Garmin Virb Elite

Spennende utfordrer

Sist oppdatert

Garmin Virb Elite er ekstra interessant for alle som bruker Garmins treningsutstyr fra før. Kameraet har GPS, barometrisk høydemåler og G-sensor. I tillegg kan du koble til en rekke sensorer som støtter ANT+, som er standarden som Garmin bruker til pulsmålere, kadensmålere, skrittellere, temperatursensorer og så videre.

All informasjonen fra disse sensorene lagres i en GPX-fil på Virb sammen med videoopptakene. Når alt dette mates inn i Garmins videoredigeringsprogramvare Virb Edit, kan du da legge denne sensorinformasjonen som såkalt overlays på videoen du lager. Du kan altså enkelt lage en video av at du står på ski, hvor hastigheten til enhver tid vises, hvilke G-krefter som er i sving, hvilken høyde du er på osv. Og med tilkoblet ANT+-utstyr i tillegg, kan du legge på info som puls, kadens, temperatur og så videre.

Dette er veldig tøft, og får Garmin virkelig til å stå ut med en ekstremt høy gadgetfaktor. Det er selvsagt mulig å kombinere GPS- og treningsdata fra en GPX-fil med hvilket som helst videoopptak fra hvilket som helst kamera, men det blir mye styr. Virb Elite og Virb Edit gjør dette til en lekende lett affære.

En annen spennende egenskap er LCD-søkeren som sitter på av Virb. Denne er ikke bakbelyst, noe som gjør kvaliteten på det du ser i søkeren så som så. Men det sparer batteri, og Virb skiller seg virkelig ut på batterilevetid. Dessuten blir det lettere å se skjermen jo lysere det er i omgivelsene, ikke omvendt, slik det vanligvis er med bakbelyste LCD-skjermer. Skjermen gir deg en lang rekke informasjon underveis, og en smart detalj er et elektronisk vater som enkelt lar deg sette opp kameraet vannrett.

Om du trenger søker med bedre bilde brukes WiFi og smartmobil. Vi brukte appen svært lite under testingen. Menysystemet på kameraet er nemlig testens beste, og appen er veldig begrenset. Det er skuffende at man ikke kan laste verken bilder eller video ned på smarttelefon eller nettbrett. Det kan du med både AEE, GoPro og Sony, noe som gjør disse tre lett å like for alle som liker å poste bilder å video på nett mens man er ute på tur.

Garmin har et spesielt festesystem, men det fungerer veldig bra. All justering av tilkoblingene låses i posisjon ved hjelp av mothaker i leddene. Dermed ristes ikke ting løst. Det finnes et greit utvalg av festetilbehør, og en smart detalj er at det følger med en adapter som gjør at du kan bruke GoPro-festeutstyr også med Virb.

Virb har alle opptaksmodus du trenger, og kameraet kan prosessere slowmotion-video for deg uten at du trenger å gå via videoredigeringsprogram for å få det til. Dette gjør det ved å fange video i 120 bilder i sekundet, for så å spytte ut en ferdig video med 30 bilder i sekundet.

Spesifikasjoner

  • 720p-video: 30, 60 fps
  • 1080p-video: 30 fps
  • Fotooppløsning: 16 megapiksler
  • Vidvinkel: ikke oppgitt, men ca. 170 grader
  • Bildestabilisator: ja, med beskjæring
  • Trådløsfunksjon: WiFi
  • GPS: ja
  • LCD-søker: ja
  • Vekt kamera: 181 gram
  • Vekt med hus: ikke inkludert
  • Vanntetthet: IPx7 (1 meter, 30 min)
  • Målt batteritid 1080p/30 fps: 2t 35 min

Dessverre fungerer dette bare med standardoppløsning, noe som for mange er enda en «dealbreaker». I 720p er 60fps som konverteres til halv hastighet dessverre beste slowmotion-alternativ.

Kameraet tar seg også av prosesseringen av timelapse - ingen grunn til å prosessere tusenvis av bilder i redigeringsprogrammet selv, med andre ord. Merk at kameraet ikke støtter noen PAL-formater, uten at det spiller noen stor rolle i dag som alt utstyr støtter NTFS.

Også Virb Elite leverer bilder i toppklasse. De er skarpe, detaljerte og fargerike, og lysmåleren gjør en utmerket jobb. Vi legger merke til at den automatiske hvitbalansen gir litt varmere bilder enn de andre. Vi liker dette fordi de da ser mindre «digitale» og harde ut, men dette er selvsagt en smakssak.

Virb Elite er et kjempespennende kamera med et godt festesystem. Men kameraet er stort og tungt, noe som gir visse begrensninger.

Siden det er værtett uten bruk av undervannshus, er også lyden ganske dårlig, og man kan ikke ta det ut av noe hus for å forbedre den.

Vi har ikke noe problem med å anbefale Virb, men vær oppmerksom på begrensningene i appen, mangelen på 120 fps i 720p og den dårlige lyden.

Les også:

Test: Sony Xperia Z2 Tablet

Test: Tivoli System Two+

Bra lyd på hodesett for gamere

Vi har testet 20 hodetelefoner til trening

Denne saken ble første gang publisert 21/05 2014, og sist oppdatert 24/06 2017.

Les også