Philips Aurea 42PFL9903H/10

Ambilight på syre

På TV-fronten er Philips mest kjent for å lage knakende gode LCD-TV-er, og for sin Ambilight-teknologi. Med Aurea har de tatt sistnevnte et steg videre.

Sist oppdatert

Gadgetsfakta

Størrelse: 42 tommer

Oppløsning: 1920 x 1080 piksler

Lysstyrke: 500 cd/m2

Kontrastforhold: 30.000:1 (dynamisk)

Responstid: 2 ms

DigitalTV: Ja

100 Hz: Ja

DLNA: Ja

HDMI: 4 stk.

PC-inngang: 1 stk. D-SUB

Komponent: 1 stk.

Strømforbruk i standby: 0,15 watt

Mål (med fot): 112 x 81 x 30,5 cm

Vekt: 48,5 kg

www.philips.no

Ambilight er navnet på Philips' belysningsfunksjon, hvor veggen bak TV-en blir opplyst av farger fra TV-bildet.

Dette skal gi en mer behagelig TV-opplevelse, og en følelse av at du har litt større skjermflate enn det du egentlig har. For at dette skal fungere optimalt er du avhengig av å ha TV-en inntil en hvit, eller i alle fall, en lys vegg.

Med Aurea kan du nyte Ambilight-funksjonen selv om du har en mørk vegg bak, eller du av en eller annen grunn har TV-en midt på gulvet.

Les også: De beste 37-tommerne

Lysende ramme

Det er nemlig en grunn til at Aurea har en tykk hvit ramme rundt skjermbildet. Bak er det nemlig montert 150 LED-lys som kan lyse opp rammen med de samme fargene som til enhver tid befinner seg i TV-bildets ytterkant, dette har Philips kalt Ambilight Spectra.

Og har du en lys vegg bak vil fargene fortsatt smitte over på veggen slik som med tradisjonell Ambilight.

Effekten blir likevel mye sterkere enn hva man er vant til med vanlig Ambilight, fordi rammen kommer mye tettere på TV-bildet enn veggen noen gang kan gjøre, dermed blir TV-bildet nesten forlenget ut i rammen, og så videre ut på veggen.

Les også: iPhone blir billigere

Må dempes

Så hva synes vi om å sitte å se på et lysshow mens viser på TV eller film? Det er nok en smakssak. I begynnelsen syntes vi fargene på rammen var litt vel definerte og nesten mer lyssterk enn selve TV-bildet, noe som kan virke forstyrrende.

Heldigvis har du mange innstillingsmuligheter, og etter å ha senket lysstyrken litt og tatt ned fargeintensiteten noe så ble det etter hvert ganske behagelig å se på, skjønt effekten er nok størst for dem som sitter i stummende mørket og ser på film.

Les også: Test av Philips 52PFL9632

Teknologisk bildekvalitet

Men det er selvsagt flere grunner til å ta en titt på Aurea enn bare Ambilight-effekten. Philips kan LCD, og viser det til fulle også med Aurea.

Her får du med det meste av Philips' bildeforbedringsteknologier, blant annet Perfect Pixel HD-motor, som analyserer og forbedrer bildet ved å se på skarphet, fargemetning og støy i bildet og Perfekt Natural Motion for å skape jevnere og skarpere bevegelser i TV-bildet.

Selvsagt snakker vi full HD-oppløsning her, og som de fleste nye TV-er støtter Aurea 1080p/24, hvilket tilpasser bildeoppdateringen til de 24 bildene i sekundet som kinofilmer bruker. TV-en byr også på 100 Hz oppdateringsfrekvens.

Litt mye

I utgangspunktet syntes vi Aurea prosesserte bildene våre litt mye.

Spesielt tydelig var dette på standardsignals TV-bilder. Har ble bildene nesten seende ut som levende vannmalerier, men med absolutt alt av forbedringsfunksjoner skrudd opp på full guffe er ikke det så rart.

Ved å dempe noen og skru andre helt av fikk vi et TV-bilde vi likte, og nettopp det er styrken ved litt dyrere TV-er som dette. Selv om standardinnstillingene ikke fungerer finnes det alltid en måte å oppnå resultatet du vil ha.

Høyttalerne på Aurea bør også nevnes. De sitter bak på TV-en, og inder innstillingsveiviseren kan du enkelt stille inn lyden slik du vil ha den ved hjelp av lydklipp, og vi må synes faktisk ikke lyden ble så verst.

Langt bedre enn mange andre TV-høyttalere vi har hørt, men fortsatt ikke så bra at vi ikke heller kobler lyden om vårt eget høyttaleranlegg.

Aurea har også støtte for DLNA, dermed finner du en nettverksport bakpå TV-en. Dermed kan du se gjennom delte filer på ditt lokale nettverk og spille av musikk, bilder og filmer, i alle fall om de er i et format som TV-en støtter (mp3, jpg mpeg1 og mpeg2).

Philips har gjort det enkelt å finne fram til DLNA-innhold gjennom at du velger PC-nettverk som kilde, og dermed kommer alle delte ressurser opp i menyen.

Bildekvaliteten

Aurea har som sagt nok av innstillinger for å få standardoppløst materiale til å se bra ut, men det er med full HD-oppløsning at skjermen virkelig skinner.

Fargene er sterke uten å bli tegnefilmaktig, sortnivået er dypt, uten at detaljene i mørke scener gror igjen, og vi så ingen tegn til såkalt "clouding" hvor baklyset skaper lysere områder på en ellers mørk skjerm. Baklyset ser også ut til å greie å gi en jevn belysning i lysere scener.

Kanskje er det tendenser til litt skyggedannelser helt ute i kanten av skjermen, men det er nærmest ubetydelig.

Les også: Test av Samsung LE52A656

Dyr, men god

At Aurea er dyr skal ikke skyves under en stol, men samtidig må det innrømmes at den er en knakende god TV.

Men hovedpoenget, og det alle besøkende kommer til å kommentere, er lysrammeeffekten. Mens vi, over tid, syntes den ble ganske behagelig, vil mange hate den intenst.

Vær derfor sikker på at du virkelig vil ha denne funksjonen, for selv om det er mulig slå den av slik at du bare får en matt hvit ramme rundt TV-en, så er nok en god porsjon av prisen til nettopp å betale for dette. Du får tilsvarende TV-er uten lysende rammer til lavere priser.

Les mer: Alle våre tester

Denne saken ble første gang publisert 23/03 2009, og sist oppdatert 05/05 2017.

Les også