Prøvekjørt: Tidal – HiFi-streaming

Nå er Tidal klar for Norge

Den leverer musikk med høy kvalitet og snart redaksjonelt innhold tilpasset norsk musikksmak.

TIDAL: Nå er HiFi-strømmetjenesten Tidal tilgjengelig i Norge.
TIDAL: Nå er HiFi-strømmetjenesten Tidal tilgjengelig i Norge. Foto: Skjermbilde
Sist oppdatert
OVERSIKTLIG: Grensesnittet på Tidal (iOS) er oversiktlig og greit. Legg merke til Offline-knappen på høyre side.
OVERSIKTLIG: Grensesnittet på Tidal (iOS) er oversiktlig og greit. Legg merke til Offline-knappen på høyre side. Foto: Skjermbilde

Tidal (www.tidalhifi.com) er et splitter nytt streamingtilbud i Norge.

Tidal er Wimps internasjonale versjon av Wimps egen HiFi-tjeneste. Visuelt skiller Tidal seg fra Wimp med et annet design, men det som er på innsiden av innhold, menyer og innstillinger er så vidt vi kan se mer eller mindre identisk.

Dette gjelder enten vi bruker Tidal på mobil, nettbrett, PC eller via webspilleren. Tidal er rett og slett Wimp med en litt annen påkledning.

Det gjør at om du er Wimp-bruker vil du umiddelbart kjenne deg igjen. Det som ennå mangler i den norske versjonen av Tidal er det «norske» redaksjonelt tilrettelagte innholdet.

– Når det gjelder redaksjonell profil så velger vi til å begynne med å åpne TIDAL i Norge med den globale profilen. Dette er fordi vi har hatt så stor pågang fra nordmenn som har hatt lyst til å prøve, så vi har valgt å åpne en sniktitt for dem som ønsker å prøve TIDAL allerede nå, sier Kristin Eldnes til Klikk Teknologi.

Dersom du i dag er HiFi-kunde av Wimp, så skjer det ikke noe med ditt abonnement – med mindre du selv ønsker å bytte til Tidal.

– WiMP og WiMP HiFi fortsetter akkurat som før og TIDAL introduseres som et separat produkt fra WiMP, sier Kristin Eldnes.

USA først

Tidal ble først lansert i USA i oktober og har høstet relativt gode kritikker. Det som skiller Tidal (og Wimp) fra en del andre HiFi-streamingtjenester, er at de også har samarbeid med rekke utstyrsprodusenter, som Sonos, Heos by Denon, Bluesound, NAD med flere. Dette gjør at Tidal (og Wimp) er tilgjengelig på disse plattformene.

Hva er HiFi-streaming?

HiFi-lyd er ikke definert i noen standarder, men brukes stort sett om lyd som CD-kvalitet (16-bit/44,1 kHz) eller bedre, ofte 24-bit 96/192 kHz.

Bit-tallet referer til musikkens oppløsning (dynamisk oppløsning), mens kHz er samplingsfrekvensen (sier litt om hastigheten til den digitale-til-analoge prosessen). Generelt så anses en høyere frekvens som bedre enn en lav frekvens.

Tidal tilbyr tre nivåer av streaming:

  • Standard: ACC+ 96 kbps
  • Høy: ACC 320 kbps
  • HiFi: FLAC 1411 kbps

ACC (Advanced Audio Coding) er en standard som ble laget for tapsfri lyd og ble i sin tid designet for å etterfølge MP3-formatet. Generelt så kan man si at ACC skal levere bedre lydkvalitet enn MP3 ved samme bitrate.

FLAC (Free Lossless Audio Codec) er et format som ikke forringer lydkvaliteten – og har av den grunn vokst fram som et populært format for lyd.

Tidal streamer HiFi med Flac 1411 kbps/16 bit (Flac- og Alac-filer). Ifølge Wimp er dette over fire ganger bitraten til konkurrerende tjenester. 320 kbps skal tilsvare kvaliteten på en CD. Wimp har eksakt de samme kvalitetsnivåene – gitt at du har Wimp HiFi.

Trenger du nytt anlegg?

Tidal kan du bruke på mobilen (app), på PC-en som en programvare eller via Tidal Web Player (www.listen.tidalhifi.com) eller du skal etter hvert kunne bruke den på systemer som Sonos, Heos by Denon med flere. Skal du strømme Tidal via mobilen er det stort sett ikke mer å tenke på enn at du bør ha et par gode hodetelefoner. Bruker du de medfølgende ørepluggene, tviler vi litt på om du vil høre forskjell på HiFi-streaming versus streaming med standard oppløsning.

Offline

Tidal har som Wimp også et offline-modus. Her er det gjort veldig enkelt å markere et album eller en spilleliste som «offline». Enkeltlåter må legges til i en spilleliste, som så gjøres offline.

Det er også enkelt å lage spillelister og markere album og artister som favoritter. På enkeltlåter må man åpne selve låten og gå til «låtmenyen» for å markere en enkel melodi som favoritt.

Desktoppversjonen av Tidal byr ikke på en offline-mulighet, det er det kun mobil/nettbrett-appene som tilbyr.

Hvordan låter Tidal?

Siden vi i begrenset grad har fått lyttet på Tidal på et egnet anlegg, har vi i denne omgang nøyd oss med å lytte på streaming via mobilen/PC og bruk av hodetelefoner.

LIKT: Det er ikke vanskelig å se likheten mellom Tidal og Wimp.
LIKT: Det er ikke vanskelig å se likheten mellom Tidal og Wimp. Foto: Skjermbilde

Det er ganske greit å høre forskjell på standard- og HiFi-kvaliteten på Tidal. Forskjellen mellom høy kvalitet og HiFi-kvalitet er ikke like tydelig. Her krever det at du har et par gode hodetelefoner.

Med HiFi-skrudd på blir lyden mer åpent og detaljert og bidrar til en behagelig lytteopplevelse. Dynamikken i lydbildet blir også tydeligere.

Tidal er nok mest myntet for deg som ønsker å lytte på god musikk på godt utstyr. Skal du ha noe i bakgrunnen mens du vasker opp, så kan du like godt gå for en rimeligere løsning.

Konklusjon

Tidal koster 199 kroner per måned og er tilgjengelig i Norge nå. Prisen er den samme som for Wimp HiFi. Er du Wimp HiFi-kunde i dag, ser vi ingen umiddelbare grunner til å skulle bytte til Tidal, siden Wimp HiFi på mange måter er en bedre tjeneste på grunn av den norsktilpassede redaksjonelle tjenesten. Samtidig forstår vi godt at Wimp vil ut i verden. Wimp er en god tjeneste og Tidal er nok et bedre navn å gå satse på enn Wimp, som ikke klinger så godt i engelskspråklige land.

Denne saken ble første gang publisert 03/03 2015, og sist oppdatert 02/05 2017.

Les også