Roterende timelapse

Lag en stilig timelapse med iPhone

Dorull, eggeklokke og en iPhone er alt du trenger for dette videotrikset.

Publisert Oppdatert

Det er en rekke triks for å få bedre bilder fra iPhone, men en litt glemt funksjon som kom i kamera-appen med iOS 8 er timelapse.

Apple har kalt dette for tidsforløp på norsk, og du finner den ved å bla helt mot venstre der du veksler mellom de ulike video- og foto-modusene i appen.

En timelapse består av en serie med stillbilder som er tatt med et bestemt intervall, f.eks. hvert sekund eller hvert 30. sekund. Når disse bildene spilles av etter hverandre i vanlig videohastighet (f.eks. 30 bilder i sekundet), får vi en fortfilm som kalles timelapse.

Apple har gjort timelapse-opptak utrolig enkelt. Du trenger verken å velge intervallene mellom bildene eller bilderaten (antall bilder i sekundet) for den ferdige videoen. I stedet lar kamera-appen (og iMovie, dersom du vil blande timelapse-opptaket med andre klipp) deg tilpasse bildehastigheten etter at du har avsluttet opptaket.

Forutsetning: stødig kamera

Et timelapse-opptak vil ta en del minutter. For å få rolige timelapse-opptak må kameraet stå stødig.  Derfor trenger du en eller annen form for stativ.

Internett renner over av ulike gjør-det-selv-løsninger. Søk på «DIY iPhone tripod». Alternativt kan du også kjøpe mer raffinerte stativ eller stativadaptere til akkurat din telefon.

Vi har med hell brukt en dorull. Sett dorullen på høykant og klipp to spor i sidene som passer til iPhonen. Vips så har du et rimelig stødig stativ som du kan plassere på et flatt underlag.

Deretter er det bare å plassere telefonen i forhold til utsnittet du ønsker, og starte opptaket.

Et triks for å unngå at du dytter telefonen ut av stilling idet du trykker utløserknappen på skjermen for å starte og stoppe opptaket, er å bruke hodetelefoner. Knappene på hodetelefonledningen vil nemlig aktivere utløseren på iPhone.

Om du ønsker å ta timelapse-opptakene enda et skritt videre, kan du eksperimentere med å sette en vidvinkellinse som Olloclip foran objektivet på telefonen.

Eggetimeren roterer kameraet

Enda et spennende triks er å lage en roterende timelapse. Gå i kjøkkenskuffen og finn fram eggetimeren. Er du heldig er den flat på toppen, og du kan sette dorullen på timeren. Dermed får du en imponerende, roterende timelapse – 360 graders rotasjon på 60 minutter.

Om du skal kjøpe en eggetimer til formålet, finner du timere med flat topp både på IKEA (39 kr) og Clas Ohlson (49 kroner). Alternativt finnes det også gadgets som er spesiallaget for slike timelapse-opptak, for eksempel Veho MUVI X-Lapse (279 kroner).

Og for ordens skyld, timer-trikset kan selvsagt brukes med andre timelaps-kapable telefoner og småkameraer også - actionkameraer er for eksempel glimrende å bruke til dette.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning