InFocus SP8600

Mørk diva

Kan man virkelig kjøpe en høykvalitets HD-hjemmekinoprojektor for 7.000 kroner. Ifølge vår tester kan du absolutt det.

MØRK: InFocus SP8600 leverer et solid sortnivå.
MØRK: InFocus SP8600 leverer et solid sortnivå. Foto: Home Cinema Choice
Publisert Oppdatert

Kort sagt:

+ Mye for pengene

+ God bildekvalitet

+ Fleksible innstillinger

- Litt regnbueeffekt

- Mørke scener kan mangler detaljer i skyggene

Normalt er projektorer som koster godt under 10.000 kroner enten rettet mot forretnings- eller utdanningsmarkedet eller så er det stort sett «tulleprodukter». Og det finnes ingen gjemmesteder for dårlig kvalitet når du ser på et bilde som er 100 tommer bredt eller mer.

Med dette i tankene var jeg bekymret for InFocus SP8600. Men skepsisen ble endret til entusiasme når jeg fant ut at den bruker en DarkChip 3 (DC3). Dette er en generasjon videre fra DarkChip 2-systemet som man vanligvis finner i budsjettprojektorer (DLP) og som vi finner i BenQ W1100. DC3 har fordeler foran DC2 når det kommer til farger, støynivåer og spesielt på kontrast.

Den andre viktige delen med SP8600 sitt optiske system er en hurtig (3x) sekssegmenters fargehjul som skal hjelpe de rimeligste DLP-projektorene mot den såkalte regnbueeffekten. Fargene derimot skal få hjelp fra den såkalte Unishape lampeteknologien. Teknologien sørger for at lampen kontinuerlig justerer lysutbyttet for å passe fargene som til enhver tid spilles gjennom fargehjulet.

Billigprojektoren fra InFocus er blitt utstyrt med to HDMI-porter og en 12 volt trigger - til glede for alle som vil bruke projektorene i en hjemmekinoinstallasjon.

På faktaarket er det lite eller ingenting som avslører den som en lavpriset hjemmekinoprojektor.

Kanskje er byggekvaliteten dårlig? Det er så vist ikke den peneste projektoren i klassen, med en matt plastoverflate. Men den er liten nok til å lagres i et skap når den ikke er i bruk og den har nok kurver til ikke å se stygg ut om du på plassere den på salongbordet.

Latterlig bra ytelse

Spesifikasjoner: InFocus SP8600

3D: Nei

Full HD: Ja, 1080p24

HDMI: Ja, 2x

Component video: Ja

PC-inngang: Ja, 1 D-sub

Oppløsning: 1920x1080

Lysstyrke: 1800 Lumens

Kontrast: 5000:1

Størrelse: 326 x 104 x 254 mm

Vekt: 3,5 kilo

SP8600 kommer med en innebygd høyttaler og etterlater projektorenes lysutbytte på 1800 Lumens som den eneste tingen som bekymrer. Et lysutbytte på denne størrelsen kan være bra på en dyrere modell, men på en rimelig budsjettmodell som SP8600 kan lysstyrken gå ut over kontrastnivåene og føre til dårlig svartnivå.

Når vi setter opp maskinen avslører den at den har verken horisontal eller vertikal optisk bildeforflytning. Dette er normalt på det prispunktet SP8600 opererer, men vi nevner det fordi det gjør at mange brukere må ta i bruk den såkalte keystone-funksjonen for å korrigere bildet. Denne teknologien kan forstyrre bildet noe.

Optisk zoom er begrenset til 1,2x, men SP8600 byr på mange muligheter for fintuning, blant annet justering av gamma og fargestyring.

Som vi håpet, øker DC3-prosessorene projektorens ytelse latterlig bra i forhold til hva den koster.

Detaljene reprodusert fra Coen-brødrenes film «The True Grit» er super, for eksempel er bakgrunner og filmens store mengder med skjeggete manneansikter rendret på en utmerket måte. Bildets kontrast er eksepsjonell for en projektor i dette prissegmentet. Den høye lysstyrken hjelper det hvite og de lyse fargene som ventet, men uten å ødelegge svartnivået, slik vi fryktet.

Det finnes mange projektorer til både 10.000 kroner og over som ikke leverer de dunkle nattscenene i The True Grit like overbevisende som SP8600.

Lite støy

Bevegelser håndteres også bra med lite bevegelsesstøy, unaturlige vibrasjoner og regnbuestøy er kun så vidt merkbar der svært lyse objekt dukker opp foran svært mørke bakgrunner - som ikke skjer veldig ofte. Stort sett er også andre typer støy som sjakkmønstrede objekter (dot crawl) eller korn er stort sett godt undertrykt.

Det eneste bisarre unntaket skjedde under en av våre favorittscener, kortscenen i Casio Royale (med Daniel Craig). Under denne sekvensen kunne vi se til dels kraftige områder med støy i hudtonene. Et fenomen vi ikke klarte å gjenskape på noen andre filmer vi testet projektoren mot. Om dette skjer hos deg, så har InFocus lagt ut en programvareoppdatering som skal fikse dette problemet.

Sett bort fra den lite synlige regnbueeffekten og det sjeldne støyproblemet i Bond-filmen, så er det eneste jeg kan klage på er at mørke scener kan virke litt slappe takket være manglende detaljer i skyggepartiene.

Men i dette prissegmentet er dette forhold vi faktisk forventer å finne, men vi forventer ikke å finne en ytelse som er så god som på SP8600.

InFocus SP8600 er derfor et hjemmekinokupp av de største. Løp og kjøp!

Finn laveste nettpris:
Les også:

Julegavene du egentlig vil ha

Test: Motorolas lekre, nye Razr

Test: Samsung Galaxy Tab 8.9

Hva betyr denne strekkoden?

LATTERLIG BRA: For 7.000 kroner får du en projektor med latterlig bra ytelse, ifølge vår tester.
LATTERLIG BRA: For 7.000 kroner får du en projektor med latterlig bra ytelse, ifølge vår tester. Foto: Home Cinema Choice

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning