Sony HDR-SR1E

30 gigabyte HD – på harddisk

Videokameraet Sony HDR-SR1E tar opp HD-kvalitet på harddisk. Det har i overkant av fire timers opptakstid på beste kvalitet, men sørg for å ha en plan for hvordan du tar vare på opptak du ikke lenger vil ha i kameraet.

HDV TIL FORBRUKERNE: Hjemmevideo i høy oppløsning blir en realitet for mange i år. I løpet av våren kommer det flere kamera som prismessig plasserer seg rundt den magiske 10.000 kroners grensen.
HDV TIL FORBRUKERNE: Hjemmevideo i høy oppløsning blir en realitet for mange i år. I løpet av våren kommer det flere kamera som prismessig plasserer seg rundt den magiske 10.000 kroners grensen.
Publisert Oppdatert

Kort sagt:

+ Enkelt lagringsmedium

+ Stor fokusring

+ Hodetelefon- og mikrofoninngang

- Backupmedier må lages,

- Dårligere pc-redigeringsmulighete

- Ikke optisk bildestabilisator

BEST I TEST: Sony HDR-SR1E ble kåret til best i test i HjemmePC' test av HD-videokamera i februar.
BEST I TEST: Sony HDR-SR1E ble kåret til best i test i HjemmePC' test av HD-videokamera i februar.

Sony HDR-SR1E

Spesifikasjoner

  • Lagringsmedie: Harddisk
  • Optisk zoom: 10x
  • Antall sensorer: 1
  • CMOS Sensor størrelse: 1/3"
  • Sensoroppløsning: 2,1 MP
  • Minimumsbelysning: 5 lux
  • LCD-skjerm: 3,5 tommer
  • Vekt: 720 gram

Fordelen er den samme som ulempen med at du ikke har et eksternt lagringsmedium. Du slipper selvsagt å tenke på kassetter, men så har du heller ikke sikkerheten med robuste DV-kassetter i hylla. Det er et valg.

Kjapt og enkelt

Og gjør du det valget, blir du ikke skuffet. Harddiskopptak er veldig enkelt. Hvert enkelt klipp eller opptak du gjør får sitt eget ikon på skjermen i avspillingsmodus, og du slipper spoling og leting når du skal vise frem høydepunkter. Du kan også lage spillelister, slik at du setter sammen klipp du har lyst til å vise i sekvens. Ikke akkurat nøyaktig redigering, men veldig bra til visning. Hvis du også eier en Sony Vaio bærbar PC, kan du også ved hjelp av knappen «Disc burn» enkelt brenne ut en DVD av valgt materiale.

Kjører på auto

Når det gjelder dette kameraet, har Sony fokusert på enkelhet. Den manuelle kontrollen er ikke akkurat slik en fotograf ønsker seg. Mangel på individuell styring av blender og lukker trengs når du begynner å bli flink. Det er allikevel noen ting som gjør dette kameraet litt hvassere enn mange andre kameraer i samme divisjon. Det har en stor fokusring som også mekanikeren med ømme fingre kan bruke, og det har både hodetelefon- og mikrofontilkobling.

Det er også en stor LCD-skjerm, noe som gjør skjermtrykkingen litt mer behagelig. Noen ville sikkert ønske seg et jog-hjul å navigere med, slik at man kunne bruke menyen i søkeren også.

Godt designet

Kameraet prøver ikke å utgi seg som et lommekamera, og akkurat det gjør at det er litt bedre plass til å plassere ting på riktig sted. Her er utganger til HDMI, HD-komponent og vanlig AV-tilkobling plassert under et lokk som skyves opp for tilgang.

Dolby Digital 5.1

På dette kameraet sitter mikrofonen der vi er vant til å finne den. Over objektivet. Men det er ingen vanlig stereomikrofon, for denne tar faktisk opp i Dolby Digital 5.1. Den består av fire separate mikrofoner, som svarer til hvert av hjørnene i surroundoppsettet. Senterkanalen blir til ved å blande de to fremste mikrofonene. Effekten blir likevel ikke helt overbevisende, siden de enkelte mikrofonene sitter så nære hverandre. Men surround er det.

Best i klassen

Selv om kameraet lagrer videoen med en lavere datastrømshastighet (15 Mbit/s) enn HDV-formatet (25 Mbit/s), kan ikke vi se store forskjeller i det ferdige opptaket. Dette skyldes i hovedsak den nyere kodeken kalt AVCHD (Advanced Video Coding HD) Totalt sett er det et kamera med flere funksjoner og brukervennlighet enn de to foregående. Dette kameraet vant best i HjemmePC i februar og holder fortsatt stand selv om utvalget av HD-kameraer for hjemmebruk nærmest øker uke for uke.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning