men du må betale for det.
TEKNOLOGI: Parrot Zik er stappet full av teknologi og har høy kvalitet, men du må betale for det. Foto: Truls Steinung, HjemmePC
Sist oppdatert
LYD: Parrot byr på en gratis app (iOS og Android) der du kan gjøre egne innstillinger.
LYD: Parrot byr på en gratis app (iOS og Android) der du kan gjøre egne innstillinger. Foto: Truls Steinung, HjemmePC
Hodetelefonstortest 1013
Hodetelefonstortest 1013 Foto: Truls Steinung
Hodetelefonstortest 1013
Hodetelefonstortest 1013 Foto: Truls Steinung

Spesifikasjoner

  • Max lydnivå: 110 dB
  • Impedanse: 32 Ohm
  • Frekvensrespons: 10Hz - 20kHz
  • Batteritid med alle funksjoner aktivert: 6 timer
  • Batteritid, bare ANC: 18 timer
  • Standbytid: 24 timer
  • Batteri: Li-ion 800 mAh
  • Bredde: 150 med mer
  • Høyde: 198 med mer
  • Dybde: 80 med mer
  • Weight: 325 g
  • MikroUSB-kabel: 1 m
  • Lydkabel: 1,30 m
  • Aktiv støyfjerning: Ja
  • NFC: Ja
  • Annet: Kapasitivt berøringspanel, oppbevaringsveske

Ved siden av alle hodetelefonene som passer inn i prisklassen fra 1500 til 2000 kroner har vi også tatt med et par som lander ganske mye høyere i pris, nemlig de eksklusive designerhodetelefonene Zik fra produsenten Parrot. Med deres første forsøk på hodetelefoner har de virkelig ikke spart på noe, men spørsmålet er bare om det er nok til å forsvare den stive prisen?

Alt ved Parrot Zik vitner om at dette er kvalitet fra ende til annen. Utformingen som er signert designeren Phillipe Starck, består av en flott kombinasjon av avrundede former og rette kanter, mens materialene er plast, skinn og matt metall. Ingenting ser ut til å være overlatt til tilfeldighetene og utførelsen og byggekvaliteten er på topp.

Tettsittende

Når det gjelder komfort er Zik av typen som sitter tett rundt ørene. Likevel er de absolutt komfortable og vi opplevde ikke ubehag ved lengre tids bruk, selv om de skinnkledde putene kan gjøre dem litt klamme over tid.

Heldigvis lever lyden stort sett opp til de høye forventningene designen og komforten skaper. Zik leverer et helhetlig og samtidig luftig lydbilde med skikkelig trøkk når det trengs. De er altså ikke akkurat beskjedne når det gjelder å pumpe ut lyd, men de har en egen evne til aldri å bli slitsomme å lytte til, selv på høyt volum over lengre tid.

Sammenlignet med for eksempel Sennheiser MM500-X er Zik sjenerøse i bassregisteret, men vi opplever dem likevel som balanserte og nøyaktige, og de takler det meste av musikk vi kaster på dem fra jazz til metal.

På samme måte som Creative Evo Zx byr Parrot på en gratis iOS- og Android-app der man finner alle lydinnstillingene. Vi konstaterer imidlertid med en gang at Parrot har gjort en mye bedre innsats med appen sin. Den er nemlig både mer responsiv, mer stilfull og mer brukervennlig. Ikke minst byr den på funksjoner som er litt mer interessante faktisk å gjøre bruk av.

Fullstappet av teknologi

Her finner du nemlig av/på-knapp for den aktive støykanselleringen, innstillinger for Parrot Concert Hall og en syvbånds EQ. Man finner også en batterimåler, men denne hadde vil egentlig helst sett at befant seg på statuslinjen på iPhone slik den gjør med noen av de andre modellene i testen vår.

Når det gjelder Parrot Concert Hall er dette en romeffekt som gir bredere stereobilde og forsøksvis opplevelsen av at musikken spilles av i et større rom enn den egentlig gjør. Effekten er ok og holder på mange måter det den lover, men vi foretrekker likevel i de fleste tilfeller å skru den av. I og med at klokkene låter så bra som de gjør, uten slik digital prosessering, synes vi også det er litt rart at Parrot har valgt å la effekten være på som standard.

Som for å understreke hvor fullstappet av funksjoner Zik er, så har Parrot - med unntak av av/på-knappen - like godt helt droppet fysiske knapper til fordel for en trykkfølsom overflate på den høyre klokken. Dermed skrur man volumet opp og ned ved å skyve fingeren henholdsvis opp og ned på overflaten, mens man bytter låt ved å skyve fremover eller bakover. Start, stopp og svar på innkommende samtaler gjør man ved et raskt trykk.

Det hele fungerer veldig bra, selv om det er en viss fare for at man kan komme borti trykkflaten ved et uhell. Vi må også nevne at Zik har en innebygd sensor som gjør at musikken man lytter til settes på pause når man tar av klokkene og starter igjen når man tar dem på. Luksus kaller man sånt.

Dessverre har Zik det samme problemet som flere andre i testen med at volumet fungerer uavhengig av telefonens volum. De mangler underlig nok også Apt-X, noe vi hadde forventet siden andre avanserte funksjoner som NFC og aktiv støykansellering er på plass. Det er også litt merkelig at Parrot Zik, i motsetning til alle de andre i testen, ikke kan knyttes til mer enn én enhet av gangen.

Det er ingen tvil om at prisen for Parrot Zik er stiv og som testen vår viser finnes det svært gode og billigere alternativer, men om du har penger å bruke på et par eksklusive bluetooth-hodetelefoner får du kvaliteten du betaler for her.

Les også:

Ansiktsinnlogging i Windows

Test: Google Nexus 7

Test: HTC ONE MAX




Denne saken ble første gang publisert 22/11 2013, og sist oppdatert 24/06 2017.

Les også