Illegal gruvedrift i Indias skoger

Kråkesølv er gull verdt for Indias fattigste

Godt skjult i Indias dype skoger graver rundt 50 000 hjemløse etter kråkesølv. Gruvedriften er forbudt, men det etter­traktede kråkesølvet er gull verdt for familier som ikke har andre måter å tjene til livets opphold på.  

<b>I GRUVEN:</b> Et godt stykke under jordoverflaten graver Mukesh Singh etter kråkesølv. Med en fast dagslønn tilsvarende fire dollar, rundt 35 kroner, tjener den stolte tobarnsfaren mer enn de fleste innbyggerne i landsbyen som ikke er fast ansatt. Men Mukesh vil likevel ikke sende barna sine ned i gruvene.
I GRUVEN: Et godt stykke under jordoverflaten graver Mukesh Singh etter kråkesølv. Med en fast dagslønn tilsvarende fire dollar, rundt 35 kroner, tjener den stolte tobarnsfaren mer enn de fleste innbyggerne i landsbyen som ikke er fast ansatt. Men Mukesh vil likevel ikke sende barna sine ned i gruvene. Foto: Matilde Gattoni/Tandem Reportages
Publisert

Da bilen tar en siste sving mot et skogsområde som er skjulested for en rekke opprørere og folk som lever utenfor systemet fylles bilen av en uhyggelig atmosfære. En trafikkert bilvei er blitt byttet ut med en dyster, folketom skogsvei som slynger seg gjennom en forlatt utkant av India. Skogene virker helt forlatt. Det er verken folk eller dyr å se. Plutselig dukker stabler med sølvaktige, blanke plater av fargeløst metall opp i veikanten.

<b>ETTERTRAKTET MINERAL:</b> En gruvearbeider viser fram to små flak med kråkesølv av høy kvalitet. Etter en lang reise med flere ledd involvert kan disse to flakene bli en del av avansert elektronikk som for eksempel en radar eller instrumenter på et sykehus. 
ETTERTRAKTET MINERAL: En gruvearbeider viser fram to små flak med kråkesølv av høy kvalitet. Etter en lang reise med flere ledd involvert kan disse to flakene bli en del av avansert elektronikk som for eksempel en radar eller instrumenter på et sykehus.  Foto: Matilde Gattoni/Tandem Reportages

Lenger inn i skogen, i skjul av en tett, tropisk vegetasjon, graver en gruppe menn og kvinner noe som ligner på digre rottehull. De hamrer og graver med hakker og spader eller med bare nevene. De flettede kurvene er snart fulle av et rødaktig, gjennomsiktig mineral. Ved dagens slutt er noen slanter tjent, nok til å brødfø familien. Samtidig vil råvarene de har gravd fram bli deler av noen av de viktigste produktene i vår tidsalder.

<b>ILLEGAL AGENT:</b> I fjor ble 35 år gamle Bimal Prasad Yadav tatt av politiet med 2000 kilo ulovlig kråkesølv. Han ble arrestert, fikk en måneds fengsel  og en bot på 25 000 rupier, tilsvarende nesten 4000 kroner. Likevel slutter han ikke. – Ja, jeg er redd, medgir han. <br/>– Men hva annet kan jeg gjøre?
ILLEGAL AGENT: I fjor ble 35 år gamle Bimal Prasad Yadav tatt av politiet med 2000 kilo ulovlig kråkesølv. Han ble arrestert, fikk en måneds fengsel  og en bot på 25 000 rupier, tilsvarende nesten 4000 kroner. Likevel slutter han ikke. – Ja, jeg er redd, medgir han.
– Men hva annet kan jeg gjøre?
Foto: Matilde Gattoni/Tandem Reportages

Noen av verdens rikeste områder for mineralet som kalles glimmer, eller kråkesølv på norsk, er regionene Koderma og Giridih i en av Indias mest fattigslige delstater, Jharkhand. Kråkesølv kommer som regel i form av tynne flak og er en av de viktigste og mest pålitelige ingrediensene i en rekke elektroniske og elektriske produkter som puste- og røntgenapparater, kompass, atomkraftmikroskop, i raketter, lasere og radarsystemer. I tillegg blir mineralet brukt i billakk, kosmetiske produkter, sement, plast og gummiprodukter.

Dagslønn på ett par dollar

Prisene på kråkesølvet kan variere mellom en dollar (ca. 9 kroner med dagens kurs) til 2000 dollar per kilo, alt avhengig av kvaliteten. India produserer 60 prosent av verdens kråkesølv. Det aller meste kommer fra Jharkhand. Men da det i 1980 ble lovbestemt at skogene skulle bevares og gruvene gradvis fases ut, gikk gruvedriften etter kråkesølv under jorden. I dag jobber rundt regnet 50 000 hjemløse analfabeter i gruvene. Over seg har de skruppelløse agenter, mellommenn og eksportører som gir grobunn for et intrikat system som består av misbruk, barnearbeidere, evig gjeld og naturødeleggelser.

<b>UTTØRKET:</b> Grunnet avskoging i løpet av det siste tiåret har temperaturene steget, skapt mer tørke og gjort det om mulig enda vanskeligere å drive med jordbruk som et alternativ til jobb i gruvene. De fleste i Koderma er dagarbeidere uten egen jord.
UTTØRKET: Grunnet avskoging i løpet av det siste tiåret har temperaturene steget, skapt mer tørke og gjort det om mulig enda vanskeligere å drive med jordbruk som et alternativ til jobb i gruvene. De fleste i Koderma er dagarbeidere uten egen jord. Foto: Matilde Gattoni/Tandem Reportages

Etter kilometer på kilometer gjennom tykk skog ankommer bilen endelig Dhab, en landsby på rundt 2000 innbyggere som bor i hytter av leire og strå. Her er det så rikelig med kråkesølv at det ligger stabler med flak bak nær sagt hver hytte. En gruvearbeider kan sanke oppimot 20 kilo om dagen og få utbetalt 10 lokale rupier, 0,14 dollar eller rundt en norsk krone, per kilo. Det blir ett par dollar om dagen. Agenter som jobber frilans kjøper kvikksølvet av gruvearbeideren og frakter mineralet til Domchanch, en småby ikke langt unna. Der blir flakene solgt videre til mellommenn, delt opp og raffinert. Derfra sendes kvikksølvet til eksportører i Kolkata som igjen sender det videre til verdensmarkedet, i all hovedsak via Kina til Europa.

Koderma er en av Indias fattigste regioner. Og siden kvikksølv er områdets eneste bærekraftige næringsvei er den illegale aktiviteten som er delvis skjult for myndighetene blitt en livsstil i Dhab. Mineralet har skaffet mat på bordet til familier i over 100 år. Sarita Devi, en vakker 25-åring, var bare 12 da hun begynte å grave etter kvikksølv i hælene på moren. I dag må det en jernstang til for at høyre ben skal henge sammen. Hun unngikk såvidt å omkomme under en gruveulykke. – En morgen da jeg begynte å grave var gruveveggene så myke at de kollapset rundt meg. Jeg ble liggende besvimt under jordmassene, minnes hun. – Dette er noe som skjer ofte, fortsetter hun. – Men vanligvis greier vi å komme oss unna i tide. Men ikke den dagen.

<b>SORTERING:</b> Før kråkesølvet blir sendt til den indiske storbyen Kolkata blir mineralet sortert etter kvalitet. Alt har verdi. Ingenting blir kastet. De fleste som jobber med sortering er kvinner.
SORTERING: Før kråkesølvet blir sendt til den indiske storbyen Kolkata blir mineralet sortert etter kvalitet. Alt har verdi. Ingenting blir kastet. De fleste som jobber med sortering er kvinner. Foto: Matilde Gattoni/Tandem Reportages
<b>LYKKEJEGER:</b> En frilans lykkejeger fra landsbyen Dhab skraper overflaten ved noen forlatte gruveganger i håp om å komme over noen flak med kråkesølv.  
LYKKEJEGER: En frilans lykkejeger fra landsbyen Dhab skraper overflaten ved noen forlatte gruveganger i håp om å komme over noen flak med kråkesølv.   Foto: Matilde Gattoni/Tandem Reportages

Få alternativer

Dypt inne i tropeskogen er barnearbeid dagligdags. 

Det tok foreldrene hennes en halvtime å grave fram datteren og få henne fraktet til nærmeste sykestue. Der ble hun i hui og hast ­operert. Ulykken og handikappet til tross, Sarita innser at hennes eneste mulighet er å grave etter kvikksølv. – Jeg vil ikke tilbake til gruvene, innrømmer hun. – Men hva annet kan jeg gjøre? spør hun ut i luften. Hun er eldst i en søskenflokk på tre. Alle jenter. Hun er derfor hovedansvarlig for å ta seg av sine aldrende foreldre og for å betale sykehusregningen.

<b>EN LÆRER MED EN DRØM:</b> 27 år gamle Sunita Kumari jobber som lærer på den lokale skolen i landsbyen Dhab. Drømmen hennes er å gi barna som vokser opp her en bedre fremtid enn de illegale gruvene. – Jeg kan ikke gjøre noe for foreldregenerasjonen, sier hun. – Men hvis barna kommer på skolen og får en utdannelse kan jeg bidra til å skape en bedre fremtid for dem.
EN LÆRER MED EN DRØM: 27 år gamle Sunita Kumari jobber som lærer på den lokale skolen i landsbyen Dhab. Drømmen hennes er å gi barna som vokser opp her en bedre fremtid enn de illegale gruvene. – Jeg kan ikke gjøre noe for foreldregenerasjonen, sier hun. – Men hvis barna kommer på skolen og får en utdannelse kan jeg bidra til å skape en bedre fremtid for dem. Foto: Matilde Gattoni/Tandem Reportages
<b>DEN LEGALE GRUVEN:</b> Denne gruvearbeideren er ansatt i den eneste legale kråkesølvgruven i hele Jharkland. Hun tjener en dagslønn som tilsvarer cirka 20 norske kroner.
DEN LEGALE GRUVEN: Denne gruvearbeideren er ansatt i den eneste legale kråkesølvgruven i hele Jharkland. Hun tjener en dagslønn som tilsvarer cirka 20 norske kroner. Foto: Matilde Gattoni/Tandem Reportages

Selv om kvikksølv i dag gir flere tusen familier mat på bordet, så er mineralet ingen garanti for fremtiden. De lett tilgjengelige forekomstene nær overflaten er i ferd med å tømmes og de små landsbyene har ikke den teknologien som kreves for å grave dypere. Ungdommen har derfor valgets kval: ta sjansen på å bli i landsbyen og satse på kvikksølv, eller flytte til en av Indias storbyer som Mumbai eller Delhi og få seg jobber i industrien. Den unge læreren i Dhab, 27 år gamle Sunita Kumari, prøver å få de lokale ungene til å se et tredje alternativ.

– Jeg kan ikke gjøre noe for å forandre livene til foreldrene, sier hun.

– Men jeg kan forandre livene til elevene mine hvis de bare kommer
på skolen.

Da gruvedriften ble forbudt gikk den under jorden.

<b>10 ÅR OG I FULL JOBB:</b> Fulmati Kumari jobber sammen med foreldrene sine i en illegal gruve godt skjult i de tropiske skogene fra halv 10 til fire hver dag. – Jeg liker ikke jobben i det hele tatt, sier hun ærlig. – Men hva jeg kan jeg gjøre? Jeg ville mye heller gått på skole. Trøsten er at jeg hjelper familien min.
10 ÅR OG I FULL JOBB: Fulmati Kumari jobber sammen med foreldrene sine i en illegal gruve godt skjult i de tropiske skogene fra halv 10 til fire hver dag. – Jeg liker ikke jobben i det hele tatt, sier hun ærlig. – Men hva jeg kan jeg gjøre? Jeg ville mye heller gått på skole. Trøsten er at jeg hjelper familien min. Foto: Matilde Gattoni/Tandem Reportages
<b>MOR &AMP; SØNN I TOSPANN:</b> Den 22 år unge moren Lalo Devi får hjelp av sønnen til å bære en balje fylt med vann. I regntiden blir gruvene stengt. Da må hun som her få seg jobb på en lokal bondegård for å ha penger til mat. 
MOR & SØNN I TOSPANN: Den 22 år unge moren Lalo Devi får hjelp av sønnen til å bære en balje fylt med vann. I regntiden blir gruvene stengt. Da må hun som her få seg jobb på en lokal bondegård for å ha penger til mat.  Foto: Matilde Gattoni/Tandem Reportages

Takket være en kampanje i regi skolen hvor hun underviser er de fleste barna i skolealder i klasserommene mandag til fredag og i gruvene i helgene og på helligdager. Men det er i Dhab. I mer avsides landsbyer dypere inn i skogene er barnearbeid uten skolegang fremdeles dagligdags. Barna jobber skulder til skulder med foreldrene sine samtidig som noen blir hjemme for å passe på de aller yngste i søskenflokken. – Det smerter å vite at barn blir sendt til gruvene, medgir Sunita. – Skolegang er det eneste som kan skape en bedre fremtid her, sier hun mens hun skuer utover en skolegård hvor glade elever løper skrikende, skrålende og lekende rundt.

Artikkelen ble opprinnelig publisert i Vi Menn nr 15 2021

<b>ILLEGALT:</b> Disse arbeiderne er i ferd med å sortere og rense ulovlig sanket kråkesølv før det sendes videre til en større by 30 kilometer unna. Der blir lovlig og ulovlig kråkesølv blandet sammen til ingen vet hva som er hva.
ILLEGALT: Disse arbeiderne er i ferd med å sortere og rense ulovlig sanket kråkesølv før det sendes videre til en større by 30 kilometer unna. Der blir lovlig og ulovlig kråkesølv blandet sammen til ingen vet hva som er hva. Foto: Matilde Gattoni/Tandem Reportages
<b>HÅRSBREDD FRA DØDEN:</b> – Den skjebnesvangre dagen dro jeg til gruven sammen med foreldrene mine klokken ni om morgenen. Gruveveggene rundt meg var så myke at da jeg begynte å grave kollapset de rundt meg. Jeg besvimte og ble begravd av jord, forteller den 25 år gamle firebarnsmoren Sarita Devi. Hun skadet høyre ben så ille at det må holdes sammen av en jernstang. Hun skylder fremdeles den nette sum av 100 000 rupier (ca. 16 000 kroner) til sykehuset som opererte benet og reddet livet hennes.
HÅRSBREDD FRA DØDEN: – Den skjebnesvangre dagen dro jeg til gruven sammen med foreldrene mine klokken ni om morgenen. Gruveveggene rundt meg var så myke at da jeg begynte å grave kollapset de rundt meg. Jeg besvimte og ble begravd av jord, forteller den 25 år gamle firebarnsmoren Sarita Devi. Hun skadet høyre ben så ille at det må holdes sammen av en jernstang. Hun skylder fremdeles den nette sum av 100 000 rupier (ca. 16 000 kroner) til sykehuset som opererte benet og reddet livet hennes. Foto: Matilde Gattoni/Tandem Reportages

Denne saken ble første gang publisert 09/04 2021.

Les også