Fjorårets toppmodell

Samsung UE46ES8005

Er du på jakt etter en toppmodell får du nå en av fjorårets toppmodeller til Samsung til en hyggelig pris.

SMART: Samsung har klart å lage en Smart TV-funksjon som faktisk har litt verdi. Designet på Samsung UE46ES8005 er også veldig bra.
SMART: Samsung har klart å lage en Smart TV-funksjon som faktisk har litt verdi. Designet på Samsung UE46ES8005 er også veldig bra. Foto: Produsent
Publisert Oppdatert

Kort sagt:

+ Uimotståelig design

+ Utmerket på 2D

+ Veldig bra på 3D

+ Ledente på Smart TV-funksjoner

- Dårlige forhåndsinnstilte bildevalg

- Bevegelseskontrollen kan være frustrerende

- Baklyset smitter/blør litt på 3D

- Middels bra lyd

Samsung UE46ES8005 var i fjor en av toppmodellene til Samsung. Med LG pustende i rett bak med suverene modeller som 55LM660T og 47LM670T måtte UE46ES8005 oppfylle de fleste krav vi setter til en topp-TV.

TV-en har et strålende utseende, mye takket være den ultratynne sølvrammen. Den er også imponerende utstyrt med tilkoblinger og det beste av alt er at den har flere funksjoner enn hva folk flest trenger i løpet av livet.

Noen overskrifter i så måte er 3D og Smart TV. 3D-avspillingen er av den aktive typen.

TV-en er også velutstyrt med justeringsmuligheter og takler et variert innhold av multimedia og spiller av de mest vanlige filformatene enten via USB eller en PC på nettverket.

Det siste høydepunktet på UE46ES8005 er en trio med alternative fjernstyringsløsninger basert på gesturer, stemme og en touchpad-fjernkontroll.

I samme serie finner man også den litt større UE55ES8005 (16.990 kroner) og den litt mindre 40 tommeren (UE40ES8000 til 9.990 kroner)

Funksjoner

Et TV-design som er så attraktivt som på UE46ES8000 må nesten kunne karakteriseres som en funksjon i seg selv. Det er nok mange som har latt seg friste av den syltynne metallrammen og den nye foten som kom i fjor. Så tynn er rammen rundt skjermen at Samsung har måtte lage en liten forhøyning på toppen av TV-en for å få plass til kameraet som du blant annet kan brukes til Skype.

Baksiden på UE46ES8000 er ikke like tynne som vi har sett på noen av de tidligere kantlyste LED-TV-ene til Samsung, men den er fortsatt mer enn tynn nok til å kunne henges på veggen - om du kan avstå det elegante stativet TV-en er utstyrt med.

Veggmontering er også gjort mulig ved at mange av koblingene er laget for aksess fra siden. TV-en har også rikelig med tilkoblinger og kommer i form av fire HDMI, en trio med USB-porter og både kablet og trådløst nettverk.

USB-koblingene kan brukes til å spille av et rikt utvalg av foto, video og musikkfiler - eller du kan bruke den for å sette opp en USB-harddisk for å ta opp TV-sendinger om du bruker den interne HD-tuneren.

Det samme brede utvalget av filer kan leveres fra en PC med DLNA på nettverket.

Smart TV

Spesifikasjoner: Samsung UE46ES8005

 • Størrelse: 46 tommer
 • Type: Kantlyst LED LCD
 • Trådløst nettverk: Ja
 • 3D: Ja, aktiv
 • Oppdateringshastighet: 200 Hz
 • Oppløsning: 1920 x 1080
 • TV-mottager analog: Ja
 • TV-mottager digital: Ja
 • Scart med RGB: Ja, 1 x
 • HDMI: 3 stk. versjon 1,4
 • ARC: Ja
 • Komponent inn: Ja, 1x
 • Lansert: 2011
 • Annet: Smart TV, stemmestyring, gesturekontroll og ekstra touchfjernkontroll

2012 var på mange måter Smart TV-året og det er ingen overraskelse at Samsung prøver å holde sin plattform et hestehode foran resten av bransjen.

To signifikante forbedringer treffer deg så snart du trykker på Smart Hub-knappen på fjernkontrollen.

Det første er at Samsung har økt oppløsningen på hjem-skjermen på Smart Hub slik at det hele ser penere ut og får plass til flere innholdsikoner - uten at det hele ser for tett ut.

Det andre er at Samsung har lagt til nye seksjoner med nye innholdselementer, blant annet en familiesone der blant annet bilder kan deles mellom flere familiemedlemmer.

3D bildene

TV-en leveres med to par briller og systemet som bruker er av den aktive typen. Samsung hevdet ved lanseringen av UE46ES8000 at de hadde innført en rekke nye egenskaper for å redusere problemet med skyggeeffekter, ghosting og støy som viste seg på neon av 2011-modellene til Samsung.

Prosesseringen på innsiden av UE46ES8000 er produsert via en tokjerneprosessor, noe som gjør at TV-en kan håndtere flere algoritmer I realtid. Dette er spesielt viktig når det kommer til hvor nøyaktige TV-en kan analysere innkommende bilder og gjør at TV-en kan analysere flere segmenter på bildet enn tidligere, slik at TV-ens automatiske lysjusteringer kan levere mer nøyaktige resultater.

UE46ES8005 drar også nytte av Samsungs mest kraftige 800CMR prosessor for reproduksjon av bilder i bevegelse. Og som vanlig er det godt å finne ut at de fleste nøkkelelementene i TV-prosesseringen kan bli justert til ulike nivåer via skjermmenyene.

Samsung har heller ikke med UE46ES8000 søkt om å bli en del av ISF (Image Science Foundation), men det stopper ikke UE46ES8000 fra å være ordentlig utstyrt med farge- og gammajusteringer.

Det eneste smårusket med oppsettverktøyene er at baklysjusteringen kunne gjort seg med noen flere innstillinger for å gi flere muligheter for fintuning - og at ikke alle av forhåndsinnstillingene er like brukbare.

Bildekvalitet

PEN: Tynn ramme og en stilig fot gjør Samsung UE46ES8005 til en svært pen TV.
PEN: Tynn ramme og en stilig fot gjør Samsung UE46ES8005 til en svært pen TV.

Dersom du holder deg til de ulike forhåndsinnstilte bildevalgene Samsung tilbyr deg på UE46ES8005, så blir du skuffet. Dette fordi måten alle forhåndsinnstillingene pusher kontrast og lysstyrke på baklyset gjør bildene iøynefallende og det etterlater overkokte farger, mørke scener litt grå og konsistensen til baklyset blir seende gjennomsnittlig ut.

Heldigvis kan du forbedre måten bildet ser ut via ikke mer kompliserte innstillinger enn å sette baklyset tilbake en plass mellom seks og ni (avhengig av lysstyrken i rommet ditt) og sørge for at kontrasten aldri er over 75-nivået.

Med disse enkle endringene på plass, går bildene på TV-en fra gjennomsnittlig til utmerket. Spesielt imponerende er ytelsen til kontrastnivået, siden skjermen kombinerer kraftige lyssterke farger og det reneste hvite med noe av det mørkeste svarte vi har sett på noen kant TV-er til nå (2012).

Det kan være tilfeller der vi føler at det dypeste svarte ikke er like sort som fjorårets modeller. Men isteden får du en mer følsom balanse mellom dybden i svartnivået og detaljer i skyggepartier., neo som gjør at TV-ens gjengivelse av mørke senere totalt sett er veldig bra.

Farger ser ut til å leverer enda flere sjatteringer en i fjor, uten at TV-ens brede fargespekter er ødelagt. Vi er vant til at LED-drevne TV-er ser lyse og kraftige, men bildet på UE46ES8000 er spesielt iøynefallende - selv etter at du har tonet ned de sinnssvakt høye baklysinnstillingene.

Høyoppløst

En annen styrke til UE46ES8000 er skarpheten i bildene. HD-materiale ser imponerende detaljert og hensynsløst skarpt ut, men også mer eller mindre støyfritt.

For å se denne effekten best må du være forsiktige med noen av TV-ens prosesseringselementer, for eksempel prosessering av bevegelsesbilder bør setes på et lavt nivå - om det i det hele tatt skal være på og alle innstillinger for støyreduksjon bør slås av når du ser på HD-materiale.

Mens Samsung UE46ES8000 helt klart overbeviser når vi ser HD-filmer og TV-shop, så har TV-en talent også for standardoppløst materiale. Kraften og fargen til den tokjerneprosessoren tillater at SD-kilder oppskaleres svært godt og faktisk legger til detaljer og skarphet samtidig som støy fra kilden reduseres.

3D-bilde

De gode nyheten fortsetter med en gang du setter på deg et par av Samsung imponerende lettvektere av noen 3D-briller.

Samsung UE46ES8000 serverer nemlig noen av de fineste aktive 3D-bildene vi har sett fra en TV - spesielt på en LCD-basert skjerm.

Fjorårets nye Samsung panel og prosesseringsstyrke har i stor grad redusert mengden av skyggeeffekter og doble bilder du ser når du titter på 3D-materiale.

Du kan se tynne spor over svært lyse objekter på lang avstand om disse dukker opp på en mørk bakgrunn. Men så sjelden og så små er disse skyggeeffektene at det knapt er verdt å nevne.

3D-bildene til TV-en imponerer også med kraftig lysstyrke. Resultatet er at man opplever et langt mindre tap av lysstyrke enn man vanligvis får når man bruker aktive 3D-briller. Dette gjør at fargen holder seg vibrante og møre sener beholder mer detaljer i skyggene.

Der er et problem med 3D-bildet. Mens TV-en forsiktig skifter baklyset et par gir opp når det oppdager at du ser 3D, dette betyr at i mørke sener kan du se noen områder der baklyset ikke er konsistent på hver side av skjermen.

Fjernkontroll vs. fjern control

Samsung introduserte en trio med nye kontrollmuligheter i 2012. Først har vi en nummer to fjernkontroll med touchpad for enklere navigering på nettet og i Smart Hub-menyene. For det meste av tiden fungerer den godt. Den er sensitiv nok til å fungere når vi sveiper og den kommer til og med utstyrt med en mikrofon for stemmegjenkjenningssystemet til TV-en.

Det eneste som er feil er at nå du skal gjøre et valg eller trykke på en link, så sklir fingrene litt slik at markøren flytter seg før du får gjort valget ditt.

Kontrollmulighet nummer to er stemmestyring. Systemet fungerer så lenge det er stille i rommet, du snakker tydelig og helst med en viss engelsk aksent.

Den siste kontrollmuligheten er bevegelseskontrollen eller gesturer. TV-en registrerer bevegelser til hånden din overraskende enkelt om du tar deg tid til å sette oppå systemet på riktig måte. Det sliter litt i dårlig lys og ja, det er ganske vanskelig å få markøren på skjermen til å gjøre små nok bevegelser når du kommer nær linken du vil trykke på

Sammen med stemmestyringen kan du faktisk styre TV-en uten bruk av en fjernkontroll

Alt i alt så har kanskje Samsung forsøkt å gjøre for mye med sine fjernkontroll-innovasjoner på en generasjon. Bevegelsessystemet føles som om det er blitt introdusert før det var helt klart.

Lyd

Sammen med TV-ens briljante bilder - etter kalibrering - leverer den også en godkjent lydopplevelse. Som vanlig med tynne TV-er, så finner vi verken nok bass eller nok dynamikk til at det svinger ordentlig sammen med actionscenene. Men mellomtonene er ganske åpne, slik at lyden sjelden lyder harsk eller rotete og detaljeringsgraden i diskanten er ganske sterk.

Konklusjon

Samsung er aggressive med UE46ES8005 og kombinerer ledende funksjoner med et elegant plassbesparende design og noe av det beste bildekvaliteten en LCD-TV kan tilby.

Spesielt imponerende er måten Samsung forsøker å revolusjonere måten du samhandler med TV-en på. Men vi har noen minus i margen, som at forhåndsinnstillingene er dårlige og der er noe problemer med baklyset når man ser 3D-materiale, og du må være forsiktig med innstillingen for deler av TV-ens prosesseringsinnstillinger. Alt i alt er Samsung UE46ES8005 er fortsatt et svært godt kjøp.

Les også:

Huawei Ascen W1: Super billigmobil

Samsung Galaxy S4: Massiv og overveldende

Test: Nikon D7100

Den tøffeste appen til iPhone 5

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning

Tjenester fra Nettavisen