Joachims hobby ble drømmejobben

Joachim Haraldsen (22) spiller daglig dataspill foran 100.000 mennesker. Det har ført til rene jetsettlivet.

Publisert

Han er en ettertraktet ung mann, Joachim Haraldsen, bedre kjent som «Noobwork».

Det tikker inn meldinger via sosiale medier og telefonen ringer stadig under RBs intervju. «Om jeg vil komme på God morgen, Norge?», «Om jeg vil reise til Paris 20. mars for å spille dataspill? Det går bra, for jeg drar ikke til Los Angeles før 23.».

Joachim sier ja til begge deler. Men en stor prosent av henvendelsene må han takke nei til. Det tar litt av hos Noobwork om dagen.

22-åringen, som er fullbooket fram til februar neste år, lever ut drømmen. Det som har vært den store hobbyen siden han var tre år gammel, er nå blitt til en svært så lukrativ fulltidsjobb.

10 centimeter for kort

– Faren min driver dataselskap, så dataspill har alltid vært den store hobbyen, sier Joachim som fikk egen pc som sjuåring. Siden den gangen har han vært gjennom alle konsollene; SuperNintendo, Nintendo64 og PlayStation. Nå spiller han kun via pc på gutterommet i huset han deler med mor og lillebror.

– Jeg hadde et sunt forhold til gaming som barn. Fikk lov til å spille kun en time på kvelden. I dag lever jeg av gaming.

– Hva er det som fascinerer?

– Å vinne. Jeg har et sterkt konkurranseinstinkt. Som femåring drev jeg med kampsport, før ryggen ble dårlig.

Det hadde seg slik at Joachim rett og slett vokste litt for fort.

– Skjelettet vokste raskere enn resten av kroppen og ryggmusklene skled ut, forteller han.

Fra han var 16 til 19 var unggutten for det meste sengeliggende. Da hadde Joachim det han selv kaller et usunt forhold til gaming. Spilte 18 timer om dagen, men ble til gjengjeld en av de fem beste i verden på spillet «World of warcraft».

– En operasjon jeg tok som 19-åring gjorde meg frisk. Det eneste var at jeg ble ti centimeter kortere enn jeg var. I passet mitt står det at jeg er 1,87. Men jeg er altså 10 centimeter lavere.

Rett ut i arbeidslivet

Som følge av ryggproblemene har ikke Joachim videregående utdannelse. I stedet gikk han rett ut i arbeidslivet og jobbet som alt mulig-datamann hos Nordea. I mai i fjor sa han opp og startet enkeltmannsforetaket Joachim Haraldsen.

– En typisk arbeidsdag ser slik ut; sjekking av e-poster og annet administrativt arbeid før jeg lager video av meg selv som spiller og kommenterer spillkarakterene til YouTube-kanalen min «Noobwork». Episoden slippes hver ettermiddag klokka 15, forteller han.

Klokka 16 er det middag med mor og lillebror før han går tilbake til kontoret, som Joachim kaller gutterommet, for å spille på gamersamfunnet Twitch. Her blir han fulgt direkte.

– Rundt 100.000 mennesker, 80 prosent gutter og menn, ser meg spille hver dag. Jeg holder meg for det meste til spillene «World of warcraft» og «Minecraft» og spiller med andre gamere som er logget på.

SKIKKELIG UTSTYR: PC-en Joachim spiller på har han selv bygd sammen.

Flytter inn i gaminghus

Joachim blir til stadighet gjenkjent på gata og mottar hundrevis av tilbakemeldinger fra fansen hver dag. Snart skal 22-åringen på Norgesturné og ha såkalte «meet ups» med fansen.

– Det er annonseinntektene jeg tjener mest penger på, forteller han.

– Jo flere visninger jeg får på YouTube-kanalen min, jo flere vil reklamere der. Google administrerer annonseringen og tar sin del av potten.

Resten av potten får Joachim. Hvor mye det er snakk om i kroner og øre, vil forretningsmannen holde for seg selv. Men det er såpass at det allerede er blitt rom for å investere i eiendom.

– Jeg pleier å si at jeg gjør dette også for å kunne ha god tid med barn og barnebarn når den tid kommer. Min inntjening kan sammenlignes med måten dagens bloggere tjener pengene sine på, sier han.

I august flytter Joachim inn i et eget gaminghus i hovedstaden. Investorer kjøper eiendom og bygger huset som skal være spesiallagd for gaming.

Huset vil blant annet være en samlingssted for gamingtreff.

Får stadig jobbtilbud

Joachim Haraldsen har allerede egen manager, rådgiver og advokat. Han fikk som en av de første Youtuberne kontrakt med Norges første multikanalnettverk, Nordic Screens. Jobbtilbudene strømmer på.

– Jeg ble hyret inn av Norges-expo som er Norges største spillmesse. Mange spillbutikker vil ha et kjent ansikt utad. Jeg må takke nei til de fleste tilbudene da jeg må ha fokus på det jeg faktisk liker å gjøre, nemlig spille.

– Tid til kjæreste?

– Kjæreste er ikke akkurat fokuset nå. Men jeg har venner og et sosialt liv. Og så er det viktig med en stabil døgnrytme og et sunt kosthold. Her går det i havregrøt og mye appelsiner! Jeg er nødt for å holde meg i form for å kunne være opplagt og skjerpet i jobben. Jeg trener med vekter og går på ski i lysløypa rett utenfor her.

– Er du spillavhengig?

– Nei. Jo. Nja. Hvis noen hadde tatt fra deg det beste du veit, så hadde du ikke likt det?

– Er du noen ganger av?

– Jeg har aldri tatt ferie. Men i sommer skal jeg ta med familien til USA.

SPILLSTJERNE: - To prosent av Norges befolkning ser meg spille dataspill hver dag. Det er ganske rart, sier Joachim Haraldsen som blir gjenkjent på gata til stadighet. Det er fra dette gutterommet 22-åringen hver dag når ut til 100.000 mennesker via webkamera og mikrofon.

«Jeg elsker deg»

Joachim får fanmeldinger som «jeg elsker deg». Også foreldre tar kontakt for å takke for at han er et godt forbilde for deres barn.

– Det er et stort ansvar å være noens forbilde. Man må vite hvem og hva man assosierer seg med, sier han.

– Mange er kritiske til gaming. Hvordan forsvarer du deg?

– Kritikerne må først og fremst vite hva slags gaming de kritiserer. «Casual»-typen har et sunt forhold til spilling, og den er den typen det er flest av.

– Men hva er faresignalene foreldre bør se etter?

– Når barna ikke kommer ned til middag fordi de skal spille. Når spillingen går utover deres sosiale liv og prioriteres framfor skolearbeid. Når det blir hyling hvis de blir nektet å spille.

– Når er man for gammel for å være gamer?

– Gjennomsnittsalderen til en gamer er mellom 30 og 40 år. Men jeg kommer til å game til jeg blir gammel. På eldrehjemmet skal jeg game framfor å spille ludo.

Artikkelen er først publisert på rb.no. Les flere saker her.