Gammel, men god

Samsung UE55D8005

Gammel traver som er på vei ut av markedet, men finner du et restlager kan det fortsatt være et godt kjøp.

GOD OG GAMMEL: Denne ble lansert i 2011 men er fortsatt en god TV om du får den til en ok pris.
GOD OG GAMMEL: Denne ble lansert i 2011 men er fortsatt en god TV om du får den til en ok pris. Foto: Techradar/HjemmePC
Sist oppdatert

Det er litt ille å kalle en TV som ble lansert i 2011 for gammel. Men dette er en TV som har gjort sitt for Samsung og er på vei ut av markedet. Du vil derfor kunne slite med å finne denne på nettet, men det kan være at en og annen forhandler har et par stykker av denne i et hjørne.

Er du en god pruter, kan du da gjøre et godt kjøp (helst et stykke under prisen vi har oppgitt her). TV-en har et bra design med en tynn ramme rundt skjermen. Den har god støtte for multimedia, god på 3D og har supre 2D-bilder. Til riktig pris kan dette være et godt kjøp.

Da denne TV-en kom i 2011 var det en etterlengtet TV og både design og spesifikasjoner vakte oppsikt da den kom i salg.

Rammen rundt den 55 tommer store skjermen er kun 5 millimeter. Denne TV-en var også den som introduserte Samsung Smart Hub, som er Samungs Smart TV-system. Dette gjorde TV-en også til en av de første med en brukbar løsning for Smart TV. TV-en er også utstyrt med 2.-generasjons 3D-paneler og 3D-brillene fikk Bluetooth fremfor tidligere IR-løsninger.

Flust med funksjoner

Det nesten kantløse designet på UE55D8000 og gir mer mening enn besettelsen om å lage de tynneste TV-ene. Tross alt ser man på TV-en forfra og ikke bakfra. Den tynne rammen bidrar også til at størrelsen på TV-en ikke er så dominerende enn om den hadde hatt en tykk bred ramme.

Portutvalget er bra og består av fire 3D-klare (v 1.4) HDMI-porter, kablet og trådløst nettverk og støtte for DLNA og Samsungs AllShare. USB-portene støtter flere filmformater.

Samsungs Smart Hub representerte en ordentlig fornyelse av måten man aksesserer nettverksinnhold på en TV da det ble lansert I 2011 og var en kraftig forbedring av forrige generasjon (Internet@TV).

Grensesnittet er rent og pent presentert og organisert på en god måte og er mer forlokkende å bruke enn grensesnitt vi har sett tidligere.

Vi er imponert over hvor mye innhold dette nye grensesnittet kan håndtere uten å bli overlesset og klumsete. Hvor nyttige appene som følger med er kan sikkert diskuteres, men sjekk at TV-en har de appene du ønsker å bruke.

Blant bildejusteringene finner vi en separat justering av baklyset og lysstyrken, en booster av mørke toner, ulike innstillinger for dynamisk kontrast (inkludert et av-modus), gammajusteringer og hvitbalansejustering via rød, bål, grønn samt justering av fargemetning.

GOD FARGER: Et svært godt sortnivå bidrar også at TV-en klarer å levere gode farger.
GOD FARGER: Et svært godt sortnivå bidrar også at TV-en klarer å levere gode farger. Foto: Techradar/HjemmePC

Bildekvalitet

Spesifikasjoner: Samsung UE55D8005

  • Størrelse: 55 tommer
  • Type: Kantlyst LED LCD
  • Trådløst nettverk: Ja
  • 3D: Ja, aktiv
  • Oppdateringshastighet: 200 Hz
  • Oppløsning: 1920 x 1080
  • TV-mottager analog: Ja
  • TV-mottager digital: Ja
  • Scart med RGB: Ja, 2 x
  • HDMI: 3 stk. versjon 1,4
  • ARC: Ja
  • Komponent inn: Ja, 1x
  • Lansert: 2011
  • Annet: Smart TV, stemmestyring, gesturekontroll og ekstra touchfjernkontroll

Som med designet vet bildet 55D8005 serverer hvordan det skal gjøre entre. Ved å bruke det dynamiske forhåndsvalget i menyene, er bildet ekstraordinært aggressivt med slående farger, kraftig kontrastforhold og teksturer og detaljer ser ut som en slags «super-HD». Det hele er iøynefallende, men også uinteressant. Det er for mye, spesielt når det kommer til farger og skarphet. Heldigvis er det dynamiske modusen bare et uttrykk for noen av styrkene til 55D8005.

Med en gang du har overtatt styringen av baklyset og kontrasten, sitter du igjen med et fenomenalt kontrastnivå. Svartnivået kan ikke konkurrere med plasma, spesielt ikke når bildet består av en miks av mørke og lyse elementer, men for en LCD er dette veldig imponerende.

ET godt svartnivå er også ofte et godt fundament for å lage gode farger, noe 55D8005 beviser. Evnen til å kombinere skarpt hvitt og farger I den samme rammen som troverdig svartnivå, gjør også at man får til et svært gode detaljer u skyggenivåene.

For å understreke dette, så sliter heller ikke TV-en med et inkonsistent baklys som vi finner på svært mange kantbelyste LED-TV-er.

Kombinasjonen av lysstyrke og kontrast er også ansvarlig for slagkraften til fargepaletten til TV-en. Det er mulig å skyve fargene så langt at til og med «EastEnders» ser ekstra fargerikt Pixar-produksjon, men med litt forsiktighet kan fargepaletten tas ned til et mer sensitivt nivå der fargetoner ser naturlige ut med glatte overganger uten at man mister noe av kraften i fagene.

Vi nevner også skarpheten til denne TV-en. Selv om du slår av den dynamiske forhåndsinnstillingen og skrur ned skarphet-innstillingen til mellom 20 og 30 etterlater deg med et bilde som fortsatt ser skarpt og detaljert ut, men ikke støyete og prosessert.

Og de gode nyhetene med 55D8005 fortsetter. TV-en gjør en god jobb med å oppskalere standarddefinert bilder på den svære 55 tommers skjermen. Bevegelsesbilder ser bedre ut enn på tidligere modeller og skyldes nok forbedringer i Samsungs prosesseringsmotor og det raskere panelet.

Den forbedrede bevegelseskontrollen betyr også at vi har færre motiver for å prøve Samsungs Motion Plus-system, men om du har litt problemer med rystelser kan du prøve «Clear»-innstillingen.

Den supre 2D-ytelsen på 55D8005 setter forventningene våre for 3D-avspilling som blir mer eller mindre oppfylt. Nivået på lysstyrke og fargemetning i 3D-bildene består selv etter at du har iført deg 3D-brillene.

Kanskje på grunn av den økte dynamikken til TV-en ser den også ut til å levere dypere og mer definerte 3D-bilder, men uten å gå for bi et punkt der det blir ukomfortabelt.

Et par mindre tilfeller på minussiden må vi ta med. Fargene kan av og til inneholde for mye rødt eller gult et lite sekund og når et bilde inneholder mye av en enkelt farge kan midten av bilde se en tanke mørkere ut enn kantene, men dette er noe de fleste kantbelyste LED-TV-ene sliter med.

Lyd

Lydkvaliteten er overraskende god, men en åpen mellomtone som bidrar til en troverdig og klar dialog og komplimenterer diskanten og I tillegg en troverdig mengde med bass.

Brukervennlighet

Introduksjonen av Smart Hub gjør 55D8005 enklere å bruke enn TV-er flest som bruker multimedia, DLNA og nettjenester. Nå får du tilgang til alt fra en enkel side. Det universelle søkeverktøyet fungerer også godt og du søker på tvers av alle tjenester inkludert det åpne nettet.

Menyene er pent presentert og de interaktive instruksjonsmanualene viser en kort forklaring på hva valget kan gjøre for deg.

Standardfjernkontrollen er også akseptabel. Den ser ikke like bra ut som den glamorøse TV-en, men layout på knapper og logikken er bra.

Du kan også velge en tilleggs-fjernkontroll til TV-en og denne kommer til sin rett samen med Smart Hub-menyene og gjør det letter å velge ikoner. Alt i alt er 55D8005 rett fram og enkel i bruk.

Konklusjon

Samsung 55D8005 er satte på mange måter en ny standard for multimediehåndtering og Smart TV da den ble lansert i 2011. Ytelsene er gode både i 2D og 3D og lydbildet er helt ok.

Sammen med en nesten kantløs design, rikelig med tilkoblinger og god brukervennlighet er 55D8005 fortsatt et godt kjøp. TV-en tikker mot slutten av sin levetid i norske butikker og du vil nok oppleve at ekspeditøren ser rart på deg om du spør etter denne modellen. Men har de en rest på lageret og du får den til en god pris, så kan du gjøre et godt kjøp.

Les også:

Billig og bra TV til hytta, gutterommet og kjellerstua

Genial dings - for trådløs musikk

6 fotoapper du bør sjekke ut for iPad og Android

Test: Nexus 7 - billig og bra nettbrett med Android




NY GENERASJON: Denne TV-en introduserte Smart Hub, som er Samsungs Smart TV-konsept.
NY GENERASJON: Denne TV-en introduserte Smart Hub, som er Samsungs Smart TV-konsept. Foto: Techradar/HjemmePC

Denne saken ble første gang publisert 26/04 2013, og sist oppdatert 25/06 2017.

Les også